Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 09 04 /14:05

Kruviną susišaudymą Kaune surengę broliai teisme tyli: peržengė būtinosios ginties ribas?

Rugsėjo 4 d. Kauno apygardos teisme pradėta nagrinėti didžiulio visuomenės dėmesio sulaukusi dviejų brolių – Ryčio Gudyno ir Deivido Ščesnavičiaus, 2015 m. gegužę Kaune surengusių kruvinas šaudynes, byla. Vieno iš kaltinamųjų prie parduotuvės paleista šūvių lavina mirtinai kliudė jaunuolį bei sužeidė dar du. Po šios žmogžudystės broliai spruko į užsienį, kur sėkmingai slapstėsi keletą metų.
Rytis Gudynas ir Deividas Ščesnavičius
Rytis Gudynas ir Deividas Ščesnavičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaltinimų, pareikštų 1991 metais gimusiam R.Gudynui, sąrašas ilgas: viešosios tvarkos pažeidimas, neteisėtas disponavimas šaunamuoju ginklu ir šaudmenimis, šaunamojo ginklo ir šaudmenų pagrobimas, nužudymas iš chuliganiškų paskatų kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, pasikėsinimas nužudyti du ar daugiau žmonių kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, pasikėsinimas nužudyti iš chuliganiškų paskatų du ar daugiau žmonių kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu.

Įvykių sūkuryje kartu su vyresniuoju broliu dalyvavęs D.Ščesnavičius kaltinamas tik viešosios tvarkos pažeidimu, tačiau jį į posėdžių salę taip pat atlydėjo konvojaus pareigūnai. Priežastis – vaikinas šiuo metu atlieka įkalinimo bausmę dėl kito praeityje įvykdyto nusikaltimo.

Bylos duomenimis, R.Gudynas kaltinamas tuo, kad 2015 m. gegužės mėnesio pabaigoje, tiksliai ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu metu, laikotarpiu nuo 22 val. iki 23 val., Kaune esančios parduotuvės „Aibė“ automobilių stovėjimo aikštelėje tarpusavio konflikto su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu vyriškos lyties asmeniu metu, panaudodamas fizinį smurtą – parvertęs vyriškį ant nugaros ir kairiu keliu prispaudęs dešiniąją jo ranką, kurioje buvo laikomas šaunamasis ginklas, pagrobė ikiteisminio tyrimo metu nenustatytą 9 mm kalibro pistoletą – šaunamąjį ginklą su jame buvusiais ne mažiau kaip trimis 9 mm kalibro „Luger 9x19“ šoviniais.

Be to, jis kaltinamas ir tuo, kad neteisėtai, neturėdamas leidimo, laikė pagrobtą 9 mm kalibro pistoletą bei ne mažiau kaip tris 9 mm kalibro „Luger 9x19“ šovinius savo namuose Kaune iki 2015 m. gegužės 27 d. apie 21.30 val., kada šiuo ginklu padarė nusikalstamas veikas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rytis Gudynas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rytis Gudynas

Atlikęs nusikalstamas veikas, R.Gudynas šaunamąjį ginklą išmetė į Kaune esančiame kieme buvusį šiukšlių konteinerį. Taigi kaunietis taip pat kaltinamas padaręs nusikalstamą veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso 253 straipsnio 1 dalyje – neteisėtas disponavimas šaunamaisiais ginklais.

Be to, jis 2015 m. gegužės 27 d. apie 21.30 val. viešoje vietoje, t. y. Kaune esančio kiemo įvažiavime, demonstruodamas nepagarbą aplinkiniams ir aiškų visuomenės normų negerbimą bei jų ignoravimą, sutrikdydamas visuomenės rimtį, matant pašaliniams asmenims, neturėdamas aiškios dingsties, elgdamasis ypatingai įžūliai, siekdamas nužudyti R.K. ir M.K., tyrimo metu nenustatytu šaunamuoju ginklu tyčia šovė mažiausiai du šūvius į automobilio „Honda Civic“ priekinėje keleivio pusės sėdynėje sėdintį R.K. bei vairuotojo vietoje sėdintį 1995 metais gimusį M.K.

Atlikęs nusikalstamas veikas, R.Gudynas šaunamąjį ginklą išmetė į Kaune esančiame kieme buvusį šiukšlių konteinerį.

M.K. netrukus mirė gydymo įstaigoje, o tyčinio R.K. nužudymo kaltinamasis nebaigė dėl priežasčių, nepriklausiusių nuo jo valios: R.K. staigiai pakeldamas savo kūno aptinę dalį nuo automobilio sėdynės tokiu būdu išvengė sužalojimo į kitas gyvybiškai pavojingas kūno vietas. Be to, po pirmojo šūvio M.K. nedelsdamas bandė išvairuoti automobilį iš įvykio vietos, o R.Gudynas buvo pastebėtas pašalinių asmenų, tad suskubo pasišalinti iš įvykio vietos.

Taigi tokiu būdu dėl chuliganiškų paskatų kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu R.Gudynas pasikėsinimo nužudyti R.K. bei dėl chuliganiškų paskatų kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu nužudė M.K. Jis kaltinamas padaręs nusikalstamas veikas, numatytas Baudžiamojo kodekso 22 straipsnio 1 dalyje ir 129 straipsnio 2 dalies 5 punkte, 7 punkte, 8 punkte bei 129 straipsnio 2 dalies 7 punkte ir 8 punkte.

Šaudynės viešoje vietoje tuo nesibaigė. 2015 m. gegužės 27 d. apie 21.33 val., netrukus po to, kai dėl chuliganiškų paskatų kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu pasikėsino nužudyti R.K. bei nužudė M.K., viešoje vietoje, t. y. prie Kaune esančios parduotuvės „IKI Cento“ įėjimo, kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, siekdamas nužudyti du ar daugiau žmonių, kurie bandė sulaikyti jo brolį D.Ščesnavičių (šis buvo kartu įvykio vietoje), tyrimo metu nenustatytu šaunamuoju ginklu tyčia šovė mažiausiai vieną kartą į T.S., D.K., E.U., R.B. ir D.B., tuo nesunkiai sutrikdydamas D.K. sveikatą.

Be šūvių, jis dar tyčia mažiausiai vieną kartą sudavė nenustatyto šaunamojo ginklo rankena nukentėjusiajam T.S. į galvą, taip nežymiai sutrikdydamas nukentėjusiojo sveikatą. Nusikaltimo R.Gudynas nebaigė dėl priežasčių, nepriklausančių nuo jo valios – šaudamas nepataikė. Be to, šaulys buvo pastebėtas pašalinių asmenų, tad siekdamas išvengti sulaikymo, kuo skubiau pasišalino iš įvykio vietos.

Tokiais veiksmais kaltinamasis pasikėsino nužudyti du ir daugiau žmonių kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, t. y. kaltinamas padarius nusikalstamą veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso 22 straipsnio 1 dalyje ir 129 straipsnio 2 dalies 5 punkte, 7 punkte.

Jaunesnysis brolis – D.Ščesnavičius – kaltinamas tuo, kad 2015 m. gegužės 27 d. apie 21.30 val. viešoje vietoje, t. y. Kaune esančio kiemo įvažiavime, po to, kai R.Gudynas šovė mažiausiai du šūvius į automobilyje „Honda Civic“ sėdėjusius R.K. bei M.K., tuo padarydamas žaizdą, nuo kurios M.K. netrukus gydymo įstaigoje mirė, demonstruodamas aiškų žmogaus ir visuomenės niekinimą, elementarių visuomenės moralės bei elgesio normų niekinimą, siekdamas priešpastatyti save aplinkiniams, pašalinių asmenų akivaizdoje, tyčia mažiausiai vieną kartą sudavė kumščiu nukentėjusiajam D.K. į veidą, tokiu būdu sukeldamas jam fizinį skausmą.

Tokiais savo veiksmais kaltinamasis sutrikdė visuomenės rimtį ir tvarką, t. y. kaltinamas padaręs nusikalstamą veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso 284 straipsnio 1 dalyje – viešosios tvarkos pažeidimas.

Pareikštas pusės milijono eurų civilinis ieškinys

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rytis Gudynas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rytis Gudynas

Antradienį vedamas į teismo posėdžių salę R.Gudynas šypsojosi. Nužudymu kaltinamas jaunas vyras yra įgijęs vidurinį išsilavinimą, iki suėmimo jis mokėsi, niekur nedirbo. Praeityje R.Gudynas teistas 5 kartus.

1997 metais gimęs D.Ščesnavičius yra baigęs 10 klasių, praeityje teistas du kartus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Deividas Ščesnavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Deividas Ščesnavičius

Abiejų brolių registruota gyvenamoji vieta – ta pati gatvė, kurioje ir įvykdytas nužudymas: Medvėgalio.

Teisėjos paklausti, ar pripažįsta savo kaltę, abu broliai pasirinko tylėjimo poziciją: nutarė šioje bylos stadijoje parodymų neduoti.

Pirmojo teisiamojo posėdžio, vykusio rugsėjo 4 dieną, metu bylos nagrinėjimas atidėtas dėl to, kad jame nepasirodė nukentėjusieji.

Byloje pareikštas nušauto M.K. tėvų civilinis ieškinys. Abu jie prašo priteisti po 250 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą. Iš viso – pusę milijono eurų. Kiti nukentėjusieji turtinių pretenzijų nepareiškė.

Mes būtinosios ginties kortą?

Po teismo posėdžio 15min pakalbinta bylos prokurorė Auksė Lipkevičienė tikino, kad iš anksčiau kaltinamojo R.Gudyno duotų parodymų galima teigti, kad jis gali imtis būtinosios ginties pozicijos. Neva kaltinamasis jautė grėsmę iš nukentėjusiųjų, pats buvo jų užpultas, todėl gynėsi.

R.Gudyno gynėjas: „Kaip mano ginamasis pasakojo, grėsmė buvo reali – užpuolė apie dešimt asmenų. Du žmonės su mašina užtveria kelią, dar dešimt atbėga į pagalbą. Vienas brolį puola.“

„Būtinoji gintis. Peržengė jos ribas. Jis ir parodymuose savo tą teigė, ir toliau tvirtina. Tokia bus mūsų gynybinė pozicija. Kaip mano ginamasis pasakojo, grėsmė buvo reali – užpuolė apie dešimt asmenų. Du žmonės su mašina užtveria kelią, dar dešimt atbėga į pagalbą. Vienas brolį puola. Reaguota spontaniškai. Ginklą ginamasis visą laiką nešiojosi, bijojo. Ką nukentėjusieji ten veikė su grupe asmenų? Kaip supratau, R.Gudynas ir jo brolis buvo sekami. Tam buvo pasiruošta. Laukta. Netoliese juk broliai ir gyveno. Kiekybinė persvara buvo nukentėjusiųjų pusėje“, – 15min tą patį tvirtino ir R.Gudyno gynėjas.

Nužudymo įrankis taip ir nebuvo rastas. Tai, kad ginklą įmetė į konteinerį, ikiteisminio tyrimo metu teigė pats kaltinamasis.

R.Gudynas, anot prokurorės, anksčiau teistas dėl vagystės, plėšimo ir sunkaus sveikatos sužalojimo. Jaunesnysis brolis parodymus duoti atsisakė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prokurorė Auksė Lipkevičienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prokurorė Auksė Lipkevičienė

Nukentėjusieji, A.Lipkevičienės teigimu, teisėsaugai nebuvo žinomi. Nebuvo nustatyta, kad įvykio metu jie būtų buvę ginkluoti.

15min žiniomis, kruvinas konfliktas tarp kaltinamųjų ir nukentėjusiųjų galėjo įsižiebti dėl praeityje sumuštos vieno iš jų sesers.

„Mes byloje inkriminuojame menkavertę nužudymo priežastį. Neturime realiai motyvo. Nukentėjusysis, kuris sėdėjo mašinoje šalia nužudyto asmens, yra apklaustas, bet į teismo posėdžius nežada atvykti, neatvyko ir į ikiteisminio tyrimo teisėjo apklausą – gyvena užsienyje. Kalba, bet nenori atvykti. Jis tikina, kad tiesiog važiavo automobiliu ir buvo apšaudytas. Ar pažinojo kaltinamuosius? Ne, tik matyti jam jie buvo. Nelabai ir galėjo pažinoti, R.Gudynas tik ką iš kalėjimo buvo išėjęs“, – teigė prokurorė.

Išdavė kitas nusikaltimas

15min primena, kad 2015 metų gegužės 27 dieną apie 21.30 val. Kauno Medvėgalio g., ties namu Nr. 29, šūviu į krūtinę buvo pašautas „Honda Civic“ automobilyje sėdėjęs 1995 m. gimęs vaikinas, kuris vėliau gydymo įstaigoje mirė. Taip pat apšaudytas šalia namo buvęs kitas dvidešimtmetis – jam sužalotos kojos, ir 21 metų vaikinas, kuriam sužalota ausis.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdyboje nedelsiant buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo. Pareigūnai nustatė du įtariamuosius, anksčiau teistus kauniečius, Aukštųjų Šančių gyventojus, galimai įvykdžiusius nusikalstamą veiką. Tai – R.Gudynas ir D.Ščesnavičius. Nusikaltimo įvykdymo metu Ryčiui buvo 23-eji, Deividui – vos 17-ika.

Po kelerius metus trukusių intensyvių paieškų Kauno apskrities VPK pareigūnams, bendradarbiaujant su Vokietijos pareigūnais, pavyko nustatyti, kad ieškomi asmenys gali būti pasislėpę Vokietijoje.

Pernai metų balandžio 26 dieną Berlyne buvo sulaikytas multimedijų vagystes iš automobilių vykdęs R.Gudynas, prisistatęs ir pateikęs kito asmens duomenis. Dėl vykdytų nusikaltimų Vokietijoje jis buvo suimtas.

Kauno VPK nuotr./Įtariamieji – Deividas Ščesnavičius ir Rytis Gudynas
Kauno VPK nuotr./Įtariamieji – Deividas Ščesnavičius ir Rytis Gudynas

Toliau intensyviai renkant duomenis, kur galėtų būti ir kitas brolis, pastarasis gegužės 5 d. buvo sulaikytas tame pačiame mieste. Sulaikomas jis nesipriešino, bandė nuslėpti savo tapatybę ir pateikė kito asmens dokumentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius