-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Masinės žudynės Lietuvoje: nuo alkoholizmo ir godumo iki gaujų karų ir ligonių išpuolių

Žmogžudysčių, kuomet nužudomi iškart trys, penki ar dar daugiau žmonių, Lietuvoje pasitaiko palyginti retai. Kiekvienas toks kruvinas, kaip ir trečiadienio žudynės Kražiuose, išpuolis sukrečia šalies visuomenę. 15min.lt primena baisiausius buitinius ir kriminalinius nužudymus Lietuvoje per keletą pastarųjų dešimtmečių.
Policija prie namo, kur buvo aptiktos antroji ir trečioji aukos
Policija prie namo Kražiuose, kur buvo aptiktos antroji ir trečioji aukos / 15min.lt nuotr.

Garsiosios žudynės „daktarų“ gaujos būstinėje Vilijampolėje

LNK nuotr./Henrikas Daktaras
LNK nuotr./Henrikas Daktaras

1993 m. spalio 7 dieną buvo įvykdytas vienas šiurpiausių Lietuvoje, bet menkai ištirtas nusikaltimas – garsioje Kauno kavinėje „Vilija“ („Vilula“) buvo nužudyti penki buvusios laikinosios sostinės nusikalstamos „daktarų“ gaujos nariai. Ankstų ketvirtadienio rytą į „Vilijos“ restorano Vilijampolėje administracines patalpas į iš anksto sutartą pasitarimą atvyko „daktarų“ vadeivos, asmeniškai dalyvavo ir Henrikas Daktaras.

Banditų sueigą saugojo gausios „daktarų“ apsaugininkų pajėgos.

Netrukus į „Viliją“ įbėgo du automatais ginkluoti vyrai. Penki žmonės buvo sušaudyti, kitiems pavyko apsimesti mirusiais arba pabėgti. Pačiam H.Daktarui esą pavyko likti nepastebėtam viename kabinete.

Kruvinas „tulpinių“ išpuolis kelyje Pasvalys–Panevėžys

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Apeliacinio teismo posėdis.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algimantas Vertelka.

1994 metų rugsėjo 21 dieną kelyje Pasvalys–Panevėžys buvo apšaudytas važiuojantis automobilis.

Juo iš laidotuvių Biržuose vyko keturi vyrai. Nuo kulkų žuvo trys: Gintaras Maskoliūnas, Pavelas Sereikis ir Gintaras Tamošiūnas.

Už šį ir kitus nusikaltimus vėliau laisvės atėmimu iki gyvos galvos buvo nuteisti „tulpiniai“ A.Vertelka, V.Baltušis ir A.Andriušaitis.

Elektrėnuose nužudyti 3 vyrai ir mergina

1997-ųjų kovo 16-ąją Rolandas Svirbutavičius Elektrėnų miestelyje kartu su trejais metais jaunesniu draugu Ričardu Karenda, apsiginklavę savadarbiu šautuvu ir peiliu, Elektrėnuose įsiveržė į butą, kuriame linksminosi trys kitos miesto grupuotės lyderiai ir vieno jų mergina.

Du vaikinus įsibrovėliai nušovė, o trečiąjį ir merginą – užbadė peiliu. Žudikai kūnus iš buto išvežė ir užkasė miške.

Egzekucija esą buvo surengta iš keršto už gatvėje atimtą striukę ir butelį šampano.

Kitą dieną abu įtariamieji sulaikyti. Vėliau R.Svirbutavičius su R.Karenda teisme išgirdo nuosprendį: iki gyvos galvos.

Draučių tragedija: sušaudytas visas kaimas

Martyno Vidzbelio/„Scanpix“ nuotr./Neatsargiai ginklą saugojęs medžiotojas pats tapo auka – apšvarino vagys.
Martyno Vidzbelio/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvinė iliustracija: Draučiuose žudikas naudojosi teisėtai laikomais ginklais.

1998–tųjų vasario 15-ąją, prieš pat 80–ųjų Lietuvos nepriklausomybės metinių minėjimą, 58-erių metų ūkininkas ir medžiotojas Leonardas Zavistonovičius nušovė aštuonis žmones ir dar du sužeidė, iš kurių vienas po savaitės ligoninėje mirė.

Tai – garsioji Draučių gyvenvietės tragedija. 

L.Zavistonovičius Širvintų rajone ėjo iš vienos sodybos į kitą ir legaliai turėtais ginklais su optiniais taikikliais šaudė į beginklius žmones.

Gyvi liko tik du šio penkių vienkiemių kaimo gyventojai. Likę gyvi bei sužeisti žmonės gindamiesi ir iš pykčio L.Zavistonovičių mirtinai sumušė.

Po išpuolio kalbėta, kad L.Zavistonovičius turėjo psichikos sveikatos problemų, tačiau jos nebuvo tokios ryškios, kad specialistai įžvelgtų jo pavojingumą, būtinybę laiku izoliuoti ligonį nuo visuomenės.

„Mažeikių naftos“ vadovo, jo sūnaus ir vairuotojo užpuolimas

123rf nuotr./Respublikonai tvirtina, kad banko kortelės gali būti tiek pat pavojingos kiek šautuvai
123rf nuotr./Asociatyvinė iliustracija: žudikai iš aukos sąskaitų pagrobė daugiau nei 120 tūkst. litų. 

2000 metų liepos 6 dieną apie 22 val. „tulpiniai“ pakeliui iš Vilniaus į Mažeikius užpuolė buvusio „Mažeikių naftos“ vadovo Gedemino Kiesaus, jo sūnaus Valdo ir vairuotojo Alfonso Galmino ekipažą.

Kitos dienos rytą vieno Vilniaus Laisvės prospekto namo automobilių aikštelėje rastas G.Kiesaus visureigis „Mercedes-Benz ML 320“.

Smurtaudami užpuolikai išgavo Kiesų banko kortelių kodus ir vėliau pasisavino daugiau nei 120 tūkst. litų.

Mažeikiškiai buvo nužudyti, jiems nukirstos galvos, palaikai užkasti maždaug 20 kilometrų nuo Panevėžio ir aptikti tik 2001-ųjų lapkritį. Galvų nepavyko rasti iki šiol.

Kaune sušaudyti 4 „Senukų“ sandėlio apsaugininkai

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Prekybos centras „Senukai“
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Asociatyvinė iliustracija: ir nužudytieji, ir jų budelis dirbo „Senukų“ apsaugoje.

2000-ųjų metų rugpjūčio 10-ąją Kaune, prekybos centro „Senukai“ sandėliuose, nužudyti 4 apsaugininkai. 23-65 metų vyrai, kaip paaiškėjo netrukus, krito nuo kerštavusio bendradarbio Vladimiro Vladimirovo rankos. Žudikui tuomet buvo 34 metai.

V.Vladirovas užėjo į sandėlius ir paeiliui sušaudė kolegas, slėpė kūnus. Žudikas nuteistas kalėti iki gyvos galvos. V.Vladimirovo motyvas esą buvo noras įrodyti, kad jo kolegos prastai dirba apsaugininkų darbą.

Pajūryje nužudyti broliai „storiniai“ ir jų bičiulis

Ir toliau belieka tik spėlioti, kas 2001 metais galėjo žiauriai nužudyti Klaipėdos nusikalstamo pasaulio atstovus, pajūryje veikusios įtakingos „storinių“ gaujos narius – brolius Gintautą (gim. 1971 m., pravarde Storas) ir Rimantą (gim. 1972 m., pravarde Plonas) Žukauskus bei jų bičiulį Ričardą Užemecką (gim. 1969 m.).

Lietuvos apeliacinis teismas prieš pat didžiąsias 2011 metų šventes triguba žmogžudyste įtartam klaipėdiečiui paskelbė išteisinamąjį nuosprendį. Romas Šimkus (gim. 1969 m.) šioje, regis, begalinėje byloje buvo teisiamas kartu su Rusijos piliečiu Maksimu Mitreniuku (gim. 1975 m.). Teisėsaugos turimų įkalčių ištirti trigubos žmogžudystės aplinkybių nepakako.

Kraupus vos gimusių dvynukų nužudymas Klaipėdoje

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Viktorija Filiponenko atkakliai neigė savo kaltę.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Viktorija Filiponenko ilgai ir atkakliai neigė savo kaltę.

Klaipėdos apygardos teisme 2011 m. lapkričio 11 dieną neviešame posėdyje pradėta nagrinėti kraupiu dvynukų nužudymu įtariamos Viktorijos Filiponenko (gim. 1985 m.) byla. Dvynukų tėvas šiame procese buvo įvardijamas nukentėjusiuoju.

V.Filiponenko kaltinama sunkiu nusikaltimu, dėl kurio pašiurpo visa Lietuva. Bylos duomenimis, 2009 m. gegužę pagimdžiusi dvynius, moteris juos uždusino ir išmetė į šiukšlių konteinerį.

Socialinių mokslų kolegijoje tris kursus baigusi įtariamoji pasislėpė nuo ikiteisminio tyrimo, todėl buvo paskelbta jos tarptautinė paieška ir išduotas Europos arešto orderis. 

2010 m. gruodžio 3 d. įtariamoji buvo sulaikyta Ispanijoje, Barselonos mieste. Kadangi sulaikymo metu moteris laukėsi, jos perdavimas Lietuvai buvo atidėtas. 2011 m. vasario 21 dieną V.Filiponenko Barselonoje pagimdė dvynukes. 

Iš Ispanijos į Lietuvą jauna moteris buvo pargabenta tik 2011 m. balandžio 2 dieną. V.Filiponenko po galutinio ir neskundžiamo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo verdikto atlieka 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Drąsiaus Kedžio suplanuotos žudynės Kaune

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Įvykio vietoje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno teisėjo J.Furmanavičiaus nužudymo vietoje.

Teisėsaugos duomenimis, su pedofilijos demonais kariavęs garliaviškis Drąsius Kedys 2009 metų spalio 5 d. iš dalies įvykdė savo planą nušauti Kauno teisėją J.Furmanavičių, savo dukters motiną Laimutę Stankūnaitę, jos seserį Violetą ir buvusį Seimo pirmininko Viktoro Muntiano visuomeninį padėjėją Andrių Ūsą.

D.Kedys šiuos asmenis kaltino pedofilija ir sąvadavimu.

Žudiko kulkos pakirto dvi aukas: pirmadienio rytą, po 8 val., prie savo namų buvo nušautas teisėjas, o apie 11 val. nusikaltėlis atėmė ir V.Naruševičienės gyvybę.

Kraupi triguba žmogžudystė Kėdainių rajone

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vitalijus Zaikinas teisme
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vitalijus Zaikinas teisme

2012 m. rugsėjį kraupi triguba žmogžudystė įvykdyta Kėdainių rajone: rasti du subadyti broliai ir 19-metė perpjautu kaklu.

Žudikas merginą išžagino arba kėsinosi tai padaryti – apatinė užpultosios kūno dalis buvo nurengta.

Išeidamas kruvinas žudikas tarpduryje sutiko grįžusį nužudytosios draugą. Jam žudikas pasakė: „Nepyk, visus pripjoviau.“

Įtariamasis Vitalijus Zaikinas (gimęs 1986 m.), dirbęs medkirčiu, netrukus uždarytas į areštinę. Vaikinui po sulaikymo nustatytas 0,34 promilės girtumas.

2014 m. teismas V.Zaikinui paskyrė laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Už sugyventinę nuteisė, o dėl motinos nužudymo kaltu nepripažino

Tomo Markelevičiaus nuotr./Laimutis Ranonis
Tomo Markelevičiaus nuotr./Laimutis Ranonis

2013 m. kovo pabaigoje viename Biržų rajono kaime kartu su gyvenimo drauge tėvų name gyvenantis 45 metų biržietis Laimutis Ranonis visą dieną girtavo. Motinos priekaištai dėl poros nuolatinio girtavimo supykdė sūnų.

Įniršusio vyro smurto auka, įtariama, pirma tapo motina, po jos ir draugė.

Panevėžio apygardos teismui pritrūko įrodymų, tad Biržų rajono gyventojas nuteistas tik dėl vieno (sugyventinės) nužudymo – jam paskirta kalėti 14 metų.

Žmogžudystė Naujojoje Akmenėje – kaip siaubo filme

2015 m. rugsėjo pabaigos dviguba žmogžudystė Naujojoje Akmenėje – kaip siaubo filme: žudikas liko nakvoti su negyva pora.

Sekmadienį viename Naujosios Akmenės bute rasti 25-erių metų moters ir 36-erių metų vyro kūnai su daugybiniais sužalojimais. Neblaivus 37-erių metų įtariamasis uždarytas į areštinę.

Teigiama, kad nusikaltėlis savo aukų gyvybes atėmė išvakarėse, o tuomet dar liko tame bute nakvoti. Pasak liudytojų, žudikas išsityčiojo iš kūnų, išbadė akis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius