-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medikų korupcijos byloje plečiasi įtariamųjų ratas: STT taikiklyje jau 51 žmogus

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) tęsiant ikiteisminį tyrimą, dėl galbūt neskaidrių viešųjų pirkimų ir korupcijos gydymo įstaigose, plečiasi įtariamųjų ratas. Praėjusią savaitę buvo pranešta apie 35 STT taikiklyje atsidūrusius žmones, o šiuo metu įtarimų sulaukusiųjų skaičius išaugo iki 51. Įtarimai pateikti dar 3 ligoninių vadovams.
Specialųjų tyrimų tarnyba
Specialųjų tyrimų tarnyba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiuo metu tyrimas apima 12 privačių įmonių sandorius dėl įvairios medicininės technikos ir kitų priemonių pardavimo 14-ai Lietuvos gydymo įstaigų, kurie buvo sudaryti po galimai neskaidriai vykusių viešųjų pirkimų konkursų.

Šiuo metu visos Lietuvos mastu tiriama daugiau kaip 100 nusikalstamų veikų.

Įtariamai dėl įvairių korupcinių veikų šiuo metu pareikšti dvidešimt devyniems privačių įmonių atstovams ir dvidešimt dviem gydymo įstaigų darbuotojams, iš kurių devyni – gydymo įstaigų vadovai.

STT atstovė Renata Keblienė BNS patvirtino, kad tarp jų – Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika, sostinės Naujininkų poliklinikos vadovė Vilija Kristina Židonienė ir Jonavos ligoninės direktorius Paulius Vasilavičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Mažeika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Mažeika

„Kol kas informacija nėra teikiama apie padalinių vadovų ar kitų gydymo įstaigų darbuotojų statusą šiame tyrime. Kol kas teikiame informaciją tik apie gydymo įstaigų vadovus“, – pažymėjo R. Keblienė.

Pasak jos, nuo praėjusios savaitės atlikta ir daugiau kratų, per jas rasta ir paimta dar apie 60 tūkst. eurų grynųjų. Iš viso atliekant tyrimą rasta grynųjų pinigų suma jau viršija 330 tūkst. eurų.

STT pareigūnų surinkti duomenys šiuo metu leidžia įtarti, kad medicinos priemonėmis ir įranga prekiaujančių įmonių atstovai, galimai veikdami įvairiomis neteisėtomis priemonėmis, per ilgesnį nei vienerių metų laikotarpį galėjo sudaryti sąlygas įmonėms neteisėtai laimėti įvairių Lietuvos gydymo įstaigų pirkimų už daugiau kaip 3 mln. EUR.

Tyrimą atlieka STT Centrinė tyrimų valdyba kartu su visomis teritorinėmis valdybomis. Tyrimą kontroliuoja, organizuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento bei apygardų prokuratūrų Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrių prokurorų grupė.

Įtariamų gydymo įstaigų gali būti ir daugiau

Kovo 4 dieną pranešusi apie atliekamą didelės apimties tyrimą dėl korupcijos sveikatos apsaugos sektoriaus viešuosiuose pirkimuose, teisėsauga teigė, kad įtarimai dėl įvairių korupcinių nusikaltimų pareikšti 35 asmenims, keturi iš jų yra privačių įmonių vadovai ir šeši – gydymo įstaigų vadovai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Narimantas Markevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Narimantas Markevičius

Teisėsauga patvirtino, kad tarp įtariamųjų yra Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius Narimantas Markevičius, Šeškinės poliklinikos direktorė Daiva Kanopienė, Vilniaus rajono Nemenčinės poliklinikos vyriausiasis gydytojas Olegas Kačanas, Kėdainių ligoninės direktorius Stasys Skauminas, Plungės rajono savivaldybės ligoninės direktorius Antanas Martusevičius ir Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Irena Janušonienė.

Įtarimai taip pat buvo pareikšti ir „Limeta“ vadovui V.Domarkui, „Limetos NT“ vadovui, abiejų minėtų įmonių akcininkui K.Kutkauskui bei „Graina“ vadovui E.Sudeikiui.

Pasak Specialiųjų tyrimų tarnybos, tiriama daugiau kaip šimtas nusikalstamų veikų. Įtariama, kad į jas galėjo būti įtraukta daugiau kaip dešimt gydymo įstaigų iš skirtingų savivaldybių, jų vadovai ir kiti asmenys, atsakingi už viešuosius pirkimus.

Teisėsaugos teigimu, tiriamos tokios nusikalstamos veikos kaip piktnaudžiavimas, papirkimas, prekyba poveikiu, kyšininkavimas, taip pat – apgaulingos buhalterinės apskaitos vedimo, dokumentų klastojimo.

STT Centrinės tyrimų valdybos vadovas Darius Balčiūnas anksčiau ketvirtadienį sakė, jog apie 150 kratų metu rasta 270 tūkst. grynųjų įvairia valiuta. Pasak jo, pareigūnai taip pat užfiksavo galimo kyšio perdavimo momentus.

Pasak prokuroro Žydrūno Radišausko, įstaigoms vykdant viešuosius pirkimus „buvo ribojama konkurencija, diskriminuojami kiti tiekėjai“, o sąlygos buvo suderintos taip, kad laimėtų tam tikros proteguotos įmonės.

Daugumai įtariamųjų paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti. Vienas įtariamasis – E.Sudeikis – suimtas. Prokuratūra prašė suimti ir V.Domarką bei K.Kutkauską, tačiau teismas šių prašymų netenkino.

STT Centrinės tyrimų valdybos tyrimą kontroliuoja, organizuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento bei apygardų prokuratūrų Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrių prokurorų grupė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius