Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Korupcija įtariamas V.Sutkus: kyšių neėmiau, STT rado ne 400 tūkst., R.Masiulį kritikavau už prastą vadybą

Trečiadienį teismas atmetė prokurorų prašymą ir neleido suimti Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) jį įtaria užsukus nusikalstamą korupcijos schemą, kurioje už kyšius jis esą siekė paveikti politikus, sistemingai kritikavo tuometį susisiekimo ministrą Roką Masiulį. Pats V.Sutkus sakė esąs nekaltas, atvirkščiai, pasijutęs susidorojimo auka.
Valdas Sutkus
Valdas Sutkus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prokuratūros teigimu, turimi duomenys leidžia įtarti, kad V.Sutkus, vykdydamas savo pareigas LVK ir atstovaudamas jos narių bei kitų verslo subjektų interesams, pasinaudodamas savo užimamomis pareigomis, visuomenine padėtimi, pažintimis, ryšiais ar kita įtaka, galimai gaudavo neteisėtą piniginį atlygį už jo darytą poveikį priimant įvairius verslo subjektams svarbius teisės aktus.

Teisėsauga galimus nusikaltimus sieja su neteisėtai vykdoma lobistine veikla ir poveikiu teisėkūros procesams. Teisėsauga teigė besiaiškinanti V.Sutkui priklausančių 400 tūkst. eurų kilmę.

Po teismo posėdžio Generalinės prokuratūros (GP) prokuroras Darius Stankevičius neatskleidė tikslių V.Sutkui pateiktų įtarimų, bet teigė, kad jis „įtariamas trimis sunkiomis veikomis ir keturiomis nesunkiomis nusikalstamomis veikomis.“ GP atstovas pabrėžė, kad siekė teismo leidimo laikyti šį įtariamąjį suimtą, nes laisvėje jis gali trukdyti tyrimui. Teismui su tokiu požiūriu nesutikus ir paleidus V.Sutkų į laisvę, prokuroras D.Stankevičius nedetalizavo, koks tas trukdymas dabar gali būti.

Tuo metu patį įtariamąjį teismas jau buvo paleidęs ir jis su savuoju advokatu stovėjo prokurorui už nugaros, negalėdamas nuslėpti nuovargio, bet tuo pačiu ir neslėpdamas pasitenkinimo dėl jam palankiai susiklosčiusios pirminės proceso stadijos.

VIDEO: Prokuroras D.Stankevičius neatskleidė tikslių V. Sutkui pateiktų įtarimų

„Kaip jaučiatės, kas čia vyksta, kaip vertinate savo sulaikymą?“ – klausimais V.Sutkų pasitiko žurnalistai.

„Šiandien jaučiuosi geriau, negu vakar. Liūdnas dalykas, kad reikia pripažinti, kaip paaiškėjo, tiek mano atveju, tiek kolegos Manto (Zalatoriaus) atveju – atstovauti verslui, būti organizacijos vadovu Lietuvoje jau tampa fiziškai pavojinga“, – pareiškė V.Sutkus.

– Generalinio prokuroro teigimu, jūsų veikla, kiek susiję su šia byla, galėjo kenkti visai Lietuvai, mokesčių mokėtojams.

– Kalbėti apie žalą valstybei būtų mažų mažiausiai keista. Kalba eina apie mano, kaip Verslo konfederacijos vadovo, taip pat kaip konsultanto veiklą. Visi mokesčiai nuo bet kokių mokėjimų, kuriuos esu gavęs, yra sumokėti taip, kaip priklauso. Jokių kyšių niekam nesu nei davęs, nei ėmęs.

Jokių kyšių niekam nesu nei davęs, nei ėmęs.

– O 400 tūkstančių eurų?

– Nieko nežinau apie tai!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Sutkus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Sutkus

– Pas jus namuose rasta pinigų?

– Taip, šiek tiek rasta.

– Bet ar 400 tūkstančių?

– Ne ne ne! Ką, jūs, ką jūs. Šiek tiek mažiau negu 10 tūkstančių buvo rasta (Į interviu įsiterpęs advokatas G.Ivoška pabrėžė, kad prokuratūros pranešime apie įtarimus jokia 400 tūkst. eurų suma apskritai nėra minima).

VIDEO: Korupcija įtariamas V.Sutkus pareiškė kyšių niekam nedavęs ir neėmęs, o R.Masiulį kritikavo už prastą vadybą

– Teigiama, kad bandėte menkinti Roko Masiulio dalykinę reputaciją.

– Tai yra požiūrio dalykas. Tokius teiginius galima laikyti atitinkančius tiesą. Todėl, kad iš tikrųjų aš esu pasisakęs ne kartą kritiškai tiek apie paties Roko Masiulio, tiek apie jo paskirtų žmonių veiklą, kaip apie netinkamą vadybą, nesugebėjimą panaudoti asignavimų.

Esu pasisakęs kritiškai tiek apie paties Roko Masiulio, tiek apie jo paskirtų žmonių veiklą, kaip apie netinkamą vadybą, nesugebėjimą panaudoti asignavimų.

– Ar iš „Šiaulių plento“ ir „Kauno tiltų“ ėmėte kažkokius pinigus?

– Čia yra komerciniai dalykai ir aš komercinių sutarčių nenorėčiau šiame etape komentuoti. Nes tai ne tik su manimi susiję – su kitais žmonėmis taip pat.

– Bet buvo atlygis už tam tikrus?..

– Aš dar kartą sakau – komercinių dalykų aš tiesiog nenoriu komentuoti.

Noriu padėkoti STT vyrams, kurie mane sulaikė ir darė kratą mano namuose. Vyrai elgėsi mandagiai.

– Kaip vertinate visą tai, STT, prokuratūros pradėtą tyrimą?

– Naudodamasis proga noriu padėkoti STT vyrams, kurie mane sulaikė ir darė kratą mano namuose. Vyrai elgėsi mandagiai, labai teisiškai kvalifikuotai, atliko savo darbą, man mano teisės buvo išaiškintos, aš jiems geranoriškai atidaviau visus dokumentus, kurių jie prašė. Man paliko malonų įspūdį.

– Kur jus sulaikė?

– Mane sulaikė mano sodyboje.

Kai kas ten suformuluota labai abstrakčiai, pavyzdžiui, parašyta Seimo nariai, bet nėra vardų ir pavardžių.

– STT pranešime nurodoma, kad darant projektą iš europinių pinigų, dalis pinigų buvo pervesta jums asmeniškai?

– (advokatas G.Ivoška) Tam tikros aplinkybės nurodytos pirmojoje apklausoje dar vakar. Jūs klausiate konkretesnių duomenų, manau, kad tai būsimųjų apklausų dalykas ir pranešimas apie įtarimą gali būti tikslinamas. Į detales galėsime leistis tiek apklausų metu, tiek pokalbiuose su žiniasklaida tuomet, kai tyrimas pasistūmės į priekį. Kai kas ten suformuluota labai abstrakčiai, pavyzdžiui, parašyta Seimo nariai, bet nėra vardų ir pavardžių. Kaip tą paaiškinti? Mes laukiame tikslesnių duomenų.

– Ar jums leis toliau eiti į darbą?

– (G.Ivoška) Po bendravimo su jumis vyksime į STT ir ten bus paskirta kardomoji priemonė, rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Manau, daugiau kardomųjų priemonių nebus.

– Ar uždrausta su kuo nors bendrauti?

– Nutarime skirti kardomąją priemonę gali būti nustatytas įpareigojimas nebendrauti su tam tikrais asmenimis. Ar jis bus, su kuo bus, mes dar nežinome.

– Pone Sutkau, pripažinkite, šešėlis mestas ant visos jūsų organizacijos, ant verslo. Schemos braižomos, kad duodami kyšiai, už kyšį tvarkomi reikalai, prastūminėjami įstatymai. Kaip nusiplausite mundurą ir kaip įsivaizduojate, kaip viskas vyks toliau?

– Man belieka liūdnai nusišypsoti. Deja, Lietuvoje būti verslo organizacijos vadovu darosi fiziškai pavojinga. Jūsų klausimas retoriškas. Taip, dėmė yra mesta. Aš neturėjau galimybės nei skaityti interneto, nei klausyti radijo. Nežinau, kokia reakcija verslo bendruomenės. Jei vienokia reakcija, tai vienoki bus veiksmai, jei kitokia, tai kitokie.

Deja, Lietuvoje būti verslo organizacijos vadovu darosi fiziškai pavojinga.

– STT pranešė, kad rinkote informaciją apie R.Masiulį.

– Apie R.Masiulį informacijos nerinkau. Analizavau duomenis apie Susisiekimo ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų, tokių kaip Kelių direkcija veiklą, biudžeto vykdymą ir panašius dalykus. Apie veiklą ministerijos, o ne konkrečiai apie poną Masiulį.

– O kodėl jūs rinkote ir domėjosi ta sritimi? Kieno prašymu?

– Buvo susidariusi bloga situacija Susisiekimo ministerijos valdomame sektoriuje, įmonės dėl to pateko į blogą ekonominę situaciją, buvo atleidinėjami darbuotojai. Tai mūsų nariai, pavyzdžiui, asociacija „Lietuvos keliai“ yra mūsų nariai ir jie ne kartą pasisakę apie blogą būklę šiame sektoriuje.

– O „Maxima“?

– (G.Ivoška) Pranešime apie įtarimą „Maxima“ nėra minima.

– Ką jūsų ginamasis pripažįsta dėl kritikos ministrui, baudžiamojo proceso kontekste, kaip tą vertinate?

– (G.Ivoška) Teisė kritikuoti yra laiduojama Konstitucijos 33 str. Ten parašyta, kad draudžiama persekioti už kritiką. Šiuo atveju, yra formuluotė, kad informacija kenkė politinei, dalykinei reputacijai, klausimas toks: jei politikas yra kritikuojamas... Kalbame ne apie šmeižtą, ne apie pramanytus dalykus, ne apie asmeninio pobūdžio dalykus, mes kalbame apie ministerijos veiklos analizę, statistiką, sektoriaus analizę.

Teisė kritikuoti yra laiduojama Konstitucijos. Kriminalizuoti kritiką yra antikonstituciška, teigė advokatas.

Ir jei už sektorių atsakingas politikas, jo kritika yra laiduojama Konstitucijos. Manome, kad kriminalizuoti kritiką yra antikonstituciška.

– Ar galite toliau eiti LVK prezidento pareigas?

– Kol kas nesu gavęs jokių apribojimų. Tai priklausys nuo konfederacijos narių, kaip jie apsispręs. Aš esu renkamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius