Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos policininkai mokosi atpažinti radikalizmo ir terorizmo grėsmes

Gegužės 3-5 d. startavo iki šiol analogų Lietuvoje neturėję mokymai, kurių metu Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir teritorinių policijos įstaigų pareigūnai turi galimybę tobulinti žinias kovoje su terorizmu ir pavienių asmenų radikalizmu. Mokymai organizuojami įgyvendinant Europos Sąjungos projektą „Teisėsaugos institucijų bendradarbiavimas kovoje su pavienių asmenų radikalizmu“ („Lonely Wolves“ – „Vieniši Vilkai“).
Slapta narkotikų platintojų sulaikymo operacija Vilniuje
Asociatyvinė iliustracija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Neseniai įvykdyti įžūlūs ir ciniški teroristiniai išpuoliai Prancūzijoje ir Belgijoje, dėl besikeičiančios teroristų naudojamos taktikos, yra rimtas pavojaus signalas visai tarptautinei teisėsaugos ir žvalgybos bendruomenei. Policijai visuomenės saugumas visuomet buvo ir bus pagrindinis veiklos prioritetas bei tikslas.

Ekspertai supažindina pareigūnus su naujausiais metodais ir taikomomis priemonėmis, kurios padėtų atpažinti radikalizmo apraiškas. Mokymų metu dalyviams pristatytos prevencinės priemonės, taikomos radikalizacijos procesui užkardyti ir terorizmo bei smurtinio ekstremizmo grėsmėms vertinti.

„Privalome būti proaktyvūs, o tai reikalauja nuolatinės, nuoseklios pareigūnų parengties ir pasiruošimo. Šie mokymai – unikali galimybė Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnams tobulinti turimas žinias ir, net neabejoju, išgirsti nemažai naujos, naudingos ir aktualios informacijos, kuri vėliau bus sėkmingai naudojama vykdant kriminalinę žvalgybą, mažinant terorizmo keliamas rizikas,“ – pristatydamas mokymus kalbėjo Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis, kuris yra projekto „Vieniši vilkai“ vadovas.

Tris dienas trunkančių intensyvių pareigūnų mokymų metu Estijos Vidaus Saugumo tarnybos, Norvegijos policijos direktorato, Europolo ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro kovos su terorizmu srityje ekspertai supažindina pareigūnus su naujausiais metodais ir taikomomis priemonėmis, kurios padėtų atpažinti radikalizmo apraiškas. Mokymų metu dalyviams pristatytos prevencinės priemonės, taikomos radikalizacijos procesui užkardyti ir terorizmo bei smurtinio ekstremizmo grėsmėms vertinti, pristatyti informacijos analizės instrumentai ir vertinimo kriterijai, kurie naudojami kovoje su teroristiniais nusikaltimais. Ekspertai nemažai dėmesio skyrė nacionalinio ir tarpinstitucinio bendradarbiavimo svarbai ir savalaikiam keitimuisi aktualia informacija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andžejus Roginskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andžejus Roginskis

„Vienas svarbių Lietuvos kriminalinės policijos biuro veiklos prioritetų – kova su terorizmu, todėl įgyvendinamas Europos Sąjungos projektas Vieniši vilkai ir jo rezultatai mums itin svarbūs. Ypatingas vaidmuo šiame procese tenka glaudžiam bendradarbiavimui su užsienio partneriais, kuris mus įgalina remtis pažangiausia užsienio partnerių patirtimi bei tobulinti Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnų įgūdžius ir gebėjimus siekiant laiku pastebėti galimas grėsmes, tinkamai jas įvertinti ir užkirsti joms kelią. Tik glaudaus tarptautinio bendradarbiavimo dėka galėsime užkirsti kelią terorizmui ir apsaugoti visuomenę.“ – kalbėjo Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Projektas „Teisėsaugos institucijų bendradarbiavimas kovoje su pavienių asmenų radikalizmu“ („Lonely Wolves“ – „Vieniši Vilkai“) įgyvendinamas pagal Europos Sąjungos 2007-2013 m. programą „Nusikalstamumo prevencija ir kova su nusikalstamumu“ ir yra skirtas stiprinti tarpvalstybinį teisėsaugos institucijų bendradarbiavimą, keliant atsakingų teisėsaugos ir žvalgybos institucijų žvalgybinio pobūdžio veiklą vykdančių pareigūnų kompetenciją terorizmo grėsmės vertinimo ir valdymo srityje, siekiant užkirsti kelią galimiems smurtiniams išpuoliams, nukreiptiems į viešus asmenis, valstybinės reikšmės saugomus objektus, kitus visuomenės narius.

Įgyvendinant Projektą, rengiamas radikalizacijos indikatorių vadovas (aprašas), kuris padės policijos ir kitų nacionalinių institucijų pareigūnams savalaikiai identifikuoti radikalizacijos apraiškas ir siekiant sumažinti galimas terorizmo rizikas, imtis visų būtinų proaktyvių veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius