2012 12 05 /15:07

Masinis muitininkų sulaikymas: dėl kyšininkavimo įkliuvo iškart 29 pareigūnai

Medininkų kelio poste trečiadienio rytą sulaikytas 21 pareigūnas, jiems pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo. Iki popietės bendras sulaikytųjų skaičius padidėjo iki 29, jų gali būti dar daugiau. Muitininkai už įvažiavimą į Lietuvą, net jei krovininių automobilių vairuotojai nieko nepažeisdavo, imdavo neteisėtą iki 40 litų rinkliavą.
Apgadinta kamera
Prie Medininkų kelio posto / VSAT nuotr.

Lietuvos muitinėje – neeilinis sukrėtimas. Šį trečiadienio rytą Medininkų kelio poste sulaikytas 21 pareigūnas. Iki popietės bendras sulaikytųjų skaičius padidėjo iki 29.

Sulaikytiems muitininkams pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo.

Dėl šio neeilinio įvykio Muitinės departamento vadovybė trečiadienio popietę surengė specialią spaudos konferenciją (žr. filmuotą medžiagą apačioje).

Kaip buvo rašoma Muitinės departamento atstovės spaudai Gintarės Vitkauskaitės išplatintame pranešime, Lietuvos muitinėje susidariusią situaciją su žiniasklaida aptarė Muitinės departamento generalinis direktorius Antanas Šipavičius, Tarnybinių tyrimų tarnybos viršininkas Giedrius Cininas, Muitinės kriminalinės tarnybos direktorius Mantas Kaušilas, Vilniaus teritorinės muitinės viršininkas Jonas Reklaitis ir Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša.

Teigiama, jog dėl sulaikymų apimties tai bene didžiausia korupcinio pobūdžio byla Lietuvos muitinės istorijoje.

Masinis įtariamųjų sulaikymas buvo iš anksto kruopščiai suplanuota plataus masto operacija. 15min.lt žiniomis, dalis pareigūnų šįryt įkliuvo darbo vietose Medininkuose, o kiti įtariamieji, kurie trečiadienį nedirbo, buvo sulaikomi namuose.

Muitinės departamento atstovai ramina, kad po masinio sulaikymo Medininkų kelio postas neliko be personalo. Iš viso šiame padalinyje dirba apie 90 pareigūnų, todėl buvo sulaikyta, galima sakyti,  maždaug trečdalis darbuotojų.

Papildyta 14.35 val. Seniai nėra paslaptis, kad Lietuvos muitinėje yra korupcija, trečiadienį per spaudos konferenciją viešai pripažino Muitinės departamento vadovai.

Medininkų poste jau mažiausiai keturis mėnesius, o galbūt ir kelerius metus buvo „įdiegta“ sistema, kad vairuotojai kartu su dokumentais paduodavo muitininkams ir 20–40 litų. Jei būdavo aptinkama trūkumų, pažeidimų - reikalaujamo kyšio sumos gerokai išaugdavo.

Per parą postą kerta apie 600 krovininių automobilių.

Vienoje pamainoje dirba apie 20 pareigūnų.

Kiek pinigų buvo surenkama per pamainą, dar tiriama ir skaičiuojama.

Muitinės departamento generalinis direktorius prisipažino, kad 29 pavaldinių sulaikymas jam netapo staigmena: „Nenustebau. Praktiškai visiškai pripažįstu, kad tai yra giluminė problema. Šiuo metu Muitinės departamente sudaryta darbo grupė analizuos, kokiomis priemonėmis mes galime tai pakeisti“, – kalbėjo A.Šipavičius.

Muitinės vadovybė, suprasdama šių korupcinio pobūdžio apraiškų pavojingumą ir neigiamą poveikį tiek muitinės, tiek visos valstybės tarnybos autoritetui, daromą žalą teisėtam verslui, vykdė aktyvias korupcijos prevencijos priemones, nukreiptas prieš neteisėtas rinkliavas muitinės postuose. Ir tik išnaudojus visus prevencinius ir kontrolės būdus bei negavus laukiamų rezultatų, buvo nuspręsta imtis kraštutinių baudžiamojo persekiojimo priemonių...

Prokuroras M.Jovaiša minėjo, kad sulaikytųjų skaičius – 29, tikriausia dar nėra galutinis.

Teigiama, kad informacija apie Medininkuose renkamas duokles teisėsaugai buvo perduota anonimiškai, manoma, kad ją suteikė patys vairuotojai arba vežėjai verslininkai.

Tarnybinių tyrimų tarnybos viršininkas G.Cinino žodžiais tariant, „patys vairuotojai žinodavo, ką jiems reikia daryti, ir kas bus, jeigu jie to nedarys...“

Kol kas įtarimai nėra pareikšti nė vienam vadovaujančias pareigas einančiam muitininkui. Tyrėjai aiškinasi, kas organizavo duoklių surinkimą ir kaip pinigais buvo dalijamasi.

Papildyta 15.07 val. Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnybos, Muitinės kriminalinės tarnybos ir Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai po ilgalaikio tyrimo trečiadienį (2012 m. gruodžio 5 d.) anksti ryte Medininkų kelio poste sulaikė iš viso 29 korupcine veikla įtariamus pareigūnus. Vieni posto inspektoriai buvo sulaikyti iš karto baigę darbą, kiti − vos tik atvykę į tarnybą. Kai kurie Vilniaus teritorinės muitinės Medininkų kelio posto pareigūnai buvo sulaikyti savo namuose. Iš viso įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo šioje baudžiamojoje byloje planuojama pareikšti daugiau nei 30-čiai muitinės pareigūnų. Savo apimtimi tai bene didžiausia korupcinio pobūdžio byla Lietuvos muitinės istorijoje.

Ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo buvo pradėtas siekiant užkirsti kelią sisteminėms korupcijos apraiškoms ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn šioje nusikalstamoje veikoje dalyvaujančius asmenis. Muitinės departamentas turėjo informacijos, kad kai kurie Medininkų kelio posto pareigūnai, siekdami turtinės naudos, iš atvykstančių į Lietuvą krovininių automobilių vairuotojų renka 20–40 litų dydžio neteisėtas rinkliavas už įvažiavimą į Lietuvos Respubliką. Pinigai muitinės pareigūnams buvo paduodami kartu su gabenamų krovinių ir asmens dokumentais. Tais atvejais, kai dokumentų tikrinimo metu buvo randami galimi trūkumai ar pažeidimai, iš vairuotojų buvo papildomai reikalaujama mokėti kyšius už neva sklandų ir greitą muitinės procedūrų įforminimą. Kyšio dydis priklausė nuo galimo ar tariamo pažeidimo pobūdžio.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Muitinės vadovybė, suprasdama šių korupcinio pobūdžio apraiškų pavojingumą ir neigiamą poveikį tiek muitinės, tiek visos valstybės tarnybos autoritetui, daromą žalą teisėtam verslui, vykdė aktyvias korupcijos prevencijos priemones, nukreiptas prieš neteisėtas rinkliavas muitinės postuose. Ir tik išnaudojus visus prevencinius ir kontrolės būdus bei negavus laukiamų rezultatų, buvo nuspręsta imtis kraštutinių baudžiamojo persekiojimo priemonių.

Per pastaruosius penkerius metus muitinės iniciatyva ir bendradarbiaujant su kitomis teisėsaugos institucijomis įtarimai dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų pareikšti daugiau kaip 100 muitinės pareigūnų, iš kurių 18-ka jau yra nuteisti, dar dėl 80-ties atliekamas ikiteisminis tyrimas arba vyksta teisminis nagrinėjimas.

Praėjusiais metais Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnybos pareigūnai, bendradarbiaudami su Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdyba, įtardami neteisėtų rinkliavų ėmimu, sulaikė 8 Klaipėdos teritorinės muitinės Malkų įlankos Jūrų uosto posto pareigūnus. Visi šie pareigūnai buvo nuteisti ir atleisti iš tarnybos muitinėje. Dar 8 Šiaulių poskyrio mobiliųjų grupių pareigūnai įkliuvo šiais metais. Šie asmenys yra įtariami rinkę kyšius keliuose iš transporto priemonių vairuotojų, už tai, kad nebūtų surašomi administracinių teisės pažeidimų protokolai. Beje, įtarimai dėl papirkimo šioje byloje pareikšti dar 8 asmenims, sutikusiems mokėti kyšius muitinės pareigūnams. Netrukus ir ši byla turėtų pasiekti teismą.

Premjeras: sistema valosi

Agentūra BNS rašo, kad kadenciją baigiantis premjeras konservatorių vadovas Andrius Kubilius teigia, jog nustatyti nusižengimų muitinėje mastai kelia susirūpinimą, tačiau gerai, kad pati Muitinės tarnyba ėmėsi valytis.

„Tai rodo, visų pirma, tą faktą, kad pačios muitinės tarnybos turi pakankamai gebėjimų ir patirties savo tokias vidines problemas nustatyti ir su jomis kovoti. Patys mastai nusižengimų iš tikrųjų visiems mums turi kelti susirūpinimą, o tai, kad pati muitinė, jos specialiosios tarnybos, nustatė tokius nusižengimus pačioje muitinės tarnyboje, aš manau, kad tai yra gerai. Tai rodo, kad sistema pati gali apsivalyti“, – trečiadienį žurnalistams sakė A.Kubilius.

VIDEO: 15min.lt - Masinis muitininkų sulaikymas (spaudos konferencija, 1 dalis)

VIDEO: 15min.lt - Masinis muitininkų sulaikymas (spaudos konferencija, 2 dalis)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius