Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medininkų žudynių byla, kurios tyrimas užtruko 22,5 metų, perduota teismui

Generalinė prokuratūra perdavė Vilniaus apygardos teismui nagrinėti baudžiamąją bylą dėl Medininkuose 1991 m. liepos 31 d. įvykdyto nusikaltimo žmoniškumui, kurioje kaltinamaisiais pripažinti Rusijos piliečiai Andrejus Laktionovas, Česlavas Mlinykas ir Aleksandras Ryžovas.
Memorialas Medininkų aukoms atminti
Memorialas Medininkų aukoms atminti / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Turimais duomenimis, šie kaltinamieji nuo teisingumo slapstosi Rusijos Federacijoje, kuri nesutinka savo piliečių perduoti Lietuvos Respublikai, todėl jų atžvilgiu vykdoma tarptautinė paieška.

Paskutinis iš 25 per ikiteisminio tyrimo laikotarpį RF generalinei prokuratūrai pateiktų tarptautinės teisinės pagalbos prašymų buvo išsiųstas 2013 metų birželio mėnesį, prašant nustatyti įtariamųjų Rusijos piliečių A.Laktionovo, Č.Mlinyko bei A.Ryžovo gyvenamąsias vietas ir įteikti jiems pranešimus apie ikiteisminio tyrimo pabaigimą. Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus toks veiksmas prilyginamas pranešimo įteikimui įtariamajam.

Įtariamasis Medininkų byloje Andrejus Laktionovas
Įtariamasis Medininkų byloje Andrejus Laktionovas

Pripažinti minėtus asmenis įtariamaisiais ir perduoti šią bylą teismui tapo įmanoma tik po to, kai 2010 m. gruodžio mėnesį buvo priimtos Baudžiamojo proceso kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisos dėl baudžiamosios atsakomybės taikymo už nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus. Šios pataisos numatė galimybę užbaigti ikiteisminį tyrimą įtariamajam nedalyvaujant procese.

Ikiteisminis tyrimas buvo baigtas šių metų birželio 21 d., tačiau iki šiol vyko proceso dalyvių ir jų gynėjų susipažinimas su ikiteisminio tyrimo medžiaga, kurią sudaro daugiau nei 77 tomai dokumentų, buvo rašomas kaltinamasis aktas.

Dalyvavimu Medininkų žudynėse įtarto Konstantino Michailovo, kuris vienintelis iš keturių įtariamųjų buvo sulaikytas (2007 m. lapkričio 28 d. Rygoje) ir perduotas Lietuvai, byla buvo atskirta į savarankišką ikiteisminį tyrimą, pažymima Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus atstovų pirmadienio pavakarę paviešintame pranešime.

2011 m. gegužės 11 d. Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu K.Michailovas buvo pripažintas kaltu ir nuteistas laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos, tačiau šis nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs, nes pateikus valstybės kaltintojo ir nuteistojo gynėjų apeliacinius skundus, byla šiuo metu nagrinėjama Lietuvos apeliaciniame teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius