-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Keturių narkotikus platinusių ir su banditais bendradarbiavusių Šiaulių policininkų byla – teisme

Viena skandalingiausių pastarojo meto teisėsaugą sukrėtusių istorijų atsidūrė teisme. Ikiteisminis tyrimas vyko pusantrų metų – nuo 2013 m. sausio 23 dienos, kuomet Šiaulių apskrities policijos komisariate sulaikyti keturi pareigūnai, įtarti narkotikų platinimu. Byla perduota Panevėžio apygardos teismui, o 15min.lt primena šio teisėsaugos skandalo priešistorę.
Tomas Ruchtinas
Tomas Ruchtinas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teisininko ausiai įtarimai skambėjo įprastai: tyrimas dėl piktnaudžiavimo, kyšininkavimo, labai didelio narkotinių medžiagų kiekio užvaldymo, neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu ir jų platinimo.

Paradoksalu yra tai, kad šie nusikaltimai inkriminuojami policininkams, kurie turėtų su šiomis negandomis kovoti. Anot Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininko Donato Malaškevičiaus, tai pirmas kartas, kai policininkai įtariami nusikalstamo susivienijimo organizavimu.

Grobį dalijosi su banditais

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad tarp bandito ir suimtųjų pareigūnų yra vienas skirtumas – uniformuotas dar pavojingesnis visuomenei ir gana pavojingas banditams. Kaltinamieji grobė daiktus ir pinigus, realizavo dešimtis dėžių nelegalių konfiskuotų cigarečių, klastojo baudžiamųjų bylų dokumentus. O pareigūnai už keliolikos tūkstančių litų kyšį kaltinami paleidę sulaikytą įtariamąjį.

Pareigūnai vyko į Nyderlandus terorizuoti vieno nuo teisėsaugos besislapstančio Lietuvos nusikaltėlio.

Perdavus teismui tyrimo medžiagą, prabilta apie nusižengimus smulkiau. Vienas tyrimas apėmė per 100 ikiteisminių tyrimų. Pranešimai apie įtarimus įteikti daugiau kaip 40 asmenų. Kalbama, kad iš nusikalstamų veikų įtariamieji galėjo turėti per 850 tūkstančių litų pelno.

Taip pat įrodinėjamas faktas,  kad teisiamieji pareigūnai vyko į Nyderlandus terorizuoti vieno nuo teisėsaugos besislapstančio Lietuvos nusikaltėlio. Reikalavo ir gavo iš ieškomojo pinigų už paieškos nutraukimą. Pareigūnai už ramybę reikalavo ir paėmė per 30 tūkstančių litų.

Tarp suimtų keturių pareigūnų buvo ir Šiaulių apskrities VPK Narkotikų kontrolės skyriaus viršininkas Tomas Ruchtinas. Tuomet kalbėta, kad šiame skyriuje liko nesuimtos tik valytojos.  Ikiteisminį tyrimą prižiūrėjo Generalinė prokuratūra.

Panevėžio apygardos teismui perduotoje baudžiamojoje byloje – 18 asmenų kaltinami padarę sunkius ir labai sunkius nusikaltimus. Tarp kaltinamųjų ir buvę bei esami Šiaulių apskrities  VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnai.

Kaip veikė pinigų mašina?

Ikiteisminio tyrimo metu atskleista, kaip veikė policininkų nusikalstama schema. Policijos pareigūnas sulaiko narkotikų prekeivius su įkalčiais. Dalį narkotikų atiduoda į saugyklą, o likusius – į kišenę. Tuomet uniformuota mafija skambina pažįstamiems nusikaltėliams, kurie galėtų visą šį grobį realizuoti – pelnas pasidalinamas.

Įtariamajam T.Ruchtinui skirta pirma vieta už puikius rezultatus triuškinant narkotikų prekeivių gaujas.

Pastebėtas ir kitoks bendros mafijos bendradarbiavimas: laisvė – mainais į pinigus. Sulaikyti nusikaltėliai už tam tikrą mokestį vėl atsidurdavo laisvėje. Neva pritrūko įrodymų juos suimti ir apkaltinti.

Kaltinamieji yra pareigūnai, išdirbę teisėsaugos sistemoje nuo 8 iki 19 metų.

Ikiteisminio tyrimo metu linksniuotos pareigūnų pavardės, kurios puikavosi ir ant garbės raštų. Daugelis jų buvo paskatinti už gerą tarnybą. Vienas jų – Gediminas Aina –  uolus socialinių projektų dalyvis, skaitęs paskaitas studentams apie prekybą žmonėmis.

2012 metais „Metų sekliais“ pripažinti Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnai Daiva Doliebaitė, T.Ruchtinas, Giedrius Vaitkus, taip pat Neringa Grinytė ir Ričardas Pocius. T.Ruchtinui skirta pirma vieta už puikius rezultatus triuškinant narkotikų prekeivių gaujas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius