-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįgalumas už pinigus: Klaipėdoje nagrinėjama beprecedentė byla vis atsiduria aklavietėje

Neįgalumo skyrimas už kyšius gali atsirūgti 11 kaltinamųjų, kurie varsto Klaipėdos apygardos teismo duris. Trečiadienį po pertraukos turėjo būti nagrinėjama ši korupcinė byla, tačiau jau antrą kartą byla nepasistūmėjo neatvykus advokatams. Vienas jų nubaustas 10 MGL dydžio (500 eurų) bauda.
Įtarimų šešėlis krito ant 11 asmenų.
Įtarimų šešėlis krito ant 11 asmenų. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama precedento neturinti byla, kurioje yra 11 įtariamųjų – vieni kyšius davė medikams ir valdininkams, kiti už kyšius vertino žmonių neįgalumo ar slaugos lygį.

Trečiadienį teismo salėje nepasirodė dviejų įtariamųjų advokatai. Vienas jų, J.Ančiukaitis, pranešta, gydomas Kauno klinikose, advokatė Miranda Kunickienė tik ryte pranešė susirgusi. Negavęs medikų pažymos teismas advokatę M.Kunickienę svarstys nubausti dėl neatvykimo į posėdį be svarbios priežasties.

10 MGL arba 500 eurų baudą teismas paskelbė skiriantis advokatės padėjėjui Sauliui Gabniui, kuris nepasirodė praėjusiame teismo posėdyje. Vienam įtariamųjų atstovaujantis advokatas apie savo neatvykimą pranešė bylos nagrinėjimo rytą ir sutrikdė procesą. Jau buvo iškviesti liudytojai, jiems nespėta pranešti apie nedalyvavimą.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Advokatai
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Advokatai

S.Gabnys sakė ketinantis skųsti sprendimą dėl paskirtos baudos, mat buvo po operacijos ir turėjo nedarbingumą, dėl šios priežasties ir nedalyvavo teismo posėdyje.

Plataus masto byla

Bylos akiratyje – 2017 metų gegužės – birželio laikotarpis. Tuo metu Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) Klaipėdos teritoriniame padalinyje STT agentai kone kasdien fiksavo duodamus ir imamus kyšius.

Pacientai, atvykę į minėtą tarnybą neįgalumo lygiui nustatyti ar pratęsti jo terminą, kaip teigiama, keliaudavo tiesiai į Dokumentų registravimo skyrių. Čia dirbusiai 66 metų vedėjai Reginai Intienei palikdavo įvairaus dydžio piniginius kyšius. Jų sumos svyruodavo nuo 50 iki 500 eurų. Pakišas moteris dalindavosi su dviejų skyrių vedėjais, medikais – 59 metų Olga Kulik ir 61 metų Mindaugu Gyliu. Vėliau paaiškėjo, jog didžiąją dalį kyšių moteris pasilikdavo sau.

Ant R.Intienės pečių krito daugiausiai kaltinimų – net 22 nusikalstamos veikos epizodai. Turima duomenų, jog minėtu laikotarpiu moteris gavo apie 7 000 eurų kyšių. Ji, kaip ir dar trys kolegos, NDNT Klaipėdos teritorinio padalinyje nebedirba. Jame darbą tęsia tik vienas kaltinamųjų, 64 metų Algimantas Gabrialavičius. Jis su kaltinimu nesutinka.

Dar 42 asmenys, byloje kaltinti papirkimu, pripažino savo kaltę ir nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleisti pagal laidavimą. Jiems teko sumokėti nuo 190 iki 760 eurų dydžio įmokas į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. Dar du asmenys, taip pat pripažinę savo kaltę, teismo nubausti baudžiamuoju įsakymu daug griežčiau, jiems paskirtos 3 800 ir 5 320 eurų baudos.

Pareiškus įtarimus kai kurie darbingumo lygio nustatymo sprendimai buvo panaikinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius