Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 06 /15:43

Kriminalistai ir prokurorai skelbia, kad sugriovė neteisėtai Lietuvoje veikusią finansinę piramidę „MMM-2011“

Pinigus rinkę veikėjai Lietuvos gyventojams siūlydavo pasakišką pelną – 55 proc. metinių palūkanų. Nė vienas iš indėlininkų pareigūnams nesiskundė – visi kantriai laukė žadėtojo pelno. Finansinės piramidės kūrėjams grasinama griežtomis laisvės atėmimo bausmėmis.
Pinigai
Pinigai / BFL nuotr.

Trečiadienio popietę Policijos departamente rengiama speciali trumpoji spaudos konferencija, kurios metu žadama papasakoti apie Lietuvoje veikusios finansinės piramidės „MMM-2011“ veiklą.

Pareigūnų darbo rezultatus pristatys Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Zenonas Burokas ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo 3-iosios valdybos laikinasis viršininkas Mindaugas Stravinskas.

Praėjusį kovą prokurorai tyrimą buvo pradėję dėl galimai neteisėto vertimosi komercine, ūkine, finansine ar profesine veikla, gavę Lietuvos banko pranešimą apie finansinės sistemos „MMM-2011“ vardu elektroninėje erdvėje veikiančių asmenų galimai nusikalstamą veiklą.

Lietuvos bankas paprašė prokurorų ištirti Rusijos piliečio Sergejaus Mavrodžio Lietuvoje įkurtą ir galbūt nusikalstamą „MMM-2011“ veiklą. Kartu centrinis šalies bankas įspėjo Lietuvos žmones nepatikėti pinigų machinatoriams.

Anot Lietuvos centrinio banko atstovų, aiškius finansinės piramidės požymius turinti sistema „MMM-2011“, siūlydama gyventojams padėti indėlius už itin dideles palūkanas, pažeisdavo Lietuvos įstatymus, pagal kuriuos išimtinę teisę priimti indėlius iš neprofesionalių rinkos dalyvių turi tik bankai ir kitos kredito įstaigos.

Z.Burokas ir M.Stravinskas žiniasklaidai pranešė, kad indėlius rinkę veikėjai Lietuvos gyventojams siūlydavo pasakišką pelną – 55 proc. metinių palūkanų. Teigiama, kad finansinės piramidės kūrėjai iš žmonių surinko apie 1 500 000 litų.

Nė vienas iš indėlininkų pareigūnams nesiskundė nukentėjęs – visi kantriai laukė žadėtojo pelno.

Operacijos metu kriminalistai sulaikė mažiausiai 25 asmenis. Jau areštuota pakankamai turto Lietuvoje ir užsienyje, kurio gali prireikti turtinei žalai atlyginti. Teigiama, kad finansinės piramidės kūrėjams gresia laisvės atėmimo bausmės iki 4 metų.

Popietę išplatintame Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir LR generalinės prokuratūros pranešime rašoma, kad kelis mėnesius stebėję finansinę piramidę „MMM 2011“ ir surinkę pakankamai duomenų apie nusikalstamus veiksmus, šią savaitę Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai ir prokurorai nutraukė jos veiklą.

Primenama, kad 2012 m. kovo 21 d. Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Regimantas Žukauskas, įvertinęs Lietuvos banko pranešimą dėl galimai padarytos nusikalstamos veikos, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl finansinės sistemos (finansinės piramidės) „MMM-2011“ pagalba vykdomos neteisėtos finansinės veiklos (LR baudžiamojo kodekso baudžiamojo kodekso 202 str.).

Finansinė sistema „MMM-2011“ buvo reklamuojama keturiuose interneto tinklalapiuose, taip pat ant automobilių bei skelbimų lentose.

Nustatyta, kad įtariamieji, pažeisdami finansų įstaigų įstatymą bei bankų įstatymą, neturėdami Lietuvos banko nustatyta tvarka išduoto leidimo teikti licencines paslaugas, versliškai užsiėmė neteisėta finansine veikla. Įtariamieji vykdė indėlių ir kitų grąžintinų lėšų priėmimą iš neprofesionalių rinkos dalyvių.

Po pirminių veiksmų atlikimo įžvelgiamos ir kitos įtariamųjų padarytos nusikalstamos veikos, tokios kaip sukčiavimai bei nusikalstamu būdu gautų pinigų legalizavimas.

Šiuo metu nustatyti daugiau kaip 25 įtariamieji galimai prisidėję prie neteisėtos finansinės veiklos, sulaikyta 11 įtariamųjų.

Apklausus įtariamuosius, jiems parinktos kardomosios priemonės, nesusijusios su laisvės atėmimu. Įtariamųjų ratas artimiausiu metu gali plėstis.

„MMM-2011“ sistemos dalyviais (indėlininkais) buvo ne mažiau kaip 1500 asmenų. Įtariamieji, indėliu pavidalu, iš sistemos dalyvių priėmė ne mažiau kaip 1,5 milijono litų. Pirminiais paskaičiavimais, įtariamieji iš neteisėtos veiklos, vykdomos visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje, gavo ne mažiau kaip 350 000 litų. Šiuo metu taikomas nuosavybės teisių apribojimas į turtą, kuris žymiai viršija nusikalstamu būdu įgytą pelną.

Asmenims, nukentėjusiems nuo finansinės sistemos „MMM-2011“, siūloma kreiptis į Lietuvos kriminalinės policijos biurą.

VIDEO: 15min.lt - pareigūnai pranešė apie MMM-2011 finansinės piramidės Lietuvoje sugriovimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius