Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kūrinyje „Durnių laivas“ paskleisti duomenys pažemino Vytauto Landsbergio velionio tėvo garbę ir orumą

Tokią išvadą šiandien kasacinėje byloje dėl materialinių ir procesinių teisių perėmimo, mirus knygos autoriui, bei asmens garbės ir orumo gynimo paskelbė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT).
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis. / ikrauk.lt reporterės Anželikos Stackevič nuotr.

Bylą nagrinėjusi LAT Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija konstatavo, kad V.Petkevičiaus vaikai–atsakovai priėmė knygos autoriaus palikimą, o kartu ir autoriaus turtines ir neturtines teises. Todėl, anot Teismo, konstatavus, jog ginčo duomenys, paskleisti autoriaus kūrinyje, neatitinka tikrovės, žemina kitų asmenų garbę ir orumą, kasatoriams, kaip autoriaus kūrinio saugotojams, tenka pareiga būti atsakingiems, kad tokie duomenys nebebūtų platinami.

Nagrinėjamoje byloje nustatyta, kad knygos „Durnių laivas“ autorius literatūrinio šaržo stiliumi kaip realiai įvykusius faktus pateikė duomenis apie tam tikrus asmenis, tačiau šių faktų tikrumo byloje nebuvo nustatyta. Kaip pažymima šiandien paskelbtoje LAT nutartyje, „paskleisti duomenys neatitiko tikrovės, vadinasi, saviraiškos laisvės įgyvendinimas tokiu būdu negalėjo būti pateisintas, nes šiuo atveju pažeidė Vytauto Landsbergio velionio tėvo, taip pat ir jo paties garbę ir orumą, knygoje paskleisti duomenys savo turiniu yra žeminantys asmens garbę ir orumą, galintys turėti įtakos asmens reputacijai, statusui visuomenėje“.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pažymėjo, kad prieš tai bylą nagrinėjęs apeliacinės instancijos teismas, vertinęs, ar knygoje paskleisti duomenys atitiko tikrovę, nenukrypo nuo nustatytų teisnių kriterijų, tinkamai vertino įrodymus ir pagrįstai bei teisingai pripažino, kad bylos įrodymai nepatvirtina paskleistų duomenų atitikties tikrovei.

Šis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinis ir neskundžiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius