Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Moterys Vilniuje tuoj bijos lipti į viešąjį transportą – autobuse vidury dienos nuplėšta dar vienos keleivės grandinėlė

Plėšikai suįžūlėjo – tamsaus paros meto ir niūrių tarpuvarčių jiems negana. Plėšimų, kai moterys dėl papuošalų atvirai puolamos autobusuose bei stotelėse, pastaruoju metu užfiksuojama ir sostinėje, ir Kaune.
„Harry Winston“ grandinėlė ant kaklo
Asociatyvinė iliustracija: „Harry Winston“ grandinėlė ant kaklo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip antradienį praneša Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (VPK), birželio 18 d. apie 12 val. 50 min. Vilniuje, Konstitucijos prospekte, maršrutiniame autobuse, nepažįstamas vyras nutraukė nuo kaklo M. K. (gimusiai 1951 m.) grandinėlę ir pabėgo.

Nuostolis – 500 Lt.

Plėšikų taktika paprasta: jie griebia papuošalą stotelėje, kad spėtų iššokti į lauką, kol autobuso durys dar neužsidarė. Šįkart plėšimas įvykdytas ties stotele „Konstitucijos prospektas“, kurioje paprastai būna mažai žmonių. Šiame maršrute greta esančios „Lietuvos Sąjūdžio kelio“ ir „Europos aikštės“ stotelės – kur kas populiaresnės.

15min.lt prieš dvi savaites rašė, kaip vienai vilnietei buvo apkartusi kelionė miesto autobusu – ji neteko net 20 000 litų vertės brangenybių.

Ne vienas panašus atvejis šį mėnesį užfiksuotas ir Kaune. Birželio 7 d. apie 16.00 val., Kaune, P. Plechavičiaus gatvėje esančioje viešojo transporto stotelėje autobuso laukė 52 metų gyventoja J.T.

Staiga prie jos iš nugaros pusės pribėgo du jaunuoliai, kurių vienas nutraukė nuo kaklo auksinę grandinėlę ir pabėgo. Padaryta 2 000 litų žala.

Tuo tarpu praėjusį sekmadienį apie 15.45 val. irgi Kaune, prie Kovo 11 –osios ir Dujotiekio gatvių sankryžos, nepažįstamas apie 12-14 m. amžiaus berniukas griebė ranka už pilietei J. L. (gimusiai 1959 m.) ant kaklo kabojusios auksinės grandinėlės, ją nutraukė ir pasišalino. Padaryta 700 Lt žala. Kauno apskrities VPK Kauno miesto Dainavos policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl atviros vagystės.

Vilniaus apskrities VPK atstovai lygiai prieš metus puoštis mėgstančias vilnietes ir sostinės viešnias įspėjo, kad Vilniaus viešosiose vietose jos privalo būti budrios.

Šiltuoju metų laiku rengiamės lengvai, o moterys noriai naudojasi galimybe pasididžiuoti gerai pastebimais, įdegusią odą puošiančiais kaklo papuošalais, apyrankėmis, madingais aksesuarais. Gaila, tačiau akį traukiantys, vertingi juvelyriniai dirbiniai atkreipia ir piktavalių, linkusių nusikalsti asmenų dėmesį, rašyta policijos pranešime.

Policijos pareigūnai jokiu būdu nesiūlo moterims apskritai nenešioti brangesnių papuošalų saugumo vardan, tačiau tiesiog nori priminti savisaugos būtinybę ir svarbiausias saugios elgsenos viešumoje taisykles. Vargu ar verta puoštis gerai pastebimais, brangiai kainuojančiais ir prabangiai atrodančiais papuošalais moteriai, besiruošiančiai vaikščioti vienai, niekieno nelydimai, nesaugioje – atokioje ir nestebimoje vietoje, tamsiuoju paros metu.

Keletas policijos patarimų moterims:

- neiti neapšviestais kiemais, statybvietėmis;
- vengti izoliuotų, kitų žmonių nematomų erdvių;
- planuoti ir naudotis saugiausiais ir tiesiausiais vykimo maršrutais;
- neiti pėsčiomis, jei yra galimybė pasinaudoti viešuoju transportu ar taksi;
- nesinaudodamos nešiojamais grotuvais ar ausinėmis – būsite jautresnės supančiai aplinkai;
- jei jaučiatės ilgesnį laiką ir be suprantamos priežasties stebima ar sekama, pereikite į kitą gatvės pusę ir skubiai eikite priešinga ankstesnei kryptimi;
- ieškokite priebėgos ar kvieskitės pagalbos;
- jei įvyko blogiausia ir užpuolikas pagrobė Jūsų papuošalus – nedelsdamos kreipkitės į policiją.

Beje, neseniai pareigūnai atkreipė visuomenės dėmesį ir į tai, kad dažnai atsipūtę miestiečiai patys provokuoja nusikaltėlius siausti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius