Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva – europinėje prekeivių žmonėmis medžioklėje: krėtė SPA, siuvyklas, barus, net statybvietes

Prisidedant Europolui ir Frontex 2020 m. rugsėjo 14–18 d. Europoje buvo vykdoma didelio masto operacija, kuria siekta užkirsti kelią vykdomai prekybai asmenimis, turint tikslą išnaudoti juos darbui bei nustatyti pažeidžiamų darbuotojų išnaudojimo darbe atvejus ir juos ištirti.
Prekyba žmonėmis
Prekyba žmonėmis / Pixabay nuotr.

Operacijos šalis organizatorė – Nyderlandai, pažymima mūsų šalies policijos trečiadienį paviešintame pranešime. Operacijoje taip pat dalyvavo šios šalys: Austrija, Belgija, Danija, Ispanija, Italija, Jungtinė Karalystė, Kipras, Kroatija, Lenkija, Lietuva, Malta, Nyderlandai, Prancūzija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Švedija, Šveicarija, Vokietija.

Pajėgas suvienijo teisėsaugos institucijos, įskaitant policiją, migraciją ir pasienio apsaugą, darbo ir mokesčių inspekcijos bei kitos kompetentingos nacionalinės institucijos.

Pagrindinis verslo sektorius, kuriame teisėsaugos pareigūnai atliko patikrinimus, susijusius su prekyba žmonėmis – grožio salonai.

Vykdant operaciją, pagrindinis verslo sektorius, kuriame teisėsaugos pareigūnai atliko patikrinimus, susijusius su prekyba žmonėmis – grožio salonai, kuriuose vykdomos manikiūro ir (ar) pedikiūro priežiūros paslaugos. Taip pat patikrinimai buvo atlikti kituose verslo sektoriuose, tokiuose kaip transportas, logistika, statyba.

Europolas organizavo koordinacinį centrą, kuriame valstybių narių atstovai 24/7 galėjo tiesiogiai realiu laiku bendradarbiauti ir operatyviai keistis informacija bei realiu laiku tikrinti parengtą aktualią informaciją.

Operacijos metu buvo patikrintas 33 741 asmuo, atlikta 12 193 transporto priemonių ir 2 921 patalpos patikra. Nustatyti 193 prekyba žmonėmis įtariami asmenys. Taip pat nustatyti 535 potencialiai nuo prekybos žmonėmis galėję nukentėti asmenys. Po atliktos operacijos pradėti 606 nauji tyrimai.

Po Europos mastu atliktos operacijos pradėti 606 nauji tyrimai.

Lietuvoje vykdant patikrinimus ir prevencinę akciją dalyvavo 291 policijos pareigūnas, 46 Valstybinės darbo inspekcijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inspektoriai bei 2 aplinkos apsaugos darbuotojai.

Per savaitę vykusius bendrus reidus minėtų institucijų pareigūnai tikrino grožio ir SPA salonus, kirpyklas, siuvyklas, kavines, restoranus, barus ir naktinius klubus, taip pat įvairius ūkio subjektus, vykdančius žemės ūkio veiklą; įmones, vykdančias statybos darbus; gyvenamųjų namų statybvietes; įmones, kurios vykdo automobilių remonto darbus ir transporto priemonių atsarginių dalių prekybą, teikia automobilių plovimo paslaugas.

Iš viso buvo patikrinti 274 įvairūs ūkio subjektai, 416 asmens identifikavimo dokumentų ir 11 transporto priemonių, bendrauta beveik su 1000 asmenų.

Reidų metu nustatyti 47 administraciniai nusižengimai. Daugiausia tokių nusižengimų nustatyta dėl komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimų – 15, taip pat dėl nelegalus darbo – 8.

Reidų Lietuvoje metu nustatyti 47 administraciniai nusižengimai.

Prekybos žmonėmis užkardymas yra viena iš prioritetinių Lietuvos policijos veiklos sričių, kuriai skiriamas ypatingas dėmesys, o ši tarptautinė operacija yra dar vienas sistemingas žingsnis šioje kovoje. Tuo pačiu, tai puikus glaudaus tarptautinio bendradarbiavimo pavyzdys, kuomet tarptautinės teisėsaugos bendruomenės dalys, sutelkusios pajėgas ir kompetenciją, pasiekia puikių rezultatų.

Kova su prekyba žmonėmis yra viena iš prioritetinių Europos Sąjungos politinio ciklo (EMPACT) sričių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius