Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kontrabandai toliau plūstant į Lietuvą, muitinė 2019 metais didino apsukas

Lietuvos muitinės pareigūnai 2019 metais sulaikė cigarečių, tabako, alkoholio, ginklų ir strateginių prekių, grynųjų pinigų bei kitų prekių, kurių preliminari vertė yra beveik 34 mln. eurų. Tai yra 9 mln. eurų daugiau nei 2018 m.
2019 metais sulaikyta kontrabanda
Asociatyvi iliustracija / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Tendencijos nesikeičia, kaip ir ankstesniais metais, didžiausią muitininkų sulaikytų prekių dalį sudarė nelegaliai gabenti rūkalai, rašoma Muitinės departamento pranešime.

Kontrabandinių cigarečių ir tabako gaminių 2019-aisiais sulaikyta už daugiau kaip 31 mln. eurų – 8,6 mln. pakelių cigarečių ir apie 22 tonas tabako – kas yra 37 proc. daugiau nei 2018 m.

Didžioji dauguma (8,2 mln. pakelių) rūkalų sulaikyta stambiose kontrabandos siuntose, dėl kurių pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Likusi sulaikytų nelegalių rūkalų dalis buvo gabenta smulkių kontrabandininkų. Jų muitininkai per praėjusius metus sugavo beveik 6 tūkstančius (5951).

Vadovaudamasi LR įstatymais, muitinė privalo naikinti konfiskuotas akcizines prekes. Per 2019 m. iš viso muitininkai sunaikino 13,7 mln. pakelių kontrabandinių cigarečių, 2,1 tonos tabako ir 4,9 tūkst. litrų nelegalaus alkoholio.

Kova su narkotikų gabentojais 2019-aisiais taip pat buvo intensyvi. Muitininkams įkliuvo beveik 500 kg narkotinių ir psichotropinių medžiagų.

Lietuva ir toliau išlieka tranzitinė šalis, per kurią sausumos keliu gabenama narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabanda. Pernai muitininkams įkliuvo keli narkotikų „kurjeriai“, lengvuosiuose automobiliuose gabenę hašišo ir kokaino siuntas.

2019-aisiais taip pat fiksuota ir nemažai atvejų, kai piliečiai narkotikų bandė atsisiųsti paštu. Dažniausiai smulkiose pašto siuntose muitininkai randa ekstazio, LSD ir kanapių. Narkotikus dažniausiai siunčiasi jauni žmonės, juos užsakydami užsienyje esančiose internetinėse parduotuvėse.

2019-aisiais Lietuvos muitinės pareigūnai užkirto kelią į Lietuvą atgabenti karinės paskirties objektus. Gegužės mėnesį Medininkų kelio posto muitininkai į Lietuvą neįleido iš Baltarusijos vežamų raketų paleidimo sistemų. Rugpjūtį per Lavoriškių kelio postą buvo bandyta įvežti dėžę rusiškų sprogstamųjų šaudmenų, naudojamų kariniuose MI-8 ir MI-24 sraigtasparniuose ir lėktuvuose.

Lietuvos muitinė taip pat kontroliuoja įvežamus į ES ar išvežamus iš jos grynuosius pinigus. Šiemet muitinėje sulaikyta grynųjų pinigų suma įvairiomis valiutomis siekia daugiau kaip 130 tūkst. eurų. Sulaikyti nelegaliai gabenti grynieji tokiais atvejais papildo Lietuvos biudžetą.

Kita svarbi Lietuvos muitinės veiklos sritis yra mokesčių rinkimas į valstybės biudžetą.

Per 2019 m. muitinė surinko 180 mln. 97 tūkst. 73 eurus muitų, akcizų ir PVM.

Iš jų:

  • 122 mln. 323 tūkst. 972 eurai muitų (muitų surinkimo planas įvykdytas 110 proc.);
  • 36 mln. 248 tūkst. 735 eurai PVM (PVM surinkimo planas įvykdytas 92 proc.);
  • 21 mln. 524 tūkst. 366 eurai akcizų (akcizų surinkimo planas įvykdytas 118 proc.).

Pinigų į valstybės biudžetą surinkta daugiau nei planuota – mokesčių surinkimo planas įvykdytas 107 procentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius