Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ieškomiausių Europos nusikaltėlių sąraše – 3 lietuviai: teisėsauga kreipiasi į visuomenę

Neseniai pradėta tarptautinė kampanija „Most Wanted“ (liet. „Ieškomiausi“), skirta Europos labiausiai ieškomų nusikaltėlių paieškai. Kampaniją vykdo Europolas, Europos aktyvios besislapstančių asmenų paieškos grupių tinklas (ENFAST) ir Europos valstybių teisėsaugos institucijos. Tarp labiausiai ieškomų nusikaltėlių – trys lietuviai.

Visi šioje kampanijoje viešinami nusikaltėliai yra ieškomi už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, tokius kaip nužudymai, prekyba narkotikais ar žmonėmis.

2021 metais nuo gruodžio 3 dienos vykdomos kampanijos pagrindinis dėmesys yra sutelktas į nusikaltėlius, kurie jau ilgą laiką slapstosi išvengdami teisingumo. Daugelis šių nusikaltėlių laikosi gana įprasto gyvenimo būdo, kruopščiai slėpdami savo tamsią kriminalinę praeitį.

Šiemet kampanijoje dalyvauja beveik visos Europos Sąjungos valstybės. Europolo labiausiai ieškomų nusikaltėlių svetainėje yra publikuojamos 62 ieškomų asmenų nuotraukos.

Taikiklyje – net trys lietuviai

Po padidinamuoju stiklu atsidūrė net trys lietuviai.

Pirmasis iš jų – Renaldas Kanys, gim. 1973-09-26.

Policijos departamento nuotr./Renaldas Kanys
Policijos departamento nuotr./Renaldas Kanys

Šis Lietuvos pilietis nuo 2007 m. iki 2017 m. vadovavo ginkluotam nusikalstamam susivienijimui ir, veikdamas savo ir nusikalstamo susivienijimo naudai bei siekdamas praturtėti iš nusikalstamos veiklos, organizavo didelio kiekio narkotinių medžiagų platinimą, šaunamųjų ginklų ir narkotinių medžiagų kontrabandą, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą.

Taip pat organizavo žmonių nužudymą pavojingu būdu.

R.Kanys anksčiau sietas su Daktarų nusikalstama grupuote. Vėliau, teisėsaugos duomenimis, jis su prie neįgaliojo vežimėlio prikaustytu buvusiu Klaipėdos nusikaltėlių šulu Sergejumi Bėgliku Ispanijoje sukūrė narkotikų prekybos kartelį. R.Kanio aplinkos žmonės įtariami organizavę buvusios „Agurkinių“ gaujos nario Deimanto Bugavičiaus rezonansinį nužudymą.

Remigijus Byčius, gim. 1981-04-04 – kitas asmuo, atsidūręs tarp Europos ieškomiausiųjų.

Lietuvos policijos nuotr. /Vienas iš „Lapinų“ lyderių Remigijus Byčius
Lietuvos policijos nuotr. /Vienas iš „Lapinų“ lyderių Remigijus Byčius

Šis vyras pasislėpė nuo jam paskirtos 12 metų laisvės atėmimo bausmės, kuri buvo skirta dėl neteisėto disponavimo itin dideliu narkotinių medžiagų kiekiu. Remigijus Byčius taip pat yra nusikalstamos grupuotės lyderis. R.Byčius laikomas vienu iš Vilniuje veikusios organizuotos nusikalstamos grupuotės „Lapinai“ lyderių.

Trečias, ir ne mažiau pavojingas, ieškomas asmuo yra Edgaras Kalasūnas, gim. 1982-05-11.

Policijos archyvo nuotr./Edgaras Kalasūnas policijos archyvų nuotraukose atrodo skirtingai. Dabar vyro išvaizda gali būti dar radikaliau pasikeitusi.
Policijos archyvo nuotr./Edgaras Kalasūnas policijos archyvų nuotraukose atrodo skirtingai. Dabar vyro išvaizda gali būti dar radikaliau pasikeitusi.

Jis, veikdamas organizuotoje grupėje su ginkluoto „Kamuolių“ nusikalstamo susivienijimo nariais, dėl chuliganiškų paskatų nužudė žmogų, taip pat, neturėdamas tam leidimo, įgijo, gabeno ir laikė šaunamuosius ginklus, šaudmenis bei sprogmenis.

Pareigūnai prašo įsižiūrėti į šių ieškomų asmenų veidus ir jei atpažinote kurį nors iš šių asmenų ar turite informacijos apie jų buvimo vietą – prašoma nedelsiant apie tai pranešti policijai.

Lietuvos policijos nuotr./Ieškomi lietuviai
Lietuvos policijos nuotr./Ieškomi lietuviai

Vos prieš trejus metus vyko panaši kampanija. Tuo metu „Most Wanted“ sąraše taip pat šmėžavo kelių lietuvių pavardės: narkotikų platinimu užsiėmusios Kauno „Agurkinių“ organizuotos nusikalstamos grupuotės vienas atstovų Algimantas Ringaila bei dėl aukos pagrobimo ir žmogžudystės ieškomas Denis Vaitkevičius.

Europos teisėsauga kreipiasi į žmones

Visuomenės prašoma padėti Europos teisėsaugos bendruomenei surasti ieškomiausius nusikaltėlius.

Viešumas yra didelis pagalbininkas, leidžiantis sulaikyti ilgą laiką besislapstančius asmenis.

Prašoma apsilankyti Europos labiausiai ieškomų asmenų interneto svetainėje www.eumostwanted.eu ir, įsižiūrėjus į nusikaltėlių nuotraukas, pagalvoti, ar Jūs nepažįstate tų asmenų. Jei atpažinote nuotraukoje užfiksuotą žmogų ir Jums žinoma jo buvimo vieta, interneto svetainė suteikia galimybę apie tai pranešti anonimiškai.

Tik veikdami kartu galime sustabdyti tarptautinį nusikalstamumą

Tarptautinė kampanija „Most Wanted“ ENFAST ir Europolo buvo pradėta įgyvendinti dar 2016 m.

ENFAST grupių pareigūnai vykdo nusikaltėlių, kuriems buvo išduotas Europos arešto orderis ir kurie yra įtariami ar nuteisti už sunkių ir labai sunkių nusikaltimų padarymą, paiešką. Dažniausiai šie nusikaltėliai slapstosi užsienio šalyse, bėgdami iš vienos šalies į kitą, todėl tarptautinis bendradarbiavimas tarp skirtingų šalių ENFAST grupių pareigūnų yra nepaprastai svarbus.

Kai kurie bėgliai, neatlaikę padidėjusio visuomenės dėmesio jų nusikaltimams, pasidavė patys.

Nuo pat pradžios kampanija sulaukė didelio pasisekimo. 2020 m. buvo sulaikyta 16 bėglių. Net 5 sulaikymai buvo tiesioginis šios kampanijos nuopelnas. Šie sulaikymai įvyko tiek dėl atidžių visuomenės narių ir jų pranešimų, tiek dėl to, kad kai kurie bėgliai, neatlaikę padidėjusio visuomenės dėmesio jų nusikaltimams, pasidavė patys.

Nuo 2016 metų iš viso sulaikyta 110 bėglių, iš kurių 41 buvo rastas pasinaudojant informacija, kurią suteikė visuomenė „Most Wanted“ interneto svetainėje.

Jean-Philippe Lecouffe, Europolo Operacijų valdybos direktoriaus pavaduotojas, teigia: „Šios kampanijos širdis – teisingumas nukentėjusiųjų atžvilgiu. Įsižiūrėjus į Europos labiausiai ieškomų nusikaltėlių interneto svetainėje patalpintas nuotraukas, Jūs galite padėti sulaikyti ilgus metus ieškomus bėglius ir patraukti juos atsakomybėn. Iki šios dienos sulaikyta 110 nusikaltėlių – Europolui ir nacionalinėms teisėsaugos institucijoms reikia Jūsų pagalbos, užtikrinant Europos piliečių saugumą“.

Jau šiandien apsilankydami „Most Wanted“ interneto svetainėje Jūs galite pateikti svarbios informacijos ir padėti surasti bėgančius nuo teisingumo asmenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius