Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 24 /12:34

L.Ragelskio byla vėl klimpo: šįkart teismą apgulė baltarusių mitinguotojai

Teismas Vilniuje pirmadienį vėl mėgina atversti Lauryno Ragelskio bylą dėl galimo tyčiojimosi iš baltarusių. Nuo ryto teismo rūmus apgulė baltarusių bendruomenės aktyvistai. Priešiškumas buvo juntamas, tačiau jokio rimtesnio incidento tarp mitinguotojų ir kaltinamojo nekilo.

Laurynas Ragelskis pirmadienį vėl stojo prieš teismą baudžiamojoje byloje, kurioje jis sulaukė prokuratūros kaltinimų dėl tyčiojimosi iš baltarusių. Panašu, kad procesas ir vėl iš anksto buvo pasmerktas žlugti, nes kaltinamasis kategoriškai nesutinka pasikliauti jam atsiųstu kaltinamojo akto vertimu į rusų kalbą. „Kaip man dabar gauti patikimą kopiją?“, – klausinėjo L.Ragelskis ir bent jau pirmą posėdžio valandėlę teismas sklandžiai pradėti dirbti negalėjo.

15min rugsėjį rašė, kad posėdis L.Ragelskio byloje žlugo, o kaltinamasis tiesiog šokdino teismą ir visus proceso dalyvius: kalbėjo rusiškai, buvo atvykęs be advokato, reikalavo kaltinamojo akto vertimo. Taip pat nesutiko dirbti pagal teisėjo siūlomą grafiką, nepaisydamas jam skirtos kardomosios priemonės ir planuodamas išvyką į užsienį.

Teismo salę užplūdo aktyvistai

Tuo metu kaltinamąjį prie teismo pirmadienį pasitiko keliolika Baltarusijos bendruomenės Lietuvoje aktyvistų. Viena jų laikė plakatą, kuriame baltarusiškai užrašyta „Ragelskį už grotų.“

Ingridos Steniulienės / BNS nuotr./Baltarusių aktyvistai prie teismo rūmų Vilniuje
Ingridos Steniulienės / BNS nuotr./Baltarusių aktyvistai prie teismo rūmų Vilniuje

„Mes protestuojame prieš Lauryną Ragelskį, tai Lietuvos tinklaraštininkas, kuris platina įžeidžiančius vaizdo įrašus, jis nutekina baltarusių duomenis Baltarusijos KGB, dėl to baltarusiai persekiojami, daromos kratos pas tų giminaičius, kurie nuo persekiojimo pabėgo į Lietuvą, – BNS sakė baltarusių aktyviste prisistačiusi protestuotoja Ilona Rudene. – Mes protestuojam prieš jo veiklą, nes pagal Lietuvos ir Europos Sąjungos įstatymus negalima kėsinti į žmonių duomenis, garbę ir orumą“.

Ji taip pat teigė, kad L. Ragelskio poelgis, kai jis prie ambasados tvoros niokojo padėtus nuo režimo žuvusiųjų portretus, baltarusių bendruomenę įžeidė iki širdies gelmių.

„Lietuva“, „Ačiū“ – skelbė kiti baltarusiškos vėliavomis apsigaubusių protestuotojų plakatai prie teismo.

Vėliau protestuotojai atėjo į teismo salę stebėti teismo proceso ir stebėjosi L. Ragelskio aiškinimais, kad jis yra baltarusis, o kalbos nemoka. Posėdžio metu jam buvo vertėjaujama į rusų kalbą.

Apsigaubę vėliavomis, jie užėmė vietas ir teismo salėje.

Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Baltarusių aktyvistai teismo salėje, kur buvo bandoma nagrinėti L.Ragelskio bylą
Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Baltarusių aktyvistai teismo salėje, kur buvo bandoma nagrinėti L.Ragelskio bylą

Atvykęs į teismą kaltinamasis ėmė mitinguotojus filmuoti, kamantinėjo juos, kas jie tokie. Tačiau jokio rimtesnio konflikto nekilo.

Suprasti akimirksniu

  • Prorusiškas veikėjas Laurynas Ragelskis yra sulaukęs kaltinimų kurstymu ir viešosios pagarbos vietos išniekinimu – prokuratūra taip įvertino jo veiksmus prie Baltarusijos ambasados Vilniuje.
  • 2020 metų spalį šis vilnietis prie ambasados pastato Mindaugo gatvėje, įtariama, filmavo pats save, savo tyčiojimąsi, filmavo žmonių grupę paniekinančius vaizdo įrašus ir juos įkėlė į socialinį tinklą.
  • Taip pat įtariama, kad tų metų spalį L.Ragelskis tyčiojosi iš prie ambasados protestavusių žmonių, vyras taip pat kaltinamas niekinęs prie ambasados įkurtą memorialą – portretus su nuo režimo žuvusiųjų nužudytųjų atvaizdais.

Vėl atvyko be advokato

L.Ragelskis ir į spalio 24-osios dienos posėdį atvyko be advokato. Kaltinamasis teismui papasakojo, kad vylėsi uždirbti pinigų privačiam gynėjui pasisamdyti, tačiau jo planas žlugo, tad teko kreiptis į valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą.

Teisėjas informavo, kad ir tiesų spalio 19 dieną valstybinė advokatų tarnybą pranešė teismui gavusi L.Ragelskio prašymą dėl nemokamos gynybos, jis svarstomas. Teisėjo supratimu, šią savaitę vienokį ar kitokį sprendimą Tarnyba priims, tad kitas posėdis numatomas lapkričio 9-ąją.

Peripetijos dėl vertimo

Teisėjas Miroslavas Gvozdovičius informavo, kad gauti du kaltinamojo prašymai rusų kalba.

L.Ragelskis teismui tvirtino, kad jam kaltinamasis aktas buvo atsiųstas nepaaiškinus, ar tai originalas, ar kopija, jis buvo nepasirašytas vertėjų, be antspaudų.

Ingridos Steniulienės / BNS nuotr./Baltarusių aktyvistai prie teismo rūmų Vilniuje
Ingridos Steniulienės / BNS nuotr./Baltarusių aktyvistai prie teismo rūmų Vilniuje

Kaltinamasis teigė, kad dėl tokių prokurorų veiksmų negali suprasti kuo kaltinamas, negali įgyvendinti teisių į gynybą.

„Teisme esu matęs, kaip pasirašo vertėja. Tampu nelygia proceso dalimi, tampu priklausomas nuo Generalinės prokuratūros, teismas irgi tampa nelygia puse, ne tik prašau galiojančios kopijos – man su atsakingų asmenų parašais, teismui – taip pat“, – BNS cituoja L.Ragelskį.

Teisėjas kaltinamajam priminė, kad vertėja buvo įspėta pagal įstatymą, tačiau šis savo ruožtu tvirtino, kad be vertėjos parašo negalėtų kreiptis į teismą tuo atveju, jeigu vertimas nėra teisingas.

Jis taip pat pastebėjo, kad kaltinamasis neaktyviai rūpinosi advokato paieška ir į Valstybės garantuojamą teisinės pagalbos tarnybą kreipėsi artėjant teismo posėdžiui. Prašymas skirti gynėją buvo parašytas lietuvių kalba.

Mato ir „cirką“, ir teisinę valstybę

Po posėdžio mitinguotojų atstovai 15min teigė, kad iki šiol jaučiasi įžeisti L.Ragelskio veiksmų, dėl kurių jis ir yra teisiamas, tad tikisi sulaukti jo baudžiamosios atsakomybės.

„Atėjome, nes tai tiesiogiai liečia mus, baltarusius. Laurynas sugriovė paminklą, kuris yra prie Baltarusijos atstovybės. Ir už tai jam turi būti taikoma atsakomybė“, – 15min sakė baltarusių teisių gynėjas, visuomeninis veikėjas Andrejus Botelevas.

„Laurynas gina savąsias teises, bet tuo pačiu puola baltarusius, iš kurių yra atimtos visos jų teisės gimtinėje, Baltarusijoje. Jis puola, jis negerbia mirusiųjų atminimo. Nes prie ambasados yra portretai žuvusiųjų per protestus nuo Lukašenkos rankos“, – teigė baltarusių aktyvistas.

Ingridos Steniulienės / BNS nuotr./Baltarusių aktyvistai prie teismo rūmų Vilniuje
Ingridos Steniulienės / BNS nuotr./Baltarusių aktyvistai prie teismo rūmų Vilniuje

Tuo, kas dedasi teisme, pašnekovas nesipiktino, atvirkščiai, jis teigė įžvelgiantis čia klasikinius teisinės valstybės principus.

„Matau, kad Laurynas mėgina surengti kažkokį cirką, tačiau suprantu, kad procesas vyksta rungtyniškumo principu. Nepriklausomai nuo to, kas esi, čia tu gali save apginti, gali jaustis žmogumi netgi teisme, būdamas kaltinamuoju“, – argumentavo A.Botelevas.

Prokuroras viliasi visas kliūtis įveikti

Bylą kuruojantis prokuroras Mantas Januškevičius po posėdžio nesureikšmino kaltinamojo taktikos, kuri klampina procesą, prasitardamas, kad su įvairiais tokio pobūdžio teisiamųjų veiksmais yra susidūręs ir anksčiau, tačiau visas kliūtis pavyksta įveikti ir bylą išnagrinėti. To prokuroras viliasi ir šįkart.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius