Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 09 21 /13:33

Lietuvos teisėsauga tyliai suėmė JAV milijardierių A.Khawają: už jo nugaros – H.Clinton ir D.Trumpo skandalai

Rugsėjo 3-iąją Lietuvos teisėsauga sulaikė išskirtinę asmenybę – Jungtinių Amerikos Valstijų milijardierių Ahmadą Andy Khawają. JAV pareigūnai jį kaltina 2016 metais neteisėtai pervedus milijonus Hillary Clinton rinkimų kampanijai. Tačiau pats A.Khawaja interviu užsienio žiniasklaidai yra minėjęs, kad su juo bandoma susidoroti, nes jis turi JAV prezidentą Donaldą Trumpą kompromituojančios informacijos.
Andy Khawaja
Andy Khawaja / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Libano ir JAV pilietis A.Khawaja Lietuvos sostinėje buvo sulaikytas rugsėjo 3-iosios vakarą.

„Galime patvirtinti, kad šis asmuo buvo sulaikytas Vilniaus senamiestyje. Sulaikymo detalių nekomentuojame“, – 15min informavo Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Verslininkas turi butą Gedimino prospekte, taip pat valdo nekilnojamąjį turtą Klaipėdoje.

Jo žmona – modelis iš Lietuvos Grėtė R. Verslininkas merginą pastebėjo, kai ji prieš 5 metus laimėjo modelių grožio ir talentų konkursą „Model Turned Superstar“. 2017-aisiais jie sumainė aukso žiedus ir prisiekė amžiną meilę.

Jei įvesite A.Khawajos pavardę į paieškos sistemą, išvysite verslininką, spaudžiantį ranką Billui Clintonui, D.Trumpui ir net pačiam popiežiui.

Kaltinimai neteisėtu rinkimų kampanijos finansavimu

Tarptautinį arešto orderį dėl milijardieriaus išdavęs JAV teisingumo departamentas kaltinimuose tvirtina, kad jis neteisėtai pervedė 3,5 mln. dolerių Hilary Clinton rinkimų kampanijai.

„A.Khawaja susitarė su užsienio vyriausybių Artimuosiuose Rytuose patarėju atlikti daugiau kaip 3,5 mln. JAV dolerių neteisėtus kampanijos įnašus ir pervedė šiuos neteisėtus įnašus į įvairius politinius komitetus, remiančius konkretų kandidatą į JAV prezidentus 2016 m. rinkimuose, siekdamas gauti prieigą prie kandidato ir daryti jam įtaką.

Be to, A.Khawaja sudarė fiktyvią licencijavimo sutartį, perdavė šimtus tūkstančių dolerių šešiems draugams ir bendrininkams bei liepė jiems jų vardu neteisėtai paaukoti pinigus jo remiamam kandidatui į JAV prezidentus.

Tai leido jam viršyti teisėtai apribotas įnašų ribas ir buvo sukurta neteisinga ataskaita apie faktinį įmokų šaltinį“, – rašoma verslininkui pateiktame kaltinime.

Pats A.Khawaja Lietuvos teismams nurodė, kad jo byla – politinė ir gimė tik tuomet, kai JAV prezidentas D.Trumpas pradėjo savo perrinkimo kampaniją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton

2020-ųjų pradžioje leidiniui „Spectator“ interviu davęs A.Khawaja tikino, kad jam buvo žinoma apie nelegaliai pervestus dešimtis milijonų dolerių D.Trumpo rinkiminei kampanijai iš Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų.

Esą šios šalys Artimuosiuose Rytuose investavo į D.Trumpo išrinkimą 2016-aisiais mainais į tai, kad jis užimtų griežtą poziciją Irano atžvilgiu. Apie schemą jam papasakojo šią vasarą už vaikų prievartavimą dešimtmečiui įkalintas verslininkas George'as Naderis.

Būtent dėl šios informacijos, pasak paties A.Khawajos, JAV ir pradėjo baudžiamąjį persekiojimą jo atžvilgiu.

„Jie mane iš*iso, Paulai, jie mane iš*iso. Iš pradžių jie sužlugdė mano verslą, dabar jie nori mano galvos“, – taip su „The Spectator“ žurnalistu Paulu Woodu bendravo A.Khawaja.

Jo teigimu, Saudo Arabija ir Abu Dabio vadovybė D.Trumpo kampanijai skirtus didžiulius pinigus nuslėpė juos įformindama kaip smulkias paprastų amerikiečių perlaidas. Esą buvo naudojamos pavogtos tapatybės ir virtualios dovanų kortelės – tokios paramos nereikia deklaruoti Federalinei rinkimų komisijai.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

A.Khawaja teigia tai žinantis, nes informaciją, kaip efektyviai nuslėpti finansinę paramą D.Trumpo kampanijai, perdavė jau minėtas G.Naderis, veikęs kaip tarpininkas tarp Persijos įlankos šeichų ir JAV milijardieriaus atstovų.

Tiesa, A.Khawaja „The Spectator“ teigė tiesiog atsimenantis, ką jam sakė G.Naderas – jis pokalbių neįrašinėjo ir tiesiog teigia, kad G.Naderis jam paaiškino, kodėl Saudo Arabija bei Abu Dabis nori finansuoti D.Trumpo kampaniją.

„Aš bendrauju su Trumpo kampanijos žmonėmis. Su Trumpu turime susitarimą: mano bosas sutarė, kad jei mes padėsime Trumpui nugalėti, jis bus griežtas Iranui, jis panaikins branduolinį susitarimą, kurį pasiekė Obamos administracija.

Tai padarys žalą Irano ekonomikai ir neleis Iranui vėl prekiauti nafta. Jiems varžytis naftos rinkoje bus labai sunku. Mums tai verta šimto milijardų dolerių. Ir dėl to negalime leisti Hillary laimėti. Ji turi pralaimėti“, – taip, anot A.Khawajos, jam teigė G.Naderis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton

A.Khawaja tvirtina paklausęs pašnekovo, ar jis tikrai mano, kad D.Trumpas gali nugalėti, bet G.Naderis, dirbęs neformaliu Jungtinių Arabų Emyratų karališkojo princo Mohammedo bin Zayedo Al Nahyano patarėju, jį esą patikino: „Jo Aukštenybė nėra kvailas, jis niekada nestatys ant žirgo, kuris pralaimi.“

Esą reikalingos lėšos į D.Trumpo kampaniją keliavo iš Saudo Arabijos, o pačiai operacijai vadovavo Abu Dabis – šio Emyrato atstovai duomenis nupirko iš Kinijos. Kalbama apie 10 mln. amerikiečių rinkėjų asmeninius duomenis.

„Turime neišsenkamą pinigų kiekį. Prisijungė ir rusai. Taip, jau susitikau su Putinu, iš jo turime žalią šviesą. Nes Putinas galvoja taip pat – jis nori, kad Hillary pralaimėtų“, – taip esą aiškino G.Naderis.

„Scanpix“/AP nuotr./George'as Naderis ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./George'as Naderis ir Donaldas Trumpas

Beje, G.Naderis, kuris tarptautinėje diplomatijoje sukasi jau ne vieną dešimtmetį, D.Trumpo Baltuosiuose rūmuose lankėsi ne kartą ir ne du. Jis liudijo specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrime dėl Rusijos kišimosi į 2016-ųjų prezidento rinkimus.

R.Muellerio ataskaitoje jis minimas kaip „galios brokeris“, galintis D.Trumpo administracijos atstovus „suvesti su interesais Viduriniuose Rytuose ir Rusijoje“.

G.Naderis dažnai susitikdavo su tokiais Baltųjų rūmų pareigūnais kaip Stephenas Bannonas ir D.Trumpo žentas Jaredas Kushneris.

Neišgelbėjo net įspūdingas užstatas

Vilniaus miesto apylinkės teismas rugsėjo pradžioje leido amerikietį suimti 2 mėnesiams, o Vilniaus apygardos teismas praėjusią savaitę paliko galioti šį sprendimą.

Milijardierius išbandė viską, kad liktų laisvėje. Jis prašė uždėti jam apykoję, iškart po sulaikymo niekieno neprašytas į prokuratūros sąskaitą kaip užstatą pervedė 770 tūkst. eurų. Tačiau teisėjams tokia suma įspūdžio nepadarė.

„Iš bylos duomenų ir A.Khawajos pareikštų kaltinimų turinio matyti, kad įtariamasis atlikdavo milijonų dolerių perlaidas, t.y. disponavo itin didelėmis pinigų sumomis. Skunde taip pat pažymima, kad A.Khawaja yra žinomas verslininkas, sukūręs daugelį verslų ir daugelį darbo vietų.

Esant tokioms aplinkybėms, kaip galimas užstatas sumokėta pakankamai didelė (ar netgi galima didesnė) pinigų suma, atsižvelgiant į A.Khawajos turtinę padėtį, nesulaikytų jo nuo galimo slapstymosi, siekiant išvengti ekstradicijos proceso“, – rašoma teismo nutartyje.

Andy Khawaja
Andy Khawaja

Teismas nurodė, kad yra pakankamai duomenų, kad A.Khawaja bandys bėgti ir slėptis nuo teisingumo.

„Kai A.Khawaja sužinojo, kad JAV valdžios institucijos tiria jo schemas, jis dėjo dideles pastangas tam kliudyti, įskaitant poveikį liudytojams ir paveikiant įrodymus bei bėgant nuo Federalinio tyrimų biuro pareigūnų, kai šie bandė atlikti teismo sankcionuotą jo mobiliojo telefono apžiūrą“, – rašoma teismo dokumentuose.

Nutartis, kuria verslininkas suimtas dviem mėnesiams, yra galutinė ir neskundžiama.

Už inkriminuojamus nusikaltimus verslininkui JAV gresia nuo 5 iki 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

Įtariamojo advokatė: „Suėmimas – neproporcingas“

Advokatų kontoros „Triniti“, atstovaujančios A.Khawają, vadovaujanti partnerė advokatė Vilija Viešūnaitė, 15min perduotame komentare tvirtina, kad suėmimo taikymas įtariamajam kelia daug abejonių ir yra neproporcinga kardomoji priemonė.

Advokatė teigia, jog praeityje advokatų kontoros klientas niekada nėra baustas už jokį teisės pažeidimą, todėl šiuo atveju nėra jokio pagrindo suėmimu užkirsti kelią naujoms nusikalstamoms veikoms. Taip pat, pasak advokatės, Ahmadas Khawaja turi leidimą gyventi Lietuvoje, jo žmona ir nepilnametis sūnus yra Lietuvos Respublikos piliečiai.

Ahmadas Khawaja Lietuvoje turi nekilnojamojo turto, kur iki sulaikymo daug metų reguliariai reziduodavo. Teismų praktikoje šios aplinkybės įprastai leidžia taikyti švelnesnę nei suėmimas kardomąją priemonę, teigia advokatė.

Vilija Viešūnaitė, advokatų kontoros TRINITI partnerė
Vilija Viešūnaitė, advokatų kontoros TRINITI partnerė

Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso 120 straipsnyje, be suėmimo, yra numatyta daug švelnesnių kardomųjų priemonių: intensyvi priežiūra, namų areštas, užstatas, dokumentų paėmimas, įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje, rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

„Šių priemonių paskyrimas būtų visiškai pakankamas garantuoti Ahmado Khawajos buvimą Lietuvos Respublikoje proceso dėl ekstradicijos į JAV eigoje. Tuo labiau kad į Generalinės prokuratūros sąskaitą nedelsiant buvo pervestas solidus užstatas“, – teigiama advokatų kontoros pranešime.

Anot Vilijos Viešūnaitės, kodėl Lietuvos teisėsaugos institucijos ir teismas nepasirinko proporcingos kardomosios priemonės, lieka tik spėlioti.

Pasak advokatės Vilijos Viešūnaitės, tai, kad jų ginamasis yra puikiai pažįstamas su JAV politikos elitu, o visa šita istorija prasidėjo likus mažiau nei metams prieš lapkričio mėnesį vyksiančius JAV prezidento rinkimus, kelia klausimą dėl politinės šios bylos potekstės.

„Areštas Lietuvoje buvo įvykdytas likus tik dviem mėnesiams iki rinkimų, o kardomoji priemonė paskirta būtent tokiam pačiam terminui. Tad neatmestina, kad visa tai turėjo įtakos kitokiam, nei įprasta praktikoje, sprendimui dėl kardomosios priemonės ir pažeidė mūsų kliento teises“, – sako ji.

Amerikietiškos svajonės išsipildymas

Paties A.Khawajos gyvenimas apibūdinamas kaip „Amerikietiškos svajonės“ išsipildymas.

Jis gimė ir augo skurde Libane pilietinio karo metais. Jis prasimaitindavo rinkdamas ir į metalo laužą priduodamas šovinių tūteles.

Būdamas 14-os metų jis sugebėjo pasprukti į JAV. Iš pradžių jis dirbo kasininku ir padavėju, o pirmasis jo verslas – prekyba striukėmis Los Andžele.

Vėliau jis įkūrė finansinių paslaugų įmonę „Allied Wallet“, kuri jam sukrovė milijonus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius