Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Namus praradęs vilnietis savo šunį atidavė į prieglaudą, o panoręs susigrąžinti jo nebeatgauna

Laikinai namų netekęs vyras panoro apsaugoti savo augintinį – apsvarstęs visas įmanomas galimybes priėmė skaudų, tačiau, kaip tuomet atrodė, gyvūnui palankų sprendimą – bulterjerą Taisoną nutarė atiduoti į gyvūnų prieglaudą. Vis dėlto nepraėjus nė parai šeimininkas persigalvojo ir savo ilgametį keturkojį draugą nusprendė atsiimti. Tačiau prieglaudos vadovė nukirto – šuns nebeatiduos, o oficialiame „Facebook“ profilyje šuneliui jau ieškomi nauji šeimininkai.
Bulterjeras Taisonas
Bulterjeras Taisonas / beglobis.lt „Facebook“ nuotr.

Į 15min kreipėsi trejų metų bulterjero Taisono šeimininkas Miroslavas, kuris papasakojo vos praėjusią savaitę išsiskyręs su savo mergina, kuri vyrą ir šunelį „išvijo“ iš namų. Tačiau nelaimė po vieną nevaikšto, dabar vyras likęs ne tik be pastovios gyvenamosios vietos (glaudžiasi pas draugą), bet ir bando susigrąžinti augintinį.

„Galima sakyti, likome gatvėje. Vieną naktį pernakvojome pas vieną pažįstamą, kitą naktį – pas kitą. Ir kol sprendžiau būsto klausimą, pagalvojau, šuns nekankinti, reikia atiduoti į prieglaudą. Ir pažįstami taip sakė. Bet pasirodo, nebuvau iki galo apskambinęs visų pažįstamų.

O penktadienį 12 val. nuvykau iki prieglaudos. Ir iš manęs pasiėmė tą šunelį. Išėjau iš ten... Na ir treji metai jau, prisirišom vienas prie kito, atrodė, kad man žemė iš po kojų išslydo. Pradėjau skambinti toliau pažįstamiems, prašytis. Vienai pažįstamai paskambinau ir ji man sako skambinti Žilvinui (pažįstamam – aut. past.), mat jis man neatsisakys padėti, pas jį laisvas kambarys.

Paskambinau jam, o jis mane iškart priėmė, klausė, ko iškart neskambinau... Žodžiu, atėjau atgal į prieglaudą po kokių 15–20 minučių. Manęs pasiklausė, ko aš vėl atėjau, sakau: su prašymu atsiimti šunį.“

Taisonui naujos gyvenamosios vietos Miroslavas pradėjo ieškoti dar trečiadienį, tačiau ne viena gyvūnų prieglauda augintinį priimti atsisakė, todėl internete aptikęs VšĮ „Beglobis“ kreipėsi į vedėją Danutę Navickienę, kuri sutiko priimti bulterjerą.

Šuns atiduoti nenori?

Vis dėlto situacija pakrypo kita linkme ir neilgai trukus vyras savo augintinį panoro pasiimti atgal, mat gyvenamąją vietą, kur būtų priimtas kartu su keturkoju, jau susirado. Tačiau jam grįžus Danutė aiškiai atrėžė – šuns neatiduos.

„Sako: ne ne ne, aš jums neatiduosiu šuns. Kur jūs jį vešit? Pasakiau, kad radau būstą, kad mus abu priima ir viskas gerai.

O ji toliau sako, kad neatiduos. Pasakiau, kad būsiu priverstas kreiptis į policiją. Ji man tiesiog atsakė „kreipkis“. Pasiskambinau į policiją bendruoju pagalbos numeriu. Su manimi susisiekė pareigūnas ir paprašė detaliai papasakoti, kas įvyko. Pradėjau jam aiškinti situaciją, tačiau policininkas viduryje istorijos mane nutraukė ir paklausė, ar aš, atiduodamas augintinį, parašiau kokį nors raštišką sutikimą – dovanojimo aktą.

Sakiau, kad ne, nieko tokio net neprašė. Tai pasakė, kad šioje vietoje nėra aišku, kodėl neatiduoda šuns ir kuo motyvuoja savo tokius veiksmus, nes juridiškai neturi jokių teisių į gyvūną. Aš pasakiau, kad pats savivaliauti irgi negaliu, todėl kreipiausi į policiją. Tuomet man pasakė važiuoti į trečiąjį policijos komisariatą ir rašyti pareiškimą“, – aiškino Miroslavas.

Policija vyrui patarė kreiptis ir į veterinarijos kliniką, kurioje galėtų išsiimti dokumentus, įrodančius, jog gyvūnas yra čipuotas ir kad čipas yra registruotas būtent Miroslavo vardu (neperrašytas prieglaudai ar jos vadovei).

„Žinote, net policijos administracijoje manęs pasiklausė, kokia prieglauda, o man paminėjus pavadinimą pasigirdo replikų, kad dėl šios prieglaudos ir jos vadovės policija jau ne kartą yra sulaukusi kreipimųsi.

Kaip žmogus gali laikyti, jei iš mano pusės nėra suteikta tam galia... Jokių sutarčių ar raštų. Atvykome, pasivaikščiojome teritorijoje, atidarė gardą, šunį uždarė ir sako: viskas. Klausiu, kas viskas? Sako: tai vartai atidaryti, galit eiti.

Net tokioje formoje...“, – skaudžiais išgyvenimais dalijosi Taisono šeimininkas.

Ieškomi nauji šeimininkai

„Gyvūnų „Gyvybės vagonėliai“ www.beglobis.lt“ feisbuko paskyroje jau pasidalinta Taisono nuotraukomis ir paskelbta, jog gyvūnui ieškomi nauji šeimininkai: „Mylinčių ir rūpestingų namų ieško bulterjeras Taisonas.

Taisoną į Beglobio prieglaudą atvedė vyriškis, kuris, deja, daugiau nebegali juo rūpintis. Vyras neteko namų ir yra guldomas į ligoninę.

Taisonas yra 2,5 metų amžiaus. Šunelis labai draugiškas žmonėms, moka komandas. Taisonas stabilus, linksmas, žaismingas šuo.

Ieškome šiam gražuoliui atsakingų šeimininkų ir mylinčių namų“, – tokiu skelbimu pasidalino prieglaudos šeimininkė.

15min susisiekus su VšĮ „Beglobis“ vadove Danute Navickiene, moteris teigė, kad Miroslavas į prieglaudą kreipėsi trečiadienį, parašė, kad jį guldo į ligoninę ir kad pats vyras turi psichikos sutrikimų, todėl labai prašo šuneliui surasti namus.

beglobis.lt „Facebook“ nuotr./Taisonui ieškomi nauji šeimininkai
beglobis.lt „Facebook“ nuotr./Taisonui ieškomi nauji šeimininkai

„Kai su juo kalbėjau telefonu, klausiau jo, ar jis išmėgino visas alternatyvas, ar kreipėsi į bulterjerų draugijas, galbūt yra kažkur feisbuke. Jis pasakė, kad taip, kad niekam šuns nereikia. Na ir va, trečiadienį mums parašė tokią žinutę, o penktadienį atvedė šunį ir paliko prieglaudoje, kad surastų naujus namus.

Po to jis gal po kelių valandų apsigalvojo. Grįžo sakydamas, kad norėtų pasiimti atgal. Bet esmė yra tokia, kad jis neturi kur dėti augintinio. Ir nori pasiimti ne sau, o į laikiną globą, nes po to paskambino kažkokia mergina, pradėjo sakyti, kad nuveš jį į Kauną, į laikiną globą.

Tai todėl, kad gyvūnas nėra žaislas, mes jam ieškome naujų namų“, – situaciją pasakojo D.Navickienė.

Pats Miroslavas 15min iš pradžių teigė, jog sakinys skelbime apie ligoninę – visiška nesąmonė, tačiau perklaustas dar kartą patvirtino, kad taip, tiesa, jis taip rašė, bet tik todėl, kad buvo neviltyje ir bet kokia kaina norėjo, kad gyvūną priimtų į prieglaudą.

„Sakiau, kad tiesiog paimtų, tokia buvo emociškai beviltiška situacija, man pasirodė, kad nė į vieną prieglaudą niekas nepriims. Tai atsidariau „Google“, galvoju, reikia kažkaip įkalbėti, kad tik į kažkokią prieglaudą paimtų. Net jei ir pasakiau, kad į ligoninę guluosi, tai situacija remiasi į kitus dalykus – šuo prieglaudoje laikomas nelegaliai“, – aiškino Miroslavas.

Prieglaudos vadovės susirašinėjimo liudijimai/Miroslavo prašymas priimti į prieglaudą
Prieglaudos vadovės susirašinėjimo liudijimai/Miroslavo prašymas priimti į prieglaudą

D.Navickienė sutiko, kad į prieglaudą priimant Taisoną jokie dokumentai pasirašyti nebuvo, tačiau teigia, jog tokiais atvejais niekada nieko ir nepasirašo.

„Mes nepasirašinėjame dokumentų. Apskritai, kai mes juos ne gatvėje randame, bet kai savininkas kreipiasi, kad priglaustumėme jų šunį ar katiną dėl tam tikrų priežasčių – nepasirašinėjame jokių dovanojimo, pardavimo ar perdavinėjimo sutarčių. Tiesiog jeigu turime vietą – gyvūną priimame. Jei neturime, sakome, kad atsiprašome, bet priimti negalime.

Šiuo atveju mes vietą turėjome ir šunį priėmėme. Mums nereikėjo jokių dovanojimo sutarčių. Jis atnešė net dokumentus.“

„Nestabilūs“ žmonės

Moteris aiškino tikinti, kad šeimininkas nėra įgalus pasirūpinti savo bulterjeru:

„Kaip aš supratau iš visų šitų dalykų – šis žmogus negali susitvarkyti savo gyvenimo, jis nori turbūt turėti šunį, bet tikriausiai jis nelabai gali juo pasirūpinti, nes šiandien jis yra vienoje vietoje, rytoj jis bus kur nors kitur, po to dar kažkas jam gali pasikeisti.

To šuns juk mes neatėmėm, nekonfiskavom, atvežė pats. Manau, kad tas žmogus turėtų susitvarkyti savo gyvenimą, o tada kažko norėti.

Man, dirbant su gyvūnais, tas žmogus atrodo nestabilus. Jam sugrąžinus augintinį, gali būti, praėjus kokiai savaitei, jis vėl ieškos namų“, – kalbėjo prieglaudos vadovė.

D.Navickienė, paklausta, ar anksčiau yra buvę atvejų, kada žmonės į prieglaudą atveža savo augintinį, o po kiek laiko persigalvoja ir atvyksta jo pasiimti, teigė, kad toks atvejis yra pasitaikęs, tačiau ir tąkart šuo šeimininkui nebuvo grąžintas, nes neva ir šis žmogus prieglaudos savininkės akimis, nebuvo stabilus ir negalėjo deramai pasirūpinti savo augintiniu.

„Žmogus galvojo, kad serga vėžiu, bet pasirodo, kad neserga, tai susigalvojo šunį susigrąžinti atgal, nes vėžiu jis jau nebeserga. O buvo sumąstęs, kad serga. Tai va būna tokių situacijų, bet patirtis rodo, kad tokie žmonės nėra labai stabilios psichikos ir blaškosi. Bet be šunų jie negali, jiems būtinai jų reikia“, – buvusią situaciją nupasakojo Danutė.

Šeimininkas pradingo

15min susisiekė su Jakovo veterinarijos centro direktoriumi Jakovu Šengaut. Deja, sužinoti, kieno vardu registruotas Taisono čipas, nepavyko, mat jau kelias dienas nepavyksta susisiekti su pačiu Miroslavu – vyro telefonas išjungtas.

Vis dėlto J.Šengaut paaiškino gyvūnų čipo subtilybes – jis nėra skirtas įrodyti, jog augintinis yra būtent tavo nuosavybė, labiau išrastas tam, kad rastum, kur yra augintinis, taip pat tai parodo tik tai, kas tą augintinį čipavo.

Vis dėlto veterinarijos centro vadovas, paklaustas, ar prieglauda gali neleisti atsiimti savo paties šuns, atsakė, kaip pats paminėjo, „ne kaip teisininkas“:

„Žinot, kaip yra, gal buvo kažkokie emociniai dalykai, gal apsigalvojo. Čia mano asmeninė nuomonė, aš nesu teisininkas. Galbūt yra nelabai teisinga, jei ji mano, kad tas žmogus negali prižiūrėti savo šuns, tai turėtų pati kreiptis į policiją, kad jo teisės būtų apribotos“.

Kalbant apie šuns čipą – tai būtų patvirtinimas, kad Miroslavas nėra „žmogus iš gatvės“ ir būtų vienas įrodymų pareigūnams. Nepaisant to, prieglaudos vadovė gali perrašyti čipą savo vardu, tačiau tai gali padaryti tik su Miroslavo parašu.

„Atiduodant ar kitaip perleidžiant gyvūną privalo būti parašas. Privalo būti kažkoks dokumentas – arba čipavimo registro, arba kitoks – kitu atveju vyras liks to šuns šeimininku“, – aiškino J.Šengaut.

Tuo tarpu Vilniaus apskrities VPK patvirtino, kad asmuo kreipėsi į pareigūnus gruodžio 16 d. apie 15.27 val. ir nurodė, kad gyvūnų prieglaudos „Beglobis“ darbuotojai atsisako sugrąžinti jam priklausiusį augintinį, kurį jis pats buvo pristatęs į prieglaudą.

Raštiškai į pareigūnus asmuo kreipėsi gruodžio 17 d.

Šiuo metu Vilniaus m. 3-ajame PK yra tikslinamos įvykio aplinkybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius