Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kol džiaugiamasi kratų Pravieniškėse rezultatais, kaliniai prabilo apie pareigūnų smurtą

Kalėjimų departamentas išplatino dar vieną pranešimą apie sėkmingas kratas Pravieniškių pataisos namuose. Tačiau patys kaliniai tikina, kad šių kratų metu pareigūnai pažeidinėja žmogaus teises: smurtauja ir net neapsirengusius ilgas valandas verčia stovėti lietuje.
Kalėjimų departamento pareigūnai atlieka kratą Pravieniškių pataisos namuose
Kalėjimų departamento pareigūnai atlieka kratą Pravieniškių pataisos namuose / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kaip pranešime spaudai rašo Kalėjimų departamentas, rugpjūčio 11 dieną vykusios kratos gyvenamosiose ir buitinėse nuteistųjų patalpose pareigūnai rado 7 mobiliojo ryšio telefonus, 15 SIM kortelių, 10 litrų raugo, 1 išmanųjį laikrodį.

Tą pačią dieną skirtingu laiku, skirtingose patalpose pareigūnai rado įrengtas slėptuves, kuriose buvo apie 100 paketėlių su įvairių spalvų milteliais, galimai narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis.

Pradėti du ikiteisminiai tyrimai pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 259 str. „Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti“. Ikiteisminius tyrimus organizuoja ir kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūra.

Tačiau kiek daugiau apie šias kratas socialiniame tinkle „Facebook“ rašė „Kalinių sąjunga“.

„17 val. Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai naudodami jėgą: rankų, kojų smūgius ir gumines lazdas, neleisdami net tinkamai apsirengti išvijo 21 būrio nuteistuosius ir liepė išsirikiuoti lauke.

Lyjant lietui nuteistieji sustatyti prie sienos turėjo prastovėti pakeltomis rankomis ir pražergtomis kojomis 3 valandas, kol VST pareigūnai „smaginosi“ niokodami įkalinimo įstaigos bei pačių nuteistųjų turtą!Žmogaus teisės paskutinėje vietoje!“ – skelbia „Kalinių sąjunga“.

Kaip rašo leidinys, pareigūnų kova yra suprantama, tačiau ji turi būti atliekama humaniškai ir nepažeidinėjant žmogaus teisių.

„Valstybė pati turėtų suteikti nuteistiesiems tai, ką numato šiuo metu įstatymai: vaizdo skambučiai, drabužiai pagal sezoną, pašalpos, higienos reikmenys ir t.t. Šiais dalykais valstybė neaprūpina!

Tai pat Bausmių vykdymo kodekse (BVK) numatyta, kad pareigūnų ir nuteistųjų bendravimas grindžiamas pagarbos principu. Šiuo atveju jokios pagarbos nuteistiesiems nėra rodoma, su jais bendraujama spec. priemonėmis, grubiai! Yra atiminėjamas asmeninis nuteistųjų turtas – be sąlygos gražinti jį artimiesiems. Tai grubūs žmogaus teisių pažeidimai!“ – rašoma feisbuke.

Savo ruožtu KD skelbia ir apie pataisos namų antrame sektoriuje bausmę atliekantis nuteistąjį, šis rugpjūčio 12 dieną galbūt necenzūriniais žodžiais išreiškė nepasitenkinimą administracijos veiksmais dėl atliekamų kratų, nevykdė teisėtų pareigūnų nurodymų laikytis teisės aktais nustatytos tvarkos, bandydamas paveikti kitus nuteistuosius taip pat aktyviai reikšti nepasitenkinimą.

„Apie 11 val. jis nuėjo į savo gyvenamąją patalpą ir netrukus išėjo susižalojęs ranką. Kol medikai ją tvarstė, nuteistasis šaukė, kad ir toliau žalosis bei „suks judesį“ taip, kad pareigūnai nespės lakstyti.

Prevencinės priemonės tęsiamos toliau. Pataisos namuose sustiprintą išorės ir vidaus apsaugą pareigūnams padeda vykdyti Viešojo saugumo tarnyba“, – skelbia KD.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius