-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Neringoje nubaustos valstybės sienos apsaugos zoną peržengusios užsienietės

Neringoje pasieniečiai sulaikė Italijos ir Pietų Afrikos Respublikos (PAR) pilietes, kurios neturėdamos leidimų pateko į pasienyje su Rusija nužymėtą valstybės sienos apsaugos zoną. Dėl pažeidimo apgailestavusioms užsienietėms skirtos baudos po 21 eurą.
Valstybės sienos apsaugos zona
Valstybės sienos apsaugos zona / VSAT archyvo nuotr.

Ketvirtadienio popietę Nidos kontrolės punkte budėję Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės Neringos užkardos pasieniečiai, naudodamiesi vaizdo stebėjimo sistema, užfiksavo dvi moteris. Jos Baltijos jūros pakrante ėjo sienos su Rusija link.

Nuo valstybės sienos linijos į Lietuvos gilumą čia yra nužymėta valstybė sienos apsaugos zona, kuri tęsiasi apie 800 metrų nuo sienos. Patekti į šią zoną galima tik su VSAT išduotais leidimais. Ten, kur ji prasideda, yra pastatyti specialūs ryškios spalvos įspėjamieji ženklai su tekstu, taip pat kabo įspėjamosios juostos. Jų nepastebėti einant pakrante neįmanoma.

Kaip pranešė VSAT, iš Nidos punkto į jūros pakrantę keturračiu motociklu iškart nuvyko pasieniečių patruliai. Jie abi moteris sulaikė, kai šios į valstybės sienos apsaugos zoną jau buvo įėjusios daugiau kaip 400 metrų ir artėjo prie sienos su Rusija linijos. Paaiškėjo, kad tai yra 32-ejų PAR ir 33-ejų Italijos pilietės. Jos turėjo asmens dokumentus, bet neturėjo privalomų leidimų patekti į saugomą zoną.

Užsienietės buvo pristatytos į Nidos kontrolės punktą. Jos aiškino pasivaikščiodamos ėjusios pajūriu ir nepastebėjusios zoną žyminčių ženklų, nors jie ir stovėjo moterų kelyje. Abi užsienietės gailėjosi nusižengusios administracinei teisei. Atlikus visus formalumus pasieniečiai užsienietes paleido.

Valstybės sienos apsaugos zona yra nuo valstybės sienos į Lietuvos teritorijos gilumą einanti paženklinta pasienio ruožo teritorijos dalis. Joje valstybės sienos apsaugai ir jos tvarkymui užtikrinti įgyvendinamos techninės, organizacinės ir teisinės valstybės sienos apsaugos priemonės. Paprastai ši zona į Lietuvos teritorijos gilumą nuo sienos linijos tęsiasi nuo maždaug 50 metrų iki kilometro.

Miškuose valstybės sienos apsaugos zona pažymėta ant medžių pririštomis ryškios geltonos spalvos juostomis su atitinkamais užrašais, prie keliukų – informaciniais ženklais su užrašais, įspėjančiais, kad toliau vykti be leidimo yra draudžiama. Laukuose ir kitose atvirose vietovėse šios zonos ribos žymimos specialiais geltonais stulpais.

Visose vietose žymintys ženklai išdėstyti taip, kad prie jos priartėjęs ir į ją patenkantis asmuo negalėtų jų nepamatyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius