-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Narkotikų kelias (1): nemokamas kokainas ir ginklas prie smilkinio

2008 metais Australijos federalinė policija sulaikė klaipėdietį Atą T., siejamą su didele amfetamino siunta iš Lietuvos. Jaunuolis prisipažino. Pasakojo, kad pažįstamas lietuvis pripratino jį prie kokaino, o tada privertė keliauti į Australiją su stambia narkotikų kontrabanda. Taip prasidėjo didelė policijos operacija, per kurią buvo atsektas narkotikų kelias iš Lietuvos.
2008 metais Australijos policija sulaikė klaipėdietį Atą Tiknių
2008 metais Australijos policija sulaikė klaipėdietį Atą T. / Skirmanto Malinausko iliustracija

Šiame kelyje Atas buvo ne vienintelis lietuvis. Ir toli gražu ne pats svarbiausias. Nuo kokaino priklausęs ir depresija sirgęs vaikinas buvo įtrauktas į sudėtingą narkotikų kontrabandos sistemą, kurią valdė Naujosios Zelandijos ir Lietuvos organizuoti nusikaltėliai.

Pagrindiniai veikėjai – Ronaldas Terrence'as Brownas ir lietuvis Rokas Karpavičius – buvo nuteisti ir sėdo už grotų.

15min kartu su partneriais Naujojoje Zelandijoje ir Estijoje atliktas tyrimas rodo, kad narkotikų kontrabandoje ir pinigų plovime dalyvavo anksčiau neviešinti Lietuvos piliečiai bei su lietuviais susijusios įmonės.

Pirmojoje straipsnių ciklo dalyje – pasakojimas apie jauną klaipėdietį, kuris prieš savo valią buvo įtrauktas į amfetamino kontrabandą ir padėjo atskleisti narkotikų kelią.

Skirmanto Malinausko iliustracija/Narkotikų kelias

Grasino išprievartauti merginą

Ši istorija prasidėjo 2005-ųjų paskutinę dieną. Tuo metu Atui buvo 22 metai. Jis buvo neseniai pabaigęs žurnalistikos studijas Klaipėdoje. Dar studijuodamas vieną vasarą keliavo į Aliaską, kur kelis mėnesius uždarbiavo. Sugrįžęs bandė rašyti straipsnius į regiono laikraštį „Vakarų ekspresas“. Vėliau įsidarbino konsultantu telekomunikacijų bendrovėje „Omnitel“. Turėjo merginą, su kuria draugavo nuo vidurinės.

Tačiau tą 2005-ųjų gruodžio 31-ąją Ato gyvenimas smarkiai pasikeitė. Bent jau taip jis pasakojo Australijos teisme.

Naujuosius metus Atas šventė viename Klaipėdos naktiniame klube. Ten atsitiktinai sutiko vyruką, kuris netikėtai pasiūlė kokaino. Atas dar nebuvo vartojęs, bet sutiko.

Tarp jų užsimezgė pažintis.

Skirmanto Malinausko iliustracija/Klaipėdos naktiniame klube Atas atsitiktinai sutiko vyruką, kuris pasiūlė kokaino
Skirmanto Malinausko iliustracija/Klaipėdos naktiniame klube Atas atsitiktinai sutiko vyruką, kuris pasiūlė kokaino

Po to vakarėlio jie beveik kiekvieną savaitę susitikdavo naktiniuose klubuose, baruose, paplūdimyje, kur linksmindavosi ir vartodavo kokainą. Naujasis pažįstamas visuomet turėjo narkotikų ir siūlydavo jų nemokamai.

Prabėgo metai ir Atas tapo priklausomas nuo kokaino.

2006 metų gruodį jis eilinį kartą susitiko su tuo vyruku. Šį kartą prie jų prisidėjo nepažįstamas rusas. Viskas pakrypo netikėta linkme.

Tiedu pradėjo reikalauti, kad Atas sumokėtų apie 30 tūkst. eurų už kokainą, kurį suvartojo per metus. Vaikinas atsakė, kad tokių pinigų neturi. Jam buvo pasakyta, kad privalės atidirbti už „skolą“.

Kad būtų įtikinamiau, rusas išsitraukė pistoletą ir įrėmė Atui į galvą: mes išprievartausime ir nužudysime tavo merginą, jeigu nesutiksi.

Skirmanto Malinausko iliustracija/Rusas išsitraukė pistoletą ir įrėmė Atui į galvą
Skirmanto Malinausko iliustracija/Rusas išsitraukė pistoletą ir įrėmė Atui į galvą

Prieš kelionę – apsilankymas pas gydytojus

Praėjusi kelioms dienoms Atas sužinojo, kad turės keliauti į Australiją, nugabenti ten kažkokį krovinį, saugoti jį ir perduoti nurodytiems žmonėms. Vaikinas esą nežinojo, ką reikės vežti, bet iš konteksto suprato, kad tai bus neteisėta.

Atas tikino bijojęs kreiptis į policiją, nes jau anksčiau suprato, kad tie vyrukai esą turi ryšių su korumpuotais pareigūnais. Du vaikino klientai telekomunikacijų bendrovėje taip pat buvo policininkai, bet jis nusprendė jiems nepasakoti apie savo asmenines problemas.

Kokainu vaišinęs vyrukas davė Atui pinigų, kad šis nusipirktų lėktuvo bilietus į Australiją. Vaikinas turėjo duoti ir savo paso kopiją, kad nusikaltėliai galėtų pagaminti suklastotą dokumentą „Davido Brato“ vardu.

Kelionės organizatoriai parūpino vizą, kurioje buvo nurodyta, kad Atas keliauja į Australijos mokyklą mokytis anglų kalbos.

Skirmanto Malinausko iliustracija/Nusikaltėliai davė Atui suklastotą pasą „Davidus Brathus“ vardu
Skirmanto Malinausko iliustracija/Nusikaltėliai davė Atui suklastotą pasą „Davidus Brathus“ vardu

Klaipėdietis pasakojo, kad tuo metu jautė didelį stresą, buvo nervingas, negalėjo miegoti.

Australijos teismui pateikti dokumentai rodo, kad 2007 metų vasarį, kovą, gegužę ir rugsėjį jis lankėsi pas gydytojus Klaipėdos ligoninėje. Jam buvo nustatytas miego sutrikimas, padidėjęs nerimas ir polinkis į depresiją. Jaunuoliui buvo paskirti vaistai, tarp jų ir raminamieji.

Praėjus kelioms dienoms po pirmojo apsilankymo pas gydytojus, Atas išskrido į Australiją.

Tabletes iškrapštė grąžtu

2007 metų vasario 12 dieną klaipėdietis atvyko į Sidnėjų. Krovinys dar nebuvo atgabentas, todėl jis apsistojo pas „draugo draugą“.

Po šešių dienų lėktuvu atkeliavo ir siunta, registruota „Davido Brato“ vardu. Dokumentuose buvo nurodyta, kad tai – granitinės skulptūros, sveriančios 695 kilogramus.

Atas išnuomojo „Storage King Hillsdale“ sandėlį Sidnėjuje ir suorganizavo, kad ten būtų nugabentas krovinys. Taip pat pasamdė gręžimo įmonę, kurios darbininkai padarė skyles granite. Taip jis ištraukė skulptūrose paslėptus narkotikus – ekstazio tabletes.

Skirmanto Malinausko iliustracija/Atas išnuomojo „Storage King Hillsdale“ sandėlį Sidnėjuje
Skirmanto Malinausko iliustracija/Atas išnuomojo „Storage King Hillsdale“ sandėlį Sidnėjuje

Pagal organizatorių nurodymus, Atas pristatė narkotikus nežinomam asmeniui ir po kelių savaičių, kovo 12 dieną, išvyko iš Australijos. Bet kelionės tuo nesibaigė.

Po mėnesio, 2007 metų balandžio 11 dieną, klaipėdietis sugrįžo į Australiją, nes turėjo pristatyti likusią tablečių dalį nurodytiems asmenims. Iš šalies jis išvyko beveik po mėnesio, gegužės 9-ąją.

Vaikino kelionę į Australiją ir su kroviniu susijusias išlaidas apmokėjo tas pats vyrukas, kuris privertė Atą imtis narkotikų kontrabandos.

Iki šiol neaišku, kiek tablečių buvo paslėpta granite. Tuo metu lietuvis dar nebuvo patekęs į Australijos kriminalistų akiratį, todėl jam pavyko perduoti prekę nežinomiems asmenims. Tik vėliau pareigūnai surado gabalą granito ir jame aptiko miltelius, kuriuose buvo apie 55 gramus narkotinės medžiagos. Jeigu toks kiekis ekstazio būtų parduotas Australijos gatvėse tabletėmis, tai jo vertė siektų 21,3 tūkst. eurų.

Kriminalistai spėja, kad tąkart narkotikų buvo daugiau.

Sulaikė su 27 kg amfetamino

Kokainu Atą vaišinęs vyrukas žadėjo, kad po kelionės į Australiją menama skola bus nurašyta, bet taip nenutiko.

Kontrabandos organizatoriai pareiškė, kad krovinys buvo sugadintas ir dalį narkotikų suliejo vanduo. Jie pareikalavo, kad Atas dar kartą keliautų į Australiją.

2008 metų sausio 10 dieną vaikinas vėl atskrido į Sidnėjų, vėl apsistojo pas „draugo draugą“ ir vėl laukė granito skulptūrų.

Po keturių dienų į šalį buvo importuotas 497 kilogramus sveriantis krovinys, registruotas tuo pačiu „Davido Brato“ vardu.

Klaipėdietis išsinuomojo sunkvežimį, kuris nugabeno siuntą į kitą „Storage King Hillsdale“ sandėlį. Vaikinas susitarė su šalia įsikūrusia akmenskaldžių įmone, kad darbininkai nupjautų skulptūros viršų.

Tuo metu jį stebėjo Australijos federalinės policijos pareigūnai. Kriminalinė žvalgyba jau žinojo, kad krovinyje paslėpti narkotikai.

Kai akmenskaldžiai nupjovė skulptūros viršų, 2008 metų sausio 23 dieną, į sandėlį įsiveržė policijos pareigūnai. Granite jie surado daugiau nei 27 kilogramus amfetamino miltelių.

Tą pačią dieną Australijos policija sulaikė Atą, kuris tuo metu buvo namuose pas „draugo draugą“.

Skirmanto Malinausko iliustracija/2008 metų sausio 23 dieną Atą sulaikė Australijos policija
Skirmanto Malinausko iliustracija/2008 metų sausio 23 dieną Atą sulaikė Australijos policija

Pirmos instancijos teismas pripažino klaipėdietį kaltu dėl narkotikų kontrabandos. Subendrinus bausmes už abu epizodus, Atas buvo nuteistas 11 metų nelaisvės.

2011 metais lietuvio byla vėl buvo nagrinėjama aukštesnės instancijos teisme. Tada gynyba pabrėžė, kad prieš vaikiną buvo naudojama psichologinė prievarta, be to, jis gailisi pripratęs prie kokaino ir sutikęs keliauti į Australiją. Teisme buvo pasakojama, kad Atas dirba kalėjimo skalbykloje, lanko anglų kalbos ir kompiuterinio raštingumo kursus, vaikšto į Biblijos paskaitas. Psichologė Michelle Player pabrėžė, kad vaikiną kamuoja gili depresija, kurios pagrindinės priežastys – įkalinimas ir atskyrimas nuo tėvų.

Aukštesnės instancijos teismas atsižvelgė į gynybos argumentus ir sušvelnino bausmę.

2013 metų sausio 23 dieną Atas buvo paleistas į laisvę. Jis sugrįžo į Lietuvą.

Žvalgybos taikiklyje – turtingas klaipėdietis

Svarbus klausimas: ši istorija tikra ar tai tik narkotikus gabenusio vaikino gynybinė pozicija?

Viena vertus, Ato papasakota įvykių versija patikėjo bylą nagrinėjęs Australijos teismas, tad nėra pagrindo ja abejoti. Kita vertus, tada teisėsauga neužfiksavo vienos detalės.

Tuoj po narkotikų kontrabandos sulaikymo, 2008 metų pradžioje, Australijos federalinė policija pradėjo operaciją „Espy“. Kriminalinė žvalgyba išsiaiškino, kad kroviniai su granitu iš Lietuvos keliavo ir į Naująją Zelandiją. Pastarosios šalies policija pradėjo operaciją, kodiniu pavadinimu „Keyboard“.

Naujosios Zelandijos pareigūnai pradėjo stebėti vietinius organizuotus nusikaltėlius: klausėsi telefoninių pokalbių, vaizdo skambučių, skaitė susirašinėjimus elektroniniais laiškais, stebėjo jų keliones į užsienį.

Kriminalistai išsiaiškino, kad narkotikų kontrabandą organizuoja Oklande gyvenantis Ronaldas Terrence'as Brownas ir Lietuvos pilietis Rokas Karpavičius, žiniasklaidoje pristatomas kaip jaunas narkotikų baronas, besimėgaujantis prabangiu gyvenimu.

Australijos teisme nebuvo akcentuojama, kad R.Karpavičius yra nuteistojo klaipėdiečio Ato pusbrolis.

Antrąją dalį skaitykite čia


Jeigu norite gauti asmeninį pranešimą apie naują šio pasakojimo dalį, 15min mobiliojoje programėlėje galite užsiprenumeruoti žymę „Narkotikų kelias“.​

Klaipėdiečio Ato istorija parengta pagal gynybos pareiškimus Australijos teismuose, taip pat – pagal Naujosios Zelandijos policijos operacijos „Keyboard“ medžiagą. Ruošiant straipsnį, 15min bendravo su vyru, kuris nuo mokyklos laikų pažinojo Atą ir jo pusbrolį R.Karpavičių. 15min bandė susisiekti ir su pačiu Atu, bet jis neatsakė į žinutę socialiniame tinkle „Facebook“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius