-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 11 10 /18:38

Baltarusijai šnipinėjęs lietuvis dirbo „Oro navigacijoje“, rinko informaciją apie skrydžius

Teismui perduota rezonansinė baudžiamoji byla, kurioje Lietuvos pilietis kaltinamas šnipinėjęs užsienio valstybei. Per žvalgybinę operaciją buvo nustatyta, kad lietuvis R. L. rinko slaptą informaciją Baltarusijos naudai. Tai patvirtino portalo 15min.lt šaltiniai. Jis dirbo valstybės įmonėje „Oro navigacija“ ir rinko informaciją apie skrydžius. Tiek civilinius, tiek karinius. Vyras sulaikytas prieš devynis mėnesius.
Rolandas Kiškis, Darius Raulušaitis ir Gediminas Grina
Beveik metus vykdytą tyrimą atliko trys teisėsaugos institucijos. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Žvalgybinę operaciją, per kurią buvo sulaikytas Minskui dirbęs lietuvis, atliko Valstybės saugumo departamentas. Ikiteisminį tyrimą vykdė Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, o koordinavo Generalinė prokuratūra.

„Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas prieš metus, po labai sėkmingos Valstybės saugumo departamento žvalgybinės operacijos.

Prieš Lietuvos Respubliką šnipinėję asmenys yra sulaikyti. Vieno asmens byla šiandien perduota teismui, apie kitą – duomenų kol kas nepateiksime“, – pirmadienį sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Pareigūnai teigė, kad yra tiriamos kelios nusikalstamos veikos. Sulaikytų asmenų nusikaltimai yra išskaidyti į atskirus tyrimus.

Vienas iš užverbuotų lietuvių dirbo valstybės įmonėje „Oro navigacija“, kuri susijusi su skrydžių valdymu. Baltarusijos specialiosioms tarnyboms jis perdavinėjo informaciją tiek apie civilinius, tiek apie karinius skrydžius.

„Buvo užfiksuoti netgi tokie dalykai, kaip jis valandą užsirakinęs savo kabinete su segtuvais ir dokumentais renka informaciją“, – sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Ar Minsko šnipas perdavinėjo informaciją apie NATO oro policijos misiją – pareigūnai neatskleidžia. Nėra žinoma ir tai, ar operacijoje dalyvavo Lietuvos kariuomenės Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas.

Paklaustas, ar lietuvio renkama informacija buvo naudinga ir Rusijos specialiosioms tarnyboms, VSD vadovas Gediminas Grina atsakė: „Aš tarp jų nedarau skirtumo.“ Žvalgybos pareigūnų vadas turėjo omeny tai, kad Rusija ir Baltarusija yra artimos sąjungininkės ir dirba išvien.

Papildyta 18.38 val. Dirbo techniniu darbuotoju

Šnipinėjimui Baltarusijos naudai kaltinamas valstybės įmonės „Oro navigacija“ darbuotojas bendrovėje dirbo techniku, teigia įmonės atstovas.

„Kalbant apie jo darbo specifiką, neįsivaizduoju, ką jis galėjo... Jis dirbo su ryšiais, kabeliais, laidinėmis komunikacijomis. Jis buvo technikas – dirbo su tokia technika, kurią išvardijau, – ryšių sistemomis ir taip toliau“, – portalui lrytas.lt sakė „Oro navigacijos“ atstovas spaudai Edmundas Ganusauskas.

Jis teigė, kad šnipinėjimu kaltinamas asmuo R.L. dirbo viename technikos padalinių, todėl svarbios informacijos apie skrydžius jis negalėjo žinoti. Prie slaptų dokumentų įtariamasis, anot E.Ganusausko, taip pat neturėjo prieigos.

„Pagal savo pareigas ir užimamą poziciją jis labai toli nuo tų dalykų. (...) Detalių nežinau, bet aš įsivaizduoju, kad jam tikrai nebuvo prieinama ta informacija, kurios jam nereikia. Na, jis vaikšto tepaluotomis rankomis – juk meistras“, - sakė E.Ganusauskas.

Žvalgyba dirbo trejus metus

VSD vadovas G.Grina pabrėžė, kad tai buvo sudėtinga operacija, kurios pradžia buvo prieš trejus metus. Prieš devynis mėnesius buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuris pareikalavo glaudaus teisėsaugos institucijų bendradarbiavimo ir pasitikėjimo.

Žvalgybinę operaciją, per kurią buvo sulaikytas Minskui dirbęs lietuvis, atliko Valstybės saugumo departamentas. Ikiteisminį tyrimą vykdė Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, o koordinavo Generalinė prokuratūra.

Baudžiamoji byla pirmadienį buvo perduota Vilniaus apygardos teismui.

Temidės sargai turės nagrinėti 7 tomus dokumentinės medžiagos, informacija apie šnipinėjima surinkta į 26 skaitmenines laikmenas.

Tikslas: A.Lukašenkos valdžios stabilumas

Šių metų pavasarį pateikdamas grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą VSD rašė, kad pagrindiniai ilgalaikiai Baltarusijos žvalgybos ir saugumo tarnybų uždaviniai yra užtikrinti prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdžios stabilumą šalies viduje ir ginti Baltarusijos politinius bei ekonominius interesus užsienyje.

„Prieš Lietuvą aktyviausiai dirba Baltarusijos valstybės saugumo komitetas (KGB). Ši tarnyba pagrindinį dėmesį skiria Baltarusijos opozicijos organizacijų veiklai ir ryšiams Lietuvoje. Kitas nuolatinis KGB taikinys yra Lietuvos baltarusių bendruomenė“, –  tąkart pranešė VSD.

Žvalgybos pareigūnų teigimu, KGB taip pat ieško Baltarusijos interesų rėmėjų tarp Lietuvos politikų, Baltarusijoje dirbančių Lietuvos verslininkų, Lietuvos rusakalbės žiniasklaidos atstovų.

„Baltarusijos Gynybos ministerijos Generalinio štabo Vyriausioji žvalgybos valdyba (GRU) renka informaciją apie Lietuvos karines pajėgas, jų parengtį ir karinės infrastruktūros objektus“, – buvo skelbiama grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

Didesnė bėda – šnipai iš Rusijos

Kol kas neaišku, kokia sritimi domėjosi šnipas R.L., kurio šnipinėjimo byla pirmadienį perduota teismui.

Apie tyrimą detaliau pirmadienį bus pranešta spaudos konferencijoje. Dalyvaus generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis, Valstybės saugumo departamento direktorius Gediminas Grina, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

VSD trumpame pranešime spaudai pabrėžė, kad tai pirmoji tokio pobūdžio byla perduota teismui po Žvalgybos įstatymo įsigaliojimo 2013 metų sausio 1 dieną.

Rugsėjį VSD paskelbė, kad pastaruoju metu fiksuoja suintensyvėjusią žvalgybinę veiklą, kurią agresyviausiai vykdo Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos.

VSD teigimu, 2004–2014 metais dėl atskleisto šnipinėjimo iš Lietuvos buvo išsiųsti 11 užsienio valstybių žvalgybos pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius