Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naudotų automobilių rinkos asas teisme aiškinsis, kodėl jis apkaltintas kontrabanda

Prekeivis naudotais automobiliais bei jų detalėmis kaltinamas ir cigarečių kontrabanda, kurios „neatsimena“, praneša Šiaulių apygardos teismas.
Automobilių prekyba Šiauluose ir Radviliškyje
Asociatyvi iliustracija / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šiaulių apygardos teismas liepos 19 d. numato pradėti nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje Šalčininkų rajone gyvenantis 37 metų Z. T. kaltinamas neteisėtu disponavimu akcizais apmokestinamomis prekėmis. Keturis kartus anksčiau teistas vyras savo kaltę per ikiteisminį tyrimą kategoriškai neigė. Į teisiamąjį posėdį liudytoju šaukiamas ir vilnietis, kuris pripažintas kaltu ir baudžiamuoju įsakymu nuteistas už nusikalstamą veiką, kuria yra kaltinamas šalčininkietis.

44 tūkst. eurų vertės kontrabanda

Bylos duomenimis, Z. T. yra kaltinamas tuo, kad jis, 2020 metų liepos 18 dieną per ikiteisminį tyrimą tiksliai nenustatytų laiku, iš nenustatyto asmens įgijo 12 517 pakelių cigarečių „Fest“ su Baltarusijos Respublikos banderolėmis, kontrabandos bendra vertė – beveik 44 000 eurų. Šias cigaretes tą pačią dieną traukinio vagone gabeno iki Radviliškio geležinkelio stoties, kur ketino kontrabandinį krovinį išsikrauti, tačiau buvo pastebėtas saugos tarnybos darbuotojo ir iš nusikaltimo vietos paspruko.

Per ikiteisminį tyrimą Z. T. savo kaltę kategoriškai neigė.

Šalčininkietis teigė, kad užsiima prekyba naudotais automobiliais. Sakė, jog dažnai iš Vilniaus, Šalčininkų, veždavo užsienio piliečius į Radviliškį, Šiaulius, Klaipėdą nusipirkti automobilių, jų dalių, ūkio technikos. Už vežimą gaudavęs pinigų. Užsieniečius jam „prirodydavo“ pažįstami.

Anot jo, būdavę ir tokių situacijų, kad asmuo negali atvykti į Lietuvą, todėl jo paprašydavo nuvykti apžiūrėti transporto priemonės, nes pagal nuotraukas nelabai galima nustatyti tikrosios automobilio vertės.

Automobilius pirkdavo iš privačių pardavėjų arba bendrovių.

Z. T. teigė, kad užsieniečiai telefonu jam atsiųsdavo SMS žinutę ir paprašydavo nuvykti apžiūrėti automobilių, sutardavo kainą, sumokėdavo pinigus.

Gal nebuvo, o gal ir buvo

Pinigus jam dažnai atveždavo Baltarusijos Respublikos pilietis, jis atiduodavo pinigus už sumokėtus automobilius ir mašinas išsiveždavo į Baltarusiją. Taip visą vasarą ir dirbo – važinėjo po visą Lietuvą, ieškodamas automobilių, jų dalių. Dažniausiai važiuodavo į Radviliškį. Iš pradžių Z. T. neigė, kad 2020 metų liepos 18 d. buvęs Radviliškyje, vėliau tokios tikimybės jis neatmetė, sakė, jog tuo metu galėjęs būti automobilių pardavimo aikštelėje. Kaltinamasis tikino tik nepamenantis datos, kada jis buvo Radviliškyje.

Šalčininkietis negalėjo paaiškinti, kaip nusikaltimo vietoje galėjo atsidurti pareigūnų rastas įkaltis, susijęs su juo pačiu.

Z. T. patikslino, jog minėtą dieną nusikalstamoje veikoje nedalyvavo, nes tuo metu ieškojęs automobilių, jų dalių. Z. T. negalėjo paaiškinti, kaip nusikaltimo vietoje galėjo atsidurti pareigūnų rastas įkaltis, kuris susijęs su juo pačiu.

Vienas spruko, kitas įkliuvo

Saugos tarnybos darbuotojas paliudijo, jog 2020 metų liepos 18 dieną Radviliškio stotyje budėjo. Pamatęs ant vieno vagono laiptelių stovintį vyrą sušuko, kad šis stotų, tačiau nepažįstamasis spruko į šalia esančias pievas. Saugos tarnybos darbuotojas ketino bėglį vytis, bet išgirdęs triukšmą vagono viduje, nusprendė užlipti ir pažiūrėti.

Jam lipant ant vagono viršaus, nuo vagono viršaus nušoko asmuo, kuris ant veido dėvėjo kaukę ir nubėgo tuo pačiu keliu kaip ir pirmasis asmuo. Pažvelgęs į vagono vidų pamatė ten esančias cigaretes.

Sulaikytasis atgailavo

Teisiamajame posėdyje numatoma liudytoju apklausti vilnietį, kuris praėjusiųjų metų pabaigoje Šiaulių apygardos teismo pripažintas kaltu ir baudžiamuoju įsakymu nuteistas už nusikalstamą veiką, kuria yra kaltinamas šalčininkietis – neteisėtu disponavimu kontrabandinėmis cigaretėmis. Vilniečiui buvo paskirta bausmė – vienu trečdaliu sumažinta 300 MGL (15 000 eurų) dydžio bauda.

Per ikiteisminį tyrimą vyras savo kaltę pripažino visiškai ir papasakojo apie įvykio aplinkybes. Jis teigė, jog vieną dieną Vilniuje nepažįstamas asmuo jam pasiūlė darbą, kuris susijęs su kontrabandinėmis cigaretėmis. Vyras sutiko.

Anot vilniečio, nepažįstamojo veidą slėpė juoda kaukė. Tuo metu teisėsauga mano, kad bėglį demaskuoti pavyko.

Vilnietis sakė, jog 2020 metų liepos 18 dieną jis su dar vienu nepažįstamu vyru automobiliu buvo atvežti prie geležinkelio bėgių, gavo instrukciją, ką turės daryti.

Netrukus jie užšoko ant nurodyto vagono, kuris iš lėto judėjo. Iš pradžių, pasak vilniečio, abu įlipo į vagono vidų, bet po kurio laiko jis išlipo, o nepažįstamasis pasiliko viduje. Kaip suprato, vyriškis iš vagone esančių slėptuvių ėmė kontrabandines cigaretes. Kai traukinys atvyko į Radviliškio stotį, vilnietis toliau stebėjo aplinką, o vyriškis ir toliau darbavosi vagono viduje. Staiga prieš save pamatė vyrą, kuris jo paklausė: „Ką čia darai?“

Vilnietis spruko, o neilgai trukus, iš vagono iššoko ir nepažįstamas vyras, kuris taip pat pabėgo. Anot vilniečio, nepažįstamojo veidą slėpė juoda kaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius