-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 14 /15:23

Kontrabandos karaliumi tituluojamas buvęs policininkas ilgam siunčiamas už grotų, kaltas ir Seimo nario sūnus

2012 metų spalį Vilniaus apygardos teismą pasiekusi didžiulė kontrabandos byla pirmadienį pagaliau buvo išspręsta. Milijonus eurų iš nelegalių cigarečių uždirbusios grupuotės lyderiu laikomo Viliaus Karaliaus teismas nepagailėjo – jam skirta 13 metų laisvės atėmimo bausmė. Nuosprendis skelbiamas ir dar 25-iems kartu su juo kaltintiems asmenims, dauguma jų išvengė realių laisvės atėmimo bausmių. Kaltu pripažintas ir Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus sūnus, tačiau jam skirta tik simbolinė beveik 3 tūkst. eurų bauda, kurios jis net neturės sumokėti.
Vilius Karalius
Vilius Karalius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nors V.Karalius savo kaltės kratėsi ir visą laiką tvirtino, kad nebuvo gaujos vadeiva, o tik tarpininkas, teismo ši versija neįtikino.

Tiesa, prokuratūra prašė jam skirti 16 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau teismas pasiuntė kontrabandos karaliumi tituluojamą vyrą į pataisos namus 13-ai metų.

Kalėti V.Karaliui teks dar trumpiau, 2011 metais, dar vykstant ikiteisminiam tyrimui, jis buvo įkalintas ir į laisvę paleistas tik 2014 metais.

Tad iš viso už grotų jam teks praleisti 9 metus 3 mėnesius ir 19 dienų. Nuspręsta iš jo konfiskuoti ir 15 tūkst. eurų užstatą. Tiesa, iškart į kalėjimą V.Karalius nekeliaus, jis šį teismo sprendimą dar gali apskųsti ir, tikėtina, tai padarys.

Nors teismo vertinimu V.Karalius, tikėtina, kaltas ir dėl dokumentų klastojimo bei papirkimo, dėl šių veikų jis išteisintas, nes suėjo senaties terminas.

Pats nuteistasis išklausyti nuosprendžio teisme neatvyko.

Iki šiol V.Karalius buvo teistas 4 kartus. Jis figūravo ir teisėjų bei advokatų korupcijos byloje, rugpjūčio mėnesį jam teismas bausmę skyrė dėl prekybos poveikiu: jis tarpininkavo kitam nusikaltėliui bandant papirkti teisėją.

VIDEO: Kontrabandos karaliumi tituluojamas buvęs policininkas ilgam siunčiamas už grotų, kaltas ir Seimo nario sūnus

Seimo nario sūnus – kaltas

Apkaltinamąjį nuosprendį išgirdo ir Seimo nario, frakcijos „Lietuvos gerovei“ lyderio Vytauto Kamblevičiaus sūnus Aivaras.

Prie 4 mln. litų cigarečių kontrabandos prisidėjęs ir savo kaltę pripažinęs A.Kamblevičius nubaustas tik 110 MGL arba maždaug 3 tūkst. eurų bauda. Tačiau jos mokėti A.Kamblevičiui nereikės, nes jis tiriant bylą beveik 2 mėnesius buvo suimtas.

1 diena už grotų prilyginama 2 MGL, taigi, bausmę jis jau yra atlikęs.

Sės ir grupuotės lyderiai

Nors prokuratūra prašė įkalinti beveik visus 26 kaltinamuosius, laisvės atėmimo bausmės skirtos tik keliems iš jų.

Svajūną Čebatorių teismas pripažino kaip V.Karaliaus bendrininką įkuriant kontrabandininkų gaują. Jam skirta 10-ies metų laisvės atėmimo bausmė, bet kadangi jis jau sėdėjo daugiau nei 3 metus, šis laikotarpis išskaičiuotas iš bausmės laiko. Jam paskirta ir daugiau nei 11 tūkst. eurų bauda.

Bronių Kažukauską teisėsauga taip pat laikė vienu iš grupuotės lyderiu, tačiau teisėjų vertinimu, jis buvo tik eilinis jos narys. Bausmė jam – 3 metai pataisos namuose ir 11 tūkst. eurų bauda.

„Nėra pagrindo jam priskirti šio vaidmens ir teismas nusprendė, kad jis dalyvavo nusikalstamo susivienijimo veikloje, bet jo neorganizavo“, – paskelbė teisėja Jurgita Mačionytė.

Tokią pačią baudą sumokėti teks ir Česlavui Kondratovičiui, jis už grotų turės praleisti 2 metus.

Dar vienas kaltinamasis – Olegas Kurta – sulaukė teismo malonės, jis atleistas nuo baudžiamosios kaip padėjęs atskleisti visą grupuotės veikimo mechanizmą.

„Jis detaliai papasakojo visų nusikalstamų veikų aplinkybes, detales, schemas, kaip buvo veikiama, kaip organizuojamos veikos. Todėl teismas priėmė nutartį nutraukti bylą, nes jis padėjo atskleisti nusikalstamo susivienijimo veikas“, – sakė teisėja.

Kiti kalti, bet sėsti neturės

Nors prokurorai prašė įkalinti būrį kaltinamųjų ir pripažinti juos grupuotės nariais, teismas nusprendė kitaip.

Didžiajai daliai skirtos baudos nuo 2,6 iki 8,5 tūkst. eurų. Nemažai daliai nereiks mokėti ir šių baudų, formaliai jie jau atliko bausmes, nes ikiteisminio tyrimo metu buvo suimti, kai kurie kelis mėnesius, kai kurie net metus.

Savo kaltę pripažinę ir prie kontrabandininkų prisidėję Muitinės departamento darbuotojai taip pat pripažinti kaltais. Andrejus Skalivenko nubaustas 150 MGL arba 5649 eurų bauda, bet šios mokėti nereikės, nes buvo įkalintas. Tokia pati bauda skirta ir Zitai Derenčienei.

Saulius Verbickas mokės beveik 9,5 tūkst. eurų baudą. Dalis kaltinimų muitininkams buvo panaikinti suėjus senaties terminui.

Dainius Mirijauskas buvo vienintelis iš 26 kaltinamųjų, kurį teismas visiškai išteisino.

Teks atlyginti milijonus

V.Karaliaus nusikalstamam susivienijimui priskirti asmenys turės atlyginti ir padarytą milijoninę žalą. Tiksliau, muitinei jie turės sumokėti 5,1 mln. eurų.

Taip pat konfiskuota daugiau nei 700 tūkst. eurų, gautų iš nusikalstamo susivienijimo veiklos.

Iš muitininkų paimti 80 tūkst. eurų, gauti kaip kyšiai.

Taip pat priteista ir nusikaltimo įrankių – konfiskuotų vilkikų vertė siekia daugiau nei 272 tūkst. eurų.

Milijonų vertės kontrabanda

Pirmoji kontrabandos byla Vilniaus apygardos teismą pasiekė 2012 metų rudenį. Joje dešimt asmenų, tarp jų buvęs policijos pareigūnas V.Karalius, kaltinami sukūrę Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavę bendros daugiau nei 7 mln. litų (2 mln. Eur) vertės cigarečių kontrabandą.

Generalinė prokuratūra teigia, kad cigaretės 2009-2010 metais buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją. Prokurorai nustatė, kad kyšiams muitinės pareigūnams buvo skirta 80 tūkst. eurų.

Kol teisme buvo nagrinėjama ši kontrabandos byla, buvo baigta tirti dar viena su V.Karaliaus grupuote susijusi byla. 2014 metų sausio pabaigoje ji buvo perduota teismui. Per šį tyrimą nustatyta, kad per dvejus metus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis vilkikais neteisėtai įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršija 35 milijonus litų (apie 10 mln. Eur).

Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų.

Nustatyta, kad neteisėtai pergabenti rūkalus padėjo muitinės pareigūnai – bendra kyšių, kurie buvo perduoti Baltarusijos ir Lietuvos muitinės pareigūnams, praleidusiems be muitinio tikrinimo cigaretes vežusius vilkikus, suma viršija milijoną litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius