-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 08 /16:59

Naktį šalia Palangos sušaudytas verslininkas Vladislavas Polegoško, jo partneris V.Fedorcovas sunkiai sužeistas: tarp versijų – ginčas su verslo partneriu dėl milijonų

Sukrečiantis nusikaltimas iš trečiadienio į ketvirtadienį, apie vidurnaktį, įvykdytas netoli Liepojos plento. Iš Palangos važiavusių verslininkų automobilis buvo taranuotas, užpuolikai netrukus paleido šūvių seriją. Nužudytas bendrovės „Askoldas“ bendraturtis 53-ejų Vladislavas Polegoško, sužeistas įmonės vadovas 59-erių Valerijus Fedorcovas. Šiuos verslininkus buvęs jų partneris Terlanas Ibragimovas kaltino neteisėtai užgrobus turtą, tačiau teismuose nieko nelaimėjo. V.Polegoško ir V.Fedorcovas įrodinėjo, kad T.Ibragimovas iš jų pagrobė 2 mln. eurų.
Įvykio vietoje
Asociatyvinė nuotr. / Žmogžudystė prie Palangos. / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Papildyta 12.00 val. Pirminiais duomenimis, nušautas UAB „Askoldas“ bendraturtis 53-ejų Vladislavas Polegoško, o sužeistas įmonės vadovas 59-erių Valerijus Fedorcovas. Pastarasis gydomas ligoninėje. Jo būklė sunki.

Nuotr. iš
Nuotr. iš "Odnoklassniki"/Vladislavas Polegoško
 

V.Polegoško ir V.Fedorcovas Klaipėdoje valdė nemažai stambių krovininių laivų bendrovių.

Pradžia. Tirti žmogžudystę ėmėsi Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimų biuro pareigūnai. Ketvirtadienio rytą gausus jų būrys darbavosi plento kelkraštyje.

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Vytautas Jurkevičius patvirtino, kad naktį netoli kurorto aidėjo šūviai. Apie susišaudymą pranešta kiek po vidurnakčio.

bendrovės „Askoldas“ nuotr./Valerijus Fedorcovas
bendrovės „Askoldas“ nuotr./Valerijus Fedorcovas

Pirminiais duomenimis, vienas žmogus žuvo, dar vienas gydomas ligoninėje.

Prokuroro V.Jurkevičiaus teigimu, naktį iš Palangos važiavusį automobilį taranavo priešais važiavęs automobilis. Iš jo netrukus pasipylė ir kulkos.

Kalbėdami apie aukas teisėsaugininkai užsimena, kad tai stambūs Klaipėdos verslininkai rusai. Jie žinomi teisėsaugai, figūruoja ne vienoje civilinėje ir baudžiamojoje byloje.

Policija prašo atsiliepti žmonių, turinčių bet kokios reikšmingos informacijos, galimai susijusios su šiuo nusikaltimu. Informaciją prašome teikti Policijos departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos anoniminio pasitikėjimo telefonu (8 5) 272 5372.

Tarp versijų – ir nesutarimai su verslo partneriu

Pajūrį sukrėtusį verslininkų apšaudymą tiriantys pareigūnai specialiai surengtoje spaudos konferencijoje atskleidė kai kurias nusikaltimo ir jo tyrimo aplinkybes.

„Asmenų, kurie galėjo padaryti šį nusikaltimą, dar nenustatėme. Versijos yra kelios. Tiriame versiją, susijusią su nukentėjusiojo ir aukos ūkine veikla – jų verslu – jūreivių įdarbinimu. Neatmetame galimybės, kad nusikaltimas gali būti susijęs ir su civilinėmis bylomis, kuriose apšaudyti asmenys figūruoja kaip ieškovai“,  – pasakojo Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokuroras Ruslanas Ušinskas.

Lauros Sėlenienės nuotr./Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokuroras Ruslanas Ušinskas.
Lauros Sėlenienės nuotr./Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokuroras Ruslanas Ušinskas.

Tačiau, kokios tai bylos ir su kuo teisiamasi, prokuratūra neatskleidžia. Pasak pareigūno, naktį nebuvo galimybės rasti ir ištirti visų daiktinių įrodymų – tūbelių, kulkų. Kelios jau rastos. Iš jų neįmanoma nustatyti, kokiu ginklu šaudyta. Aišku tik tiek, kad tai 9 milimetrų kalibro ginklas. Šūvių skaičius taip pat dar nežinomas.

V.Fedorcovas, nors ir sunkiai sužalotas, iš nusikaltimo vietos spruko laukais ir išsikvietė pagalbą. Jis ligoninėje operuotas, tačiau dėl sunkios būklės kol kas neapklaustas.

Prokuroro teigimu, kulkų suvarpytas V.Polegoško žuvo vietoje ir buvo rastas šalia automobilio.

V.Fedorcovas, nors ir sunkiai sužalotas, iš nusikaltimo vietos spruko laukais ir išsikvietė pagalbą. Jis ligoninėje operuotas, tačiau dėl sunkios būklės kol kas neapklaustas. Vyrą saugo policija.

Ar apšaudyti verslininkai yra Lietuvos Respublikos piliečiai, prokuratūra kol kas duomenų nepateikia. Žinoma, kad vienas iš jų turi nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje.

Teismuose – mūšis dėl įmonės akcijų

Nužudytas bendrovės „Askoldas“ bendraturtis V.Polegoško ir sužeistas įmonės vadovas V.Fedorcovas pastaruosius keletą metų teismuose bylinėjosi su didžiausiu įmonės akcininku save laikiusiu Lietuvos piliečiu Terlanu Ibragimovu.

Nužudytas bendrovės „Askoldas“ bendraturtis V.Polegoško ir sužeistas įmonės vadovas V.Fedorcovas pastaruosius keletą metų teismuose bylinėjosi su didžiausiu įmonės akcininku save laikiusiu Lietuvos piliečiu Terlanu Ibragimovu.

Laikraštyje „Opozicija“ žurnalistas Arūnas Daugėla 2011 m. yra rašęs, kad T.Ibragimovas su V.Polegoško ir V.Fedorcovu bendrą verslą pradėjo prieš 10 metų. T.Ibragimovui atiteko 50 proc. akcijų, o likusius 50 proc. pasidalijo  V.Polegoško ir V.Fedorcovas. Jie įkūrė laivybos verslu besiverčiančią bendrovių grupę „Askoldas“, „Afalita“, „Aurora shipping“. Viena šios grupės įmonių „Afalita laivų menedžmentas“ valdė krovininius laivus.

Pasak „Opozicijos“, verslas sekėsi, įmonė augo, buvo įsigyjami nauji laivai. Tačiau vieną dieną kilo nesutarimai, baigęsi tuo, kad T.Ibragimovas sužinojo esąs išmestas iš įmonės. Buvę partneriai policijai pareiškė, kad jis buvo ne didžiausias akcininkas, o tik  buhalteris ir neturėdamas įgaliojimų neteisėtai valdė įmonę. T.Ibragimovas irgi kreipėsi į teisėsaugos institucijas, kaltindamas partnerius netesėtai perėmus jo akcijas.

T.Ibragimovas „Opozicijai“ skundėsi, kad policija nekreipė dėmesio į jo pateiktus įrodymus ir nusprendė, kad jis nėra akcininkas, todėl negali turėti jokių pretenzijų.

T.Ibragimovas kreipėsi į teismus, bet ten taip pat nieko nelaimėjo.

Verslininkas skundėsi, kad buvę jo verslo partneriai perregistravo laivus į Kipro ofšorines kompanijas, kiekvieną dešimčių milijonų vertės laivą parduodami už vieną eurą.

V.Polegoško ir V.Fedorcovas kaltino T.Ibragimovą pagrobus 2 mln. eurų

V.Polegoško ir V.Fedorcovas teismui įrodinėjo, kad 2008 m. vasarą ieškovas T.Ibragimovas pasisiūlė norįs būti verslo partneriu, žadėjo pritraukti papildomų finansinių lėšų jūrų laivui įsigyti. Vyrai esą sutarė dirbti, įsteigė UAB „Aurora Shipping“, kurioje 50 proc. akcijų įsigijo T. Ibragimovas, o V.Polegoško ir V.Fedorcovas – po 25 proc. akcijų. UAB „Aurora Shipping“ vardu iš „Swedbank“ gavus 3 mln. 150 eurų kreditą buvo įsigytas jūrų laivas „Klaipėda“. Be to, Anglijoje taip pat buvo įsteigta „Fingood LLP“, kurios tikslas buvo iš laivų savininkų (užsienyje esančių darbdavių) surinktas pinigines lėšas paskirstyti laivuose dirbusiems jūreiviams (darbuotojams užsieniečiams).

V.Polegoško ir V.Fedorcovas teigė sužinoję, jog T.Ibragimovas sukčiaudamas per dvejus metus iš „Fingood LLP“ sąskaitos nedidelėmis sumomis pasisavino beveik 2 000 000,00 eurų.

V.Polegoško ir V.Fedorcovas teigė, jog T.Ibragimovui, kaip bendrovės „Askoldas“ vyr. buhalteriui, buvo perduotos „Fingood LLP“ sąskaitos valdymo teisės. 2009 m. vasarą V.Polegoško ir V.Fedorcovas teigė sužinoję, jog T.Ibragimovas sukčiaudamas per dvejus metus iš „Fingood LLP“ sąskaitos nedidelėmis sumomis pasisavino beveik 2 000 000,00 eurų.

Todėl V.Polegoško ir V.Fedorcovas atšaukė jį iš UAB „Aurora Shipping“ vadovo pareigų, atleido iš bendrovės „Askoldas“ vyr. buhalterio pareigų ir išpirko jo turimų akcijų dalį, kad apsaugotų savo verslą. V.Polegoško ir V.Fedorcovas taip pat kreipėsi į Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo biuro Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyrių dėl baudžiamosios bylos ieškovui T.Ibragimovui iškėlimo. Byla buvo iškelta, T.Ibragimovui pareikšti įtarimai.

Prokuroras: T.Ibragimovas nėra įtariamasis

Kruviną išpuolį prieš verslininkus tiriantis prokuroras Rolandas Ušinskas aukų sąsajų su buvusiu verslo partneriu komentuoti nelinkęs. Pareigūno tikinimu, T.Ibragimovas ketvirtadienį nebuvo oficialių įtariamųjų sąraše. Jis ir neapklaustas.

Apie jūrinį verslą Klaipėdoje vysčiusius V.Polegošką ir V.Fedorcovą neką tegalėjo pasakyti ir Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža.

„Žinau, kad jie turi kelis prekybinius laivus, plaukiojančius ir su Lietuvos, ir su užsienio šalių vėliavomis. Yra šių laivų valdytojai, o per dukterines bendroves savo laivuose įdarbina jūrininkus. Esu girdėjęs, kad pasaulinės finansinės krizės pradžioje jie susidūrė su problemomis. Minėtų asmenų laivuose dirbę jūrininkai kurį laiką negaudavo algų“, – 15min.lt pasakojo ilgametis jūrininkas.

P.Bekėžos duomenimis, abu naktį žudikų užpulti verslininkai yra buvę jūrininkai – kapitono padėjėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius