TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 09 /13:52

Lietuvoje tiriamas tarptautinės korupcijos atvejis – Lenkijos įmonės atstovas siūlė didžiulį kyšį

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras vadovauja Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Centrinės tyrimų valdybos pradėtam ir atliekamam ikiteisminiam tyrimui dėl įtarto tarptautinės korupcijos atvejo Lietuvoje.

Įtarimai bandymu papirkti Lietuvoje veikiančios dukterinės Estijos valstybinės įmonės projektų vadovą, kuris prilyginamas valstybės tarnautojui, pareikšti Lenkijos piliečiui, atstovaujančiam Lenkijos įmonę. Atliekant šį ikiteisminį tyrimą glaudžiai bendradarbiauja Lietuvos, Estijos ir Lenkijos pareigūnai.

Pirminiai tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad Lenkijos pilietis, atstovaudamas Lenkijos įmonę, pasiūlė 100 tūkst. eurų kyšį energetikos projektus Lietuvoje vystančios UAB „Enefit Green“ projektų vadovui.

Kyšis už tai, kad būtų pripažinta konkurso nugalėtoja

Įtariama, kad kyšis buvo siūlomas už tai, kad įtariamojo atstovaujama įmonė, dalyvaujanti konkurse dėl vėjo jėgainių parkų statybos Kelmės rajone ir pateikusi daugiau nei 100 mln. vertės pasiūlymą, būtų pripažinta šio konkurso nugalėtoja.

Kyšis buvo pasiūlytas ir dalis buvo perduota. Ir pasiūlymas, ir perdavimas vyko Lietuvoje.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, įtariamasis, galimai perduodamas dalį siūlyto didelės vertės kyšio prašė pritarti papildomiems darbams minėtame projekte, taip pat norėjo gauti vidinės informacijos apie projektus ir siekė palankumo atstovaujamai įmonei ateityje.

„Šis ikiteisminis tyrimas atitinka svarbiausius mūsų baudžiamojo persekiojimo prioritetus, nes tai yra ne bet koks ikiteisminis tyrimas, o būtent dėl papirkimo tarptautiniame verslo sandoryje. Tai yra specifinė, tačiau labai svarbi korupcijos atmaina ir būtent tokioms atmainoms Lietuva yra prisiėmusi labai rimtus įsipareigojimus juos tirti. Šis atvejis išskirtinis tuo, kad Lietuvą bandyta paversti erdve, kurioje įvyksta toks kyšininkavimu grįstas tarptautinis verslo sandoris – tai yra Lenkijos ir Estijos verslų, įmonių, interesų susikirtimo vieta tapusi Lietuva“, – sakė STT Tyrimo koordinavimo valdybos viršininkė Rūta Kaziliūnaitė.

Dalis kyšio perduota

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po to, kai dėl įtarto nusižengimo vykdant vėjo jėgainių darbų pirkimus į teisėsaugą kreipėsi Estijos valstybinės įmonės UAB „Enefit Green AS“ dukterinė bendrovė Lietuvoje UAB „Enefit Green“.

Bandymu papirkti įtariamas Lenkijos pilietis buvo sulaikytas, jam skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir užstatas.

„Kyšis buvo pasiūlytas ir dalis buvo perduota. Ir pasiūlymas, ir perdavimas vyko Lietuvoje. Praėjusią savaitę Lenkijos įmonės atstovas sulaikytas. Šiuo metu jis yra paleistas. Jam buvo paskirtos kardomosios priemonės – 75 tūkst. eurų užstatas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Šiuo metu jis yra Lietuvoje. Su juo toliau atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai“, – sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Rimas Juodis.

Projektui įtakos neturės

Įtariamojo galimai atstovauto Lenkijos koncerno prokuratūra kol kas neįvardija.

„Priimtas sprendimas neįvardinti, kadangi pats koncernas neturi jokio statuso byloje“, – teigė R.Juodis.

Paklaustas, ar Lenkijos pilietis atstovavo Lenkijos energetikos koncerno „Orlen“ interesams, prokuroras atsakė, jog šis koncernas nefigūruoja tyrime.

STT direktoriaus pavaduotoja teigė, kad vėjo jėgainių statybos dėl tyrimo sutrikdytos nebus.

„Pirkimas yra iš kelių dalių, tarpusavyje susiję objektai, stadija pirkimų procedūrų prasme šiek tiek skirtinga, labai į detales eiti šiandien irgi negaliu, tačiau projektai vyksta, nemanom, kad tai turės esminės neigiamos įtakos Lietuvos energetikai“, – klausiama, ar konkursas jau yra įvykęs, atsakė R.Kaziliūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius