Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirtinai S.Kakčio suvažinėto mažamečio byloje – šalių apeliaciniai skundai

Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija rugsėjo pradžioje apeliacine tvarka numato pradėti nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje Kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimu kaltintas Mažeikių mieste gyvenantis 65 metų Sigitas Kaktys 2021 m. gegužės 13 d. Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmų nuosprendžiu buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, kaltinamajam susitaikius su nukentėjusiaisiais.
Sigitas Kaktys
Sigitas Kaktys / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Apeliacinius skundus pateikė byloje valstybės kaltinimą palaikantis prokuroras ir patys nukentėjusieji, informuoja Šiaulių apygardos teismas.

Mažamečio berniuko mirtimi pasibaigusi avarija įvyko 2018 m. lapkričio 15 d. Mažeikių rajone esančiame Balėnos kaime. Teisme nustatyta, kad lemtingąją dieną S.Kaktys vairuodamas lengvąjį automobilį „Volvo S90“ važiavo Mažeikių link apie 149 kilometrų per valandą greičiu, nors tame kelio ruože nustatytas maksimalus leistinas greitis – 90 kilometrų per valandą.

S.Kaktys, vairuodamas limuzino klasės automobilį „Volvo“, važiavo Mažeikių link apie 149 kilometrų per valandą greičiu.

Pažymima, kad artėdamas prie priešinio eismo juostoje sustojusio mokyklinio autobuso „VW Crafter Altas“ su įjungtomis įspėjamosiomis mirksinčiomis oranžinėmis šviesomis, S.Kakčio vairuojamas lengvasis automobilis nesulėtino greičio ir nesustojo iškilus grėsmei eismo saugumui praleisti vaikus. Tragedijos metu S.Kakčio vairuojamas „Volvo“ partrenkė iš mokyklinio autobuso išlipusį ir važiuojamąją kelio dalį kirtusį mažametį. Dėl daugybinių kaukolės skliauto ir pamato kaulio lūžių, galvos smegenų sumušimo ir aortos krūtininės dalies plyšimo berniukas įvykio vietoje žuvo.

Kaltinamasis S.Kaktys teismo posėdyje dėl jam pareikšto kaltinimo kaltu prisipažino. Teigė, jog tada jis nepastebėjo kelyje esančio mokyklinio autobuso, neatpažino jo spalvos ir jo paties, nesulėtino greičio ir, iš automobilio galinės dalies išbėgus vaikui, jį partrenkė. S.Kaktys prisiėmė atsakomybę dėl to, kad neįvertino važiavimo aplinkybių. Vienoje gydymo įstaigų vadovu dirbantis S.Kaktys dėl tragiškai pasibaigusios avarijos kaltino tik save.

Atsižvelgęs į tai, kad kaltinamasis S.Kaktys teismo posėdžio metu kaltę pripažino visiškai, neginčijo kaltinime nurodytų faktinių aplinkybių ir sutiko, kad kiti įrodymai nebūtų tiriami, susitaikė su nukentėjusiaisiais, Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmai šią bylą išnagrinėjo sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka. Pirmosios instancijos teismas nuosprendžiu S.Kaktį atleido nuo baudžiamosios atsakomybės dėl padarytos nusikalstamos veikos, kaltinamajam susitaikius su nukentėjusiaisiais, ir baudžiamąją bylą nutraukė.

Teismas S.Kakčiui paskyrė baudžiamojo poveikio priemonę – uždraudė vairuoti kelių transporto priemones vieneriems metams. Teismo sprendimu patvirtintas kaltinamojo S.Kakčio ir nukentėjusiųjų pasirašytas susitarimas dėl žalos atlyginimo ir susitaikymo, kuriame kaltinamasis su nukentėjusiaisiais aptarė likusios nesumokėtos 60 000 eurų neturtinės žalos atlyginimą pagal mokėjimo grafiką.

Tačiau šį nuosprendį Šiaulių apygardos teismui apskundė ir prokuroras, ir nukentėjusieji. Valstybės kaltintojas apeliaciniu skundu apeliacinės instancijos teismo prašo priimti naują nuosprendį – už padarytą nusikalstamą veiką S.Kaktį pripažinti kaltu ir jam paskirti vienu trečdaliu sumažintą galutinę bausmę – laisvės atėmimą 2 metams, bausmės vykdymą atidedant tokiam pačiam laikotarpiui. Taip pat prokuroras prašo uždrausti S.Kakčiui vairuoti kelių transporto priemones vieneriems metams.

Žuvusiojo berniuko tėvai savo apeliaciniame skunde nurodė, jog su pirmosios instancijos sprendimu nesutinka iš dalies. Anot jų, uždraudimas S.Kakčiui vairuoti transporto priemonę vieneriems metams esanti per švelni. Nukentėjusieji pabrėžė, jog S.Kaktys už greičio viršijimą administracine tvarka anksčiau baustas 8 kartus, o po nusikaltimo padarymo už greičio viršijimą baustas du kartus. Anot apeliantų, S.Kaktys dėl savo elgesio nedaro jokių išvadų ir toliau pažeidinėja kelių eismo taisykles, viršija greitį ir taip kelia pavojų visuomenei. Nukentėjusieji mano, kad S.Kaktys vairuoti transporto priemones turi būti uždrausta ilgesniam laikotarpiui.

Artimiausias teismo posėdis numatytas rugsėjo 2 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius