Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metų įvykių apžvalga: didžiausią atgarsį sukėlusios žmogžudystės ir teismai

Naujienų portalas 15min.lt primena skaudžiausius, labiausiai mūsų šalies visuomenę 2014 metais sukrėtusius nusikaltimus ir dėl jų vykusius teismo procesus.
Parodymų patikrinimas įvykio vietoje: įtariamasis V.Jankauskas laikomas grandine.
Parodymų patikrinimas įvykio vietoje: įtariamasis studentės nužudymo byloje V.Jankauskas laikomas grandine. / Nojaus nuotr.

2014 metais neišvengta skaudžių, dažniausiai sveiku protu niekaip nesuvokiamų smurtinių nusikaltimų.

Kiekvienas su tyčiniu gyvybės atėmimu susijęs įvykis – nepamatuojamas skausmas nukentėjusiesiems ir jų artimiesiems. Todėl jokie rinkimai šioje apžvalgoje nerengiami.

15min.lt metų pabaigoje tiesiog primena labiausiai visuomenę sujaudinusius kriminalinius įvykius ir dėl jų vykusius ikiteisminius tyrimus bei teismų procesus.

Režisierius Algimantas Maceina nudūrė dailininką Naglį Karvelį

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algimantas Maceina
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algimantas Maceina

Vilniaus Šeškinės rajone sausio 18-osios, šeštadienio naktį, vykusiose menininkų išgertuvėse kilusio konflikto metu perdurtas mirtinai nukraujavo garsaus aktoriaus Rimgaudo Karvelio sūnus, dailininkas Naglis Karvelis (53). Policija po to areštavo porą metų vyresnį kino režisierių Algimantą Maceiną.

Teigiama, kad neblaivių vyrų konfliktas kilo dėl moters.

56 metų A.Maceina pripažintas kaltu dėl tyčinės žmogžudystės ir metų pabaigoje įsiteisėjusiu Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendžiu pasiųstas kalėti 8 metus. Nužudytojo N.Karvelio sūnui iš žudiko priteista 4,6 tūkst. litų turtinės ir 30 tūkst. litų neturtinės žalos.

Užsakomasis Klaipėdos verslininko Vladislavo Polegoško nužudymas

Polegoško, Fedorcovas
Klaipėdos verslininkas V.Polegoško (kairėje) buvo nužudytas, o jo verslo partneris V.Fedorcovas – sužeistas. 

Išpuolis prieš jūrininkų įdarbinimu ir laivybos verslu užsiimančius verslininkus įvykdytas gegužės 8 dieną Naktį kelyje Palanga–Klaipėda uostamiesčio link važiuojantiems klaipėdiečiams kelią pastojo automobilis.

Iš jo pasipylė šūviai. 53 metų Klaipėdos verslininkas Vladislavas Polegoško buvo nužudytas, o jo verslo partneris 59 metų Valerijus Fedorcovas – sunkiai sužeistas. Medikams pavyko jį išgelbėti.

Neabejojama, kad kruvina egzekucija verslininkams surengta dėl pinigų. Tačiau policijos tyrimas dėl jos užsakovų ir vykdytojų – kol kas aklavietėje.

Panevėžio rajone „iš meilės“ durklu nužudyta trijų vaikų motina

Dešinėje nužudytoji N.M.
Dešinėje nužudytoji N.M.

Gegužės 19 d. apie 19 val. Panevėžio rajone, greta Klevečkinės kaimo esančiame miške, ant galinės automobilio „Audi“ sėdynės policija rado nuo durtinių žaizdų mirusią 29 metų trijų vaikų motiną N.M. iš Paįstrio.

Netoli automobilio sėdėjo ir 25 metų Panevėžio rajono gyventojas Andrius Laurikietis.

Vienoje žemės ūkio bendrovėje dirbę įtariamasis ir nužudytoji anksčiau draugavo, tačiau jų draugystė gana greitai baigėsi moters iniciatyva. Negalėjęs su tuo susitaikyti A.Laurikietis buvusiai draugei ėmė siuntinėti ne itin meilias SMS žinutes ir ją terorizavo. Lemtingą dieną jie susitiko Panevėžyje, po to abu nuvažiavo į Klevečkinės mišką. Supratęs, kad jo geidžiama moteris tikrai nebenori gyventi kartu su juo, A.Laurikietis kelis kartus smogė jai durklu. Žudikas netrukus paskambino savo seseriai, kuri iškvietė pareigūnus.

Lapkritį A.Laurikietis stojo prieš teismą, jam gresia laisvės atėmimas nuo 7 iki 15 metų.

Dembavoje bagažinėje sudegintos 17-metės budeliai nuteisti, o jos neišgelbėję pareigūnai – nekalti

Tomo Markelevičiaus nuotr./Dembavos tragedijos vietoje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Dembavos tragedijos vietoje

Panevėžio apygardos prokuratūra vasaros pradžioje teismui perdavė Dembavos tragedija pramintą bylą, kurioje Julius Jakubaitis ir Deividas Antanaitis kaltinami nepilnametės išžaginimu, itin žiauriu jos nužudymu ir siekiu nuslėpti nusikaltimus.

Nusikaltėliai 17-metę auką pačiupo autobusų stotelėje, Aukštaičių gatvėje, apie šeštą valandą ryte. Jie merginą iš pradžių prievarta įsodino į automobilio saloną, vėliau beveik dvi valandas vežiojosi po Panevėžio rajoną, Dembavos apylinkes, mišką, kur ir buvo rastas automobilis. Mergina iš pradžių patyrė seksualinę prievartą, o vėliau nusikaltėliai uždarė ją bagažinėje ir sudegino. Ekspertai nustatė, kad mergina liepsnose žuvo dar gyva.

Kraupiu merginos nužudymu sudeginant ją gyvą automobilio bagažinėje kaltinti panevėžiečiai J.Jakubaitis ir D.Antanaitis dar neįsiteisėjusiu Panevėžio apygardos teismo gruodį paskelbtu nuosprendžiu įkalinti iki gyvos galvos.

Savo ruožtu prokuratūra dar vasarą skelbė, kad išžagintos ir bagažinėje sudegintos merginos neišgelbėję Bendrojo pagalbos centro operatoriai ir Panevėžio policijos budėtojai – nekalti, nes niekur neparašyta, kaip jiems tokiais atvejais elgtis.

Nušautas buvusios „Vilniaus brigados“ vienas vadeivų Igoris Tiomkinas

Igoris Tiomkinas
Igoris Tiomkinas

Liepos 5 d. apie 23 val. 45 min. Vilniuje, Trinapolio g., šalia namo, rastas 54 metų Igorio Tiomkino kūnas su 4 šautinėmis žaizdomis nugaroje.

Šaltakraujis žudikas, I.Tiomkino palydovės akivaizdoje paleidęs ir kontrolinį šūvį, netrukus dingo tamsoje. 

Pareigūnų surinktais duomenimis, Boriso Dekanidzės valdytos „Vilniaus brigados“ hierarchijoje I.Tiomkinas užėmė antrąją vietą. Timocha iš gaujos atstovų rinkdavo pinigus į vadinamąjį „obščiaką“, disponavo ginklų slaptaviete, dalyvaudavo B.Dekanidzės šaukiamuose pasitarimuose – „strielkose“, bausdavo nusikaltusius gaujos narius.

I.Tiomkinas 1997 metais buvo nuteistas 10 metų kalėjimo už dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo „Vilniaus brigada“ veikloje ir turto prievartavimą iš verslininko Semiono Dielniko.

I.Tiomkino žudikas kol kas nenustatytas.

Krepšininkas Martynas Andriukaitis Rygoje nužudė žmoną ir nusišovė

Martynas Andriukaitis
Martynas Andriukaitis

Lietuvos krepšininkas Martynas Andriukaitis Rygoje nušovė žmoną ir nusižudė pats.

Rugsėjo 5 d. Latvijos policija sulaukė skambučio iš krepšininko Martyno Andriukaičio 14-mečio sūnaus. Atvykę Rygos pareigūnai rado mirusią M.Andriukaičio žmoną ir su šautine žaizda patį krepšininką. Nuvežus į ligoninę, 33 metų krepšininkas mirė.

Iki šios tragedijos M.Andriukaitis irgi buvo turėjęs nemalonumų su policija – pareigūnai ieškojo pirmąją žmoną su vaikais Kaune palikusio sportininko dėl nesumokėtų alimentų. Baigęs krepšininko karjerą M.Andriukaitis dirbo apsaugos darbuotoju ir turėjo tarnybinį ginklą, kuriuo ir pasinaudojo.

Airijoje dėl lietuvės ir jos 8 metų dukros žmogžudystės iki gyvos galvos nuteistas Aurimas Andruška

Donatos Veliūtės-Kazlauskienės nuotr./Airijoje nužudytos lietuvės Jolantos Lubienės ir jos aštuonerių metų dukros laidotuvės
Donatos Veliūtės-Kazlauskienės nuotr./Airijoje nužudytos lietuvės Jolantos Lubienės ir jos aštuonerių metų dukros laidotuvės

Lapkričio 6 d. 28 metų lietuvis Aurimas Andruška Airijos teismo buvo pripažintas kaltu dėl 2013 m. birželį Kilorgline įvykdytos kraupios 27 metų Jolantos Lubienės ir jos aštuonerių metų dukros žmogžudystės. Už šį nusikaltimą jam skirta laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos.

Pats A.Andruška visą neigė įvykdęs nusikaltimą, o jo kaltės įrodymai, gynybos vertinimu, buvo abejotini – motyvo žudyti moterį ir vaiką A.Andruška lyg ir neturėjo.

Prieš žmogžudystę J.Lubienė nebuvo prievartauta, po nusikaltimo namai nebuvo apiplėšti.

Visgi nužudymo būta itin žiauraus: aukoms iš viso durta 72 kartus. 

Pagrobta, išžaginta ir nužudyta studentė iš Klaipėdos Justina Šikšniūtė

„Facebook“ nuotr./Justina Šikšniūtė
„Facebook“ nuotr./Justina Šikšniūtė

Lapkričio viduryje visą Lietuvą sujaudino ir pribloškė 20-metės Klaipėdos studentės Justinos Šikšniūtės pagrobimo ir nužudymo istorija. Jos gyvybės atėmimo scenarijus buvo baisus – dvidešimtmetė patyrė seksualinio pobūdžio užpuolimą, o tuomet žagintojas, slėpdamas šį nusikaltimą, paliko ją sumuštą ir leisgyvę laukuose sušalti.

Lapkričio 16 d. vakarą nužudytos J.Šikšniūtės kūnas po trijų parų aptiktas Macikuose (Šilulės r.), maždaug už kilometro nuo įtariamojo žudiko namų.

Iš Mažeikių rajono kilusi šviesiaplaukė buvo ieškoma nuo sekmadienio, kai pakeleivingu automobiliu turėjo grįžti iš močiutės Šilutės rajone į bendrabutį uostamiestyje. Dėl kelionės ji iš anksto per „Facebook“ buvo sutarusi su „Hyundai“ savininku 23 metų Valdu Jankausku. Vaikinui, nuvežusiam merginą į mirtį, o vėliau slėpusiam įkalčius ir klaidinusiam tyrėjus, gresia nelaisvė nuo 8 metų iki gyvos galvos.

Ilgąjį Kalėdų savaitgalį nužudyta „TV pagalbos“ žurnalistė Viltė Stankutė-Butkienė su draugu

Stop kadras/Viltė Stankutė-ButkienėStop kadras/Viltė Stankutė-Butkienė
 
Gruodžio 27 d., naktį iš antrosios Kalėdų dienos į šeštadienį, buvo nužudyta TV3 laidos „TV pagalba“ 31-erių metų žurnalistė Viltė Stankutė-Butkienė ir jos draugas G.P. (gim. 1977 m.).

Aukų kūnai Kauno rajone rasti maždaug po paros, sekmadienį.

Įtariama, kad moterį ir vyrą Giraitės kaime nužudė V.Stankutės-Butkienės draugas Nerijus Kalaušis. Dviguba žmogžudyste įtariamas 36 metų vyras pirmadienį, gruodžio 29 d., buvo sulaikytas Kaišiadoryse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius