Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Nidos rūtos“ turtą švaisčiusiam direktoriui dėl užsitęsusio proceso kalėti teks mažiau

Lietuvos apeliacinis teismas perpus sutrumpino Romaldui Daudžvardžiui skirtą bausmę, o buvusios įmonės buhalterės skundą atmetė.
Byla
Byla / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė Klaipėdos apygardos teismo 2006 m. balandžio 27 d. nuosprendį ir sumažino už bendrovės „Nidos rūta“ turto pasisavinimą ir iššvaistymą nuteistam R.Daudžvardžiui (gim. 1955 m.) skirtą laisvės atėmimo bausmę.

Vietoje anksčiau skirtų 6 metų nelaisvės jam teks kalėti trejus, pranešė teismo atstovė Kristina Petrošienė.

Teismo nuomone, pirmosios instancijos teismas išsamiai ir betarpiškai ištyrė byloje esančius įrodymus bei padarė pagrįstas išvadas dėl R.Daudžvardžio kaltės. Tačiau apeliacinis instancijos teismas išteisino R. Daudžvardį dėl dalies turto (maždaug 100 tūkst. litų) iššvaistymo, už ką jam anksčiau buvo paskirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė. Teismo manymu, veika, turinti nusikaltimo požymių (beveik 110 tūkst. litų iššvaistymas), nebuvo padaryta. Dėl visų kitų R. Daudvardžiui inkriminuotų veikų teismui abejonių nekilo, jo kaltė visiškai įrodyta.

Lietuvos apeliacinio teismo kolegija konstatuoja, kad šioje byloje nėra nustatyta nei kaltininko atsakomybę lengvinančių, nei ją sunkinančių aplinkybių, todėl nėra ypatingų pagrindų nukrypti nuo sankcijoje numatytos bausmės vidurkio. Tačiau teismas atkreipė dėmesį, kad procesas šioje byloje tęsiasi jau daugiau nei septynerius metus (vien apeliacinės instancijos teisme dėl skirtų ekspertizių byla nagrinėjama daugiau nei trejus metus), todėl šiuo atveju viena iš tinkamų ir pakankamų teisinės gynybos dėl pernelyg ilgo proceso trukmės priemonių yra bausmės sumažinimas kaltinamiesiems.

Už tai, kad iššvaistė patikėtą turtą ir pasisavino didžiulę pinigų sumą R. Daudžvardis Klaipėdos apygardos teisme 2006 metais buvo nuteistas kalėti 6 metams nelaisvės. Iš jo bendrovei „Nidos rūta“ priteista atlyginti apie pusę milijono litų.

Šį Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį skundė ne tik buvęs „Nidos rūtos“ vadovas R.Daudžvardis, bet ir bendrovės buhalteriją tvarkiusi Jūratė Pocienė, vėliau įsidarbinusi Neringos savivaldybės administracijos direktore.

J.Pocienei už aplaidų bendrovės buhalterijos tvarkymą buvo skirta bauda. Tačiau jos skundą Apeliacinis teismas atmetė. Moteris teismo prašė ją išteisinti.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius