Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lyg veiksmo filme iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus bėgęs kalinys – šaltakraujis dviejų merginų žudikas

Antradienio vakarą iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus dramatiškai spruko kalinys – įrėmęs savadarbį peilį prižiūrėtojai į kaklą jis nusigavo už kalėjimo tvoros. Tačiau čia nedelsiant buvo sulaikytas. 15min pavyko išsiaiškinti, kad šis nuteistasis – jauniausias laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos Lietuvoje nuteistas Dovydas Kriaučiūnas.
Šiaulių tardymo izoliatoriaus statybos
Asociatyvi iliustracija / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

35-erių D.Kriaučiūnas pabėgti bandė paėmęs įkaite prižiūrėtoją. Kiti pamainoje dirbę pareigūnai nusprendė iškart nepulti bėglio, o išleisti jį iš tardymo izoliatoriaus.

Jis buvo sulaikytas, kai paleido savo įkaitę ir bandė sprukti. Pataisos pareigūnai nuteistojo sulaikymo metu panaudojo elektros impulsinį prietaisą „Taser“.

D.Kriaučiūnas už grotų atsidūrė 2003 metais už poros 18-mečių merginų nužudymą.

Įdomu tai, kad nusikaltimo metu buvo praėjęs tik mėnuo nuo vaikino 18-ojo gimtadienio. Nepilnamečiams už žmogžudystę tada grėsė maksimali 10-ies metų įkalinimo bausmė.

Bylos duomenimis, D.Kriaučiūnas, svečiuodamasis pas merginą bute Šiauliuose, supyko, nes iš jo neva buvo pasityčiota.

Jis griebė po ranka buvusį metalinį strypą ir trenkė merginai per galvą. Kartu buvusi draugė puolė bėgti, tačiau D.Kriaučiūnas ją pasivijo ir uždaužė. Po to abi savo aukas jis pribaigė peiliu, vienai merginai dar buvo nupjautas pirštas.

Iš egzekucijos vietos jis iškart nespruko: apklojo aukų kūnus, o tada pasiėmė jų telefonus ir papuošalus, kuriuos padovanojo draugei.

Savo kaltę dėl protu nesuvokiamos egzekucijos iš pradžių pripažinęs D.Kriaučiūnas, teisme persigalvojo.

„Prisiėmiau kaltę, nes buvau mušamas pareigūnų. Norėjau, kad baigtųsi smurtas, negalvojau, kad patikės“, – tokius D.Kriaučiūno žodžius 2004 metais iš teismo salės citavo „Šiaulių krašto“ reporteris Tomas Beržinskas.

Vaikinas buvo susektas, kai pradėjo naudotis savo aukos telefonu. Vėliau jis tvirtino, kad atėjęs į butą merginas jau rado negyvas, todėl nusprendė pasiimti jų daiktus. Tačiau tvirtino nesantis žudikas.

Žiniasklaida skelbė, kad šią gynybinę versiją jam padėjo sukurpti motina – patyrusi teisininkė. Tiesa, buvo rašoma, kad kriminalistai klausėsi, kaip motina D.Kriaučiūnui patarinėjo, kaip bendrauti su pareigūnais ir ką jiems pasakoti.

Kad buvo nuteistas nekaltai, jis bandė įrodinėti ir Europos Žmogaus Teisių Teisme, ir Jungtinių Tautų organizacijoje, tačiau nieko nepešė.

Teisingumo ministras: pareigūnai veikė ryžtingai

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius artimiausiu metu planuoja apsilankyti Šiaulių tardymo izoliatoriuje. Jis dėkojo pareigūnams už puikiai suvaldytą situaciją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius

„Dėkoju Šiaulių tardymo izoliatoriaus pareigūnams, kurių profesionalūs ir šaltakraujiški veiksmai neleido pabėgti į laisvę tai suplanavusiam nuteistajam. Pataisos įstaigų sistemos pareigūnai ne kartą įrodė, kad yra gerai pasirengę veikti įvairiose situacijose, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, komentuodamas antradienį vakare sustabdytą nuteistojo iki gyvos galvos bandymą ištrūkti į laisvę. – Didelė pagarba mūsų moterims ir vyrams, kurie pasirinko šį sunkų ir atsakingą darbą, padedantį užtikrinti visuomenės saugumą.

Pareigūnei suteikta reikalinga medikų ir psichologinė pagalba. Visi operacijoje dalyvavę asmenys bus paskatinti už profesionalumą ir ryžtą, parodytą esant sunkiomis aplinkybėmis.

Šiuo metu Šiaulių tardymo izoliatoriuje atliekamas tyrimas, dirba specialistai iš Kalėjimų departamento. Bus išsiaiškinta, kaip nuteistasis galėjo įsigyti draudžiamų daiktų ir įkaite paimti pareigūnę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius