-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Klastojo cheminiu trinikliu: vilnietį medžiotoją į Molėtų teismą atvedė „dingę“ medžioklės laimikiai

Utenos apylinkės prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas ir teismui perduota nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje pusamžis medžiotojas iš Vilniaus kaltinamas penkerius metus klastojęs dokumentus ir neteisėtai naikinęs laukinės gyvūnijos išteklius, tuo padarant didelę žalą gamtai.
Asociatyvi iliustracija: elnias
Asociatyvi iliustracija: elnias / „Pixabay“ archyvo nuotr.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamojo pildyti medžioklės lapai sukėlė įtarimą Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Utenos valdybos Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkui, atlikusiam planinį vieno Molėtų rajono medžiotojų klubo patikrinimą. Apžiūrėdamas medžioklės lapus, aplinkosaugininkas pamatė, kad juose galimai panaikinti įrašai.

Įtarimus sukėlę medžioklės lapai buvo perduoti ištirti Lietuvos teismo ekspertizės centrui. Šio centro ekspertams patvirtinus, kad dokumentuose iš tiesų specialiu cheminiu trinikliu yra panaikinti įrašai, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl dokumentų klastojimo, pasakojama ketvirtadienį Generalinės prokuratūros paviešintame pranešime.

Tokiu būdu medžioklės lapuose buvo panaikinta informacija apie 34-ių stirninų, 12-kos tauriųjų elnių, 1 briedžio, 11-kos suaugusių šernų ir 36-ių šernų jauniklių sumedžiojimą.

Tyrimo metu nustatyta, kad įrašai galimai pašalinti 2014-2019 metais kaltinamojo pildytuose medžioklės lapuose. Įtariama, kad medžioklių metu sumedžioti žvėrys iš pradžių buvo įrašomi į medžioklės lapus, kad juos būtų galima teisėtai gabenti ir išmėsinėti, o vėliau įrašai buvo panaikinami, lyg gyvūnai nebūtų buvę sumedžioti.

Manoma, kad tokiu būdu medžioklės lapuose buvo panaikinta informacija apie 34-ių stirninų, 12-kos tauriųjų elnių, 1 briedžio, 11-kos suaugusių šernų ir 36-ių šernų jauniklių sumedžiojimą. Vilniečiui medžiotojui pateikti kaltinimai, kad neteisėtai naikindamas laukinės gyvūnijos išteklius jis laukinių gyvūnų rūšims padarė 167 tūkst. 550 eurų žalą. Tokio dydžio ieškinį pateikęs Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos prašo, kad kaltinamasis atlygintų gamtai padarytą žalą.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Molėtų rajono policijos komisariato pareigūnai, o tyrimui vadovavo Utenos apylinkės prokuratūros prokuroras Gintaras Čekuolis.

Byla perduota nagrinėti Utenos apylinkės teismo Molėtų rūmams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius