Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kol STT narpliojo korupcijos schemą Vilniaus rajone, į ją įsipainiojo legendinis sukčius

Trečiadienį Vilniaus apygardos teisme planuota pradėti nagrinėti neeilinę korupcijos bylą. Specialiųjų tyrimų tarnybos surinktais duomenimis, leidimą gyventi Lietuvoje norėję gauti užsieniečiai galėjo nelaikyti privalomų Konstitucijos ir lietuvių kalbos egzaminų, o tiesiog sumokėti kyšį Vilniaus rajono egzaminų kvalifikavimo komisijos pirmininkei. Tarp teisiamųjų – ir legendinis sukčius Alfredas Grigutis, kuris į šią istoriją sugebėjo įsivelti jau tada, kai STT agentai dalino įtarimus korupcinės schemos dalyviams.
Sukčiavimo byla teisme
Sukčiavimo byla teisme / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Visgi trečiadienį atversti bylos nepavyko. Dėl „techninių nesklandumų“ iš įkalinimo įstaigos į teismą neatvežtas vienas iš kaltinamųjų – 60-metis Alfredas Grigutis.

Šis vyras yra pagarsėjęs įspūdingomis aferomis, dėl kurių ne vienerius metus yra praleidęs už grotų. Pavyzdžiui, prieš daugiau nei dešimtmetį, jis vienai bendrovei sugebėjo „parduoti“ kelis „Lietuvos pašto“ pastatus už du milijonus litų.

Vilniaus apskrities policijos nuotr./Alfredas Grigutis
Vilniaus apskrities policijos nuotr./Alfredas Grigutis

Žmonėms prisistatinėdavęs kaip pareigūnas, įtakingų savivaldybės darbuotoju ar turtingų įmonių tarpininkų, sugebėdavo išvilioti šimtus tūkstančių eurų sumas.

Šioje byloje jis atsidūrė jau tuomet, kai buvusi Vilniaus rajono Pagirių gimnazijos direktorė Aušra Mažonienė sulaukė įtarimų dėl kyšininkavimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Mažonienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Mažonienė

A.Grigutis ją įtikino, kad jos problemas su teisėsauga gali nesunkiai išspręsti už atlygį.

Būtent A.Mažonienė vadovavo Vilniaus rajono valstybinės kalbos mokėjimo ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pagrindų egzaminų kvalifikavimo komisijai.

Be jųdviejų teisiamųjų suole atsidūrė trys užsieniečiai – Veronika Kuleshova, Jurijus Rubianskou ir Serge Tatiefangas.

Dar viena kaltinamoji – pensininkė Jelizaveta Popova teisme nepasirodė.

Ji dar pavasarį pažeidė kardomosios priemonės sąlygas ir iš Vilniaus persikėlė gyventi į Druskininkus, todėl buvo priimtas sprendimas ją atvesdinti į teismą su policija.

Visgi į jos duris pasibeldusius pareigūnus J.Popova įtikino, kad į sostinę atvažiuos pati. Tačiau to taip ir nepadarė.

Per savo advokatę ji perdavė, kad sunkiai vaikšto, savo kaltę pripažįsta ir prašo būti nuteista jai nedalyvaujant, bet nebausti labai griežtai.

Tokį reikalavimą teisėja atmetė, nes pagal įstatymą, kaltinamasis privalo dalyvauti teismo posėdyje.

Šioje byloje pateikti kaltinimai kyšininkavimu, papirkimu ir prekyba poveikiu.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai duomenų, patvirtinančių, kad už neteisėtą atlygį užsienio piliečiams buvo sudarytos sąlygos fiktyviai, faktiškai nelaikant, išlaikyti lietuvių kalbos ir konstitucijos pagrindų egzaminus – jų rezultatus vertinti teigiamai, bei gauti šių egzaminų išlaikymo pažymėjimus, reikalingus teikiant prašymus Migracijos departamentui dėl leidimų nuolat gyventi Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius