Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Narkotikų byloje kaltinamasis lieka suimtas: planavo pabėgimą iš kalėjimo

Ketvirtadienį Šiaulių apygardos teismas 39 tomų baudžiamojoje byloje, kurioje du kauniečiai, 47-erių metų Nerijus Mikelionis, 33-iejų metų Gintautas Bieliauskas, ir Klaipėdos rajone gyvenantis 46-erių metų Virgilijus Valius kaltinami bendrininkų grupe neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, paskelbė nutartį dėl kardomosios priemonės taikymo kaltinamajam V.Valiui.
Virgilijus Valius
Virgilijus Valius / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Teisiamajame posėdyje valstybinis kaltintojas teismo prašė pratęsti kaltinamajam V.Valiui kardomosios priemonės – suėmimo – terminą 3 mėnesiams, nes, jo žodžiais, neišnyko pagrindas manyti, kad V.Valius, būdamas laisvėje, darys naujus nusikaltimus, be to, yra pagrindo manyti, kad kaltinamasis bėgs (slėpsis) nuo teismo ir trukdys procesui.

Pats kaltinamasis teismo prašė suėmimo termino nepratęsti, nurodė, kad jo sveikata blogėja, nes, anot jo, jis Šiaulių tardymo izoliatoriuje negauna reikiamos medicininės pagalbos. V.Valiaus gynėjai prašė pakeisti jų ginamajam paskirtą kardomąją priemonę kitų, švelnesnių už suėmimą, kardomųjų priemonių kompleksu, kartu paskiriant užstatą, kurio dydį nustatytų teismas.

Kaip pabrėžė teismas, atsižvelgiant į tai, kad V.Valius kaltinamas labai sunkaus nusikaltimo, už kurį baudžiamasis įstatymas numato tik griežtą laisvės atėmimo nuo 10 iki 15 metų bausmę, padarymu, nors teistumas išnykęs, tačiau anksčiau teistas, Panevėžio apygardos teisme jo atžvilgiu nagrinėjama dar viena baudžiamoji byla, be to, prokuroro pateikti duomenys patvirtina, kad kaltinamasis planavo pabėgimą iš laisvės atėmimo vietos, net ir įvertinus tai, kad V.Valius turi šeimą, iki sulaikymo dirbo, daroma išvada, kad V.Valius būdamas laisvėje gali daryti naujus nusikaltimus ir, siekdamas išvengti galbūt jam gresiančios griežtos laisvės atėmimo bausmės, gali bėgti (slėptis) nuo teismo.

Esant nurodytiems suėmimo pratęsimo pagrindams, kaltinamojo gynėjų prašomu skirti švelnesnių už suėmimą kardomųjų priemonių kompleksu, net kartu paskyrus ir užstatą, teismo įsitikinimu, nebus galimybės pasiekti Baudžiamojo proceso kodekse numatytų tikslų – užtikrinti kaltinamojo dalyvavimą procese, užkirsti kelią naujoms nusikalstamoms veikoms. Teismas pabrėžė, kad duomenų, kurie patvirtintų kaltinamojo teiginį, jog Šiaulių tardymo izoliatoriuje V.Valiui nesuteikiama reikalinga medicininė pagalba ir jo sveikata dėl to blogėja, bylos medžiagoje nėra.

Teismo nutartimi, kaltinamajam V.Valiui kardomosios priemonės – suėmimo – terminas pratęstas 3 mėnesiams.

Ši nutartis yra neįsiteisėjusi ir per dvidešimt dienų nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui. Kiek anksčiau kaltinamiesiems N.Mikelioniui ir G.Bieliauskui pritaikytos švelnesnės kardomosios priemonės.

Kaltinamasis posėdyje nesutiko atsakinėti ir į proceso dalyvių klausimus. Jis taip pat nepaaiškino, kaip konservų dėžutėse atsirado kokainas.

2020 metų liepos pradžioje ši byla pradėta nagrinėti iš esmės, paskelbtas kaltinamasis aktas. Pirmajame teismo posėdyje kaltinamasis V.Valius perskaitė savo parodymus, tačiau nuo išsamesnių komentarų jis kol kas susilaikė. Valstybės kaltinimą byloje palaikančio prokuroro paklaustas, ar iš principo atsakinės į jo pateiktus klausimus, V.Valius pareiškė, kad atsakinės, ir pridūrė, jog tik pasitaręs su savo gynėju pasakys, kokiame bylos nagrinėjimo etape tai padarys.

Kaltinamasis posėdyje nesutiko atsakinėti ir į proceso dalyvių klausimus. Jis taip pat nepaaiškino, kaip konservų dėžutėse atsirado kokainas. V.Valius teigė, jog su pažįstamu asmeniu yra kalbėjęs tik apie konservus ir jų konservavimo įrenginius. Apklausti liudytojai. Balandžio pradžioje pradėta kaltinamojo V.Valiaus apklausa, kurią teismas numato tęsti artimiausiame posėdyje.

Bylos kaltinamajame akte nurodoma, jog nusikaltimas padarytas 2017 metais. Maždaug kovo–balandžio mėnesį V.Valius vienoje degalinės kavinėje susitiko su N.Mikelioniu, G.Bieliausku ir L. B. ir susitarė už 50 000 eurų nupirkti 1033, 28 g. kokaino, kuris turėjo būti platinamas Skandinavijoje. Buvo sutarta, kad 10 000 eurų V.Valius sumokės pardavimo metu, likusius 40 000 eurų – po kokaino realizavimo.

2017 m. balandį konspiracijos tikslais pasiskolintu automobiliu V.Valius atvyko į Kauną, ten vieno prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje susitiko su N.Mikelioniu ir už 10 000 eurų iš pastarojo nupirko 6 uždarytas konservų dėžutes su jose paslėptais 1033,28 g. kokaino. Narkotikus V.Valius parsigabeno į Klaipėdos rajone esantį savo gyvenamąjį namą.

Brangų pirkinį vyras iš pradžių paslėpė žemės sklype, o po to ir namo garaže. Narkotikus ten laikė, kol juos per kratą 2017 metų gegužės 6-osios vakarą rado ir paėmė policijos pareigūnai. Bylos duomenimis, minėtus narkotikus 2017 m. pavasarį taip „užkonservavo“ ir laikė Lietuvoje, nenustatytoje vietoje G.Bieliauskas ir N.Mikelionis. Iš pradžių vyrai kokainą specialiu įrenginiu supakavo į 6 vakuumo maišelius, paskui juos sudėjo į 6 metalines konservų dėžutes ir sandariai uždarė konservų skardinių uždarymo įrenginiu. Kaltinamiesiems N.Mikelioniui ir G.Bieliauskui pritaikytos švelnesnės kardomosios priemonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius