-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niekam neįtikęs nuosprendis dėl mirtinos avarijos lieka galioti: vairuotojas keliaus už grotų, „CityBee“ turės susimokėti

Vilniaus apygardos teismo nuosprendis dėl merginos mirtimi pasibaigusios avarijos sostinėje neįtiko nė vienam proceso dalyviui: nukentėjusieji siekė girtą vairuotoją pripažinti žudiku ir skirti jam itin griežtą bausmę, avarijos kaltininkas Raimundas Savukynas tikėjosi malonės, o „CityBee“ nenorėjo prisiimti finansinės atsakomybės. Tačiau Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė netenkinti skundų ir paliko galioti pirmosios instancijos priimtą nuosprendį.
Raimundas Savukynas
Raimundas Savukynas / 15min nuotr.

Ketvirtadienį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė nutartį dėl Vilniaus apygardos teismo 2020 m. liepos 22 d. nuosprendžio, kuriuo R.Savukynas pripažintas kaltu ir nuteistas dėl to, kad jis, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, vairuodamas kelių transporto priemonę, pažeidė kelių transporto eismo saugumo ir transporto priemonės eksploatavimo taisykles, nepasirinko saugaus važiavimo greičio, neatsižvelgė į kelio būklę, važiavimo ir meteorologines sąlygas, nesuvaldė automobilio, atsitrenkė į priekyje stovėjusius automobilius, dėl šio eismo įvykio žuvo vienas žmogus, buvo nesunkiai sutrikdyta dviejų žmonių sveikata, apgadintos trys transporto priemonės.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija padarė išvadą, kad apygardos teismas pagrįstai pripažino, jog tokia R.Savukyno veika vertinama kaip neatsargus Kelių eismo taisyklių pažeidimas, ir nuteisė jį šešerių metų šešių mėnesių laisvės atėmimo bausme (didesne nei Baudžiamajame kodekse numatytos bausmės vidurkis).

Nuteistasis teigė, kad jis kaltę pripažino ir nuoširdžiai gailisi, atsiprašė nukentėjusiųjų, iš dalies atlygino žalą, ir prašė teismo laikyti tai lengvinančia aplinkybe, tačiau teismas to lengvinančia aplinkybe nepripažino, atkreipdamas dėmesį, kad nuteistasis siekė pateisinti savo elgesį, sumažinti savo atsakomybę.

Teisėjų kolegija sutiko, kad nuteistajam paskirta šešerių metų šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė yra tinkamai individualizuota, bausmės dydžiui reikšmingos aplinkybės buvo įvertintos teisingai.

Taip pat pirmosios instancijos teismas R.Savukynui pagrįstai uždraudė trejus metus naudotis teise vairuoti kelių transporto priemones, t. y. skyrė tuo metu galiojusią maksimalią baudžiamojo poveikio priemonę.

„Bausmės skyrimo tikslas – nubausti nusikalstamą veiką padariusį asmenį, sulaikyti jį nuo nusikalstamų veikų darymo, atimti ar apriboti nuteistam asmeniui galimybę daryti naujas nusikalstamas veikas, paveikti bausmę atlikusius asmenis, kad jie laikytųsi įstatymų ir vėl nenusikalstų, užtikrinti teisingumo principo įgyvendinimą“, – vertina teisėjų kolegija.

Įsigaliojus šiam Lietuvos apeliacinio teismo procesiniam sprendimui, R.Savukynas privalės atlikti realią laisvės atėmimo bausmę, įstatyme numatyta, kad asmenys, nuteisti už neatsargių nusikaltimų padarymą, bausmę atlieka atvirose kolonijose.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija sutiko su apygardos teismo išvada, kad transporto priemonės, kurią vairavo nuteistasis R.Savukynas, savininkė ir nuomotoja UAB „Prime Leasing“ taip pat yra atsakinga už eismo įvykį ir atsiradusią žalą.

Teisėjų kolegijos vertinimu, nuomotoja UAB „Prime Leasing“ nesilaikė pareigos elgtis atidžiai ir rūpestingai, automobilį perleido neblaiviam asmeniui, o šis sukėlė eismo įvykį, kurio metu žuvo ir nukentėjo asmenys.

„Nuomotoja, užsiimdama automobilių nuomos verslu, suteikdama teisę tretiesiems asmenims naudotis ir valdyti transporto priemones, nesiėmė jokių priemonių, kurios leistų įsitikinti, kad transporto priemonės perleidimo metu užtikrinamas draudimo vairuoti motorinę transporto priemonę esant neblaiviam laikymasis.

Be to, verslininkams keliami didesni atsakingumo, rūpestingumo, atidumo reikalavimai, todėl vien tai, kad imperatyvių teisės reikalavimų užtikrinimas sukelia tam tikrą finansinę naštą, savaime negali pašalinti jų civilinės atsakomybės, taigi tokia veikla užsiimantys asmenys turi prisiimti ir su verslo modeliu susijusias rizikas“, – teigia teisėjų kolegija.

Lietuvos apeliacinis teismas sutiko su pirmosios instancijos teismo išvadomis dėl nukentėjusiesiems priteistų piniginių sumų neturtinei žalai atlyginti dydžio, taip pat išsprendė skundus dėl priteistos turtinės žalos.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis įsigalioja jos priėmimo dieną ir per tris mėnesius kasacine tvarka gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius