Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nuo paskatinimų už gerą darbą iki teisiamųjų suolo: prabilo reketu kaltinamas pareigūnas

Kaunietis Gytis Mikulis tai, kas šiuo metu vyksta jo gyvenime, vadina didžiausiu nesusipratimu. Ne kartą skatintas už nepriekaištingą tarnybą, šiandien šis Kauno apskrities policijos pareigūnas priverstas mindyti teismų slenkstį. Jis kaltinamas piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi bei savavaldžiavimu. Iki šiol parodymų dar niekam nedavęs Gytis savo istorijos versiją pateikė 15min.
Gytis Mikulis ir Vytautas Adomaitis
Gytis Mikulis ir Vytautas Adomaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak bylos medžiagos, G.Mikulis kaltinamas tuo, kad dirbdamas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos Eismo įvykių registravimo skyriaus vyriausiuoju patruliu, 2016 m. vasarį susitarė veikti bendrininkų grupėje kartu su Vytautu Adomaičiu.

Tarp nukentėjusiojo Artūro Andriukaičio ir V.Adomaičio vasarį įvyko konfliktas, kurio metu pastarasis buvo sužalotas. Norėdamas atsiteisti su jį sužalojusiuoju, V.Adomaitis nusprendė kreiptis ne į policiją ar teismą, o į 29-rių metų pažįstamą pareigūną G.Mikulį. Taip neva gimė reketo planas.

G.Mikulis, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, siekdamas turtinės naudos tiek sau, tiek V.Adomaičiui, nesilaikydamas įstatymų nustatytos tvarkos ir nesikreipdamas į policiją, reikalavo iš nukentėjusiojo A.Andriukaičio pinigų.

G.Mikulis, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, siekdamas turtinės naudos tiek sau, tiek V.Adomaičiui, nesilaikydamas įstatymų nustatytos tvarkos ir nesikreipdamas į policiją, reikalavo iš nukentėjusiojo A.Andriukaičio pinigų. Jei pinigai nebus sumokėti – grės baudžiamoji atsakomybė už draugo sveikatos sužalojimą.

Bylos, kuri jau pasiekė teismą (pirmasis posėdis įvyko spalio 24 d.), duomenimis, nukentėjusysis buvo verčiamas pasirašyti tariamos – 9 500 eurų sumos – skolos raštelį, o vėliau, pagrasinus telefonu, „skolingus“ pinigus perduoti G.Mikuliui. Šis į susitikimus nesibaimino atvykti tarnybos metu, su pareigūno uniforma ir tarnybiniu automobiliu. Vieno iš tokių susitikimų metu pareigūnas buvo sučiuptas žvalgybą atlikusių savo kolegų. Jo rankose buvo 1000 eurų suma.

Taip vienas geriausių Kauno apskrities pareigūnų tapo kaltinamuoju baudžiamojoje byloje.

Manė, viską darąs teisingai

Prabėgus pusmečiui nuo sulaikymo, nors ir pripažindamas, kad padarė keletą klaidų, šiandien G.Mikulis tikina tenorėjęs padėti nukentėjusiam draugui.

„Esu geras žmogus. Nesijaučiu kažką blogo padaręs. Papuoliau į kryžminę ugnį. Vienas prisivirė košės, bandė ją srėbti, nepavyko, tai liko kiti kalti“, – 15min teigė pareigūnas.

V.Adomaitį jis tikino pažįstantis apie 15 metų – sportavo kartu. Iki tol policijoje dirbo devynerius metus. Pastaruoju metu 4 kartus buvo skatinamas už nepriekaištingą tarnybą. Pernai net gavo vardinę dovaną. O štai dabar jau 7 mėn. priverstas gyventi iš žmonos gaunamų pajamų – kol vyksta teisminis procesas, yra nušalintas nuo pareigų.

„Prieš prasidedant šiems įvykiams, su nekantrumu laukiau konkurso į aukštesnes pareigas. Nesulaukiau. Noriu susigrąžinti savo reputaciją. Reabilituotis prieš visuomenę. Tikiuosi grįžti į darbą. Nemanau, kad man kas blogo bus. Teistumų neturiu. Esu geras žmogus. Artimieji supranta, kad visa ši istorija – nesąmonė“, – teigė G.Mikulis.

„Noriu susigrąžinti savo reputaciją. Reabilituotis prieš visuomenę. Tikiuosi grįžti į darbą“, – teigė susikompromitavęs pareigūnas.

Pasak jo, pats nukentėjusysis A.Andriukaitis nepasirodo teismuose. O juk jie – jis ir V.Adomaitis – šioje istorijoje kaltieji, turėtų vengti teisminio proceso. Bet yra atvirkščiai.

Sako tapęs tarpininku, nes šiek tiek išmano teisę

G.Mikulis sutiko pateikti savą įvykių versiją, neslėpdamas, jog padarė šiokių tokių klaidų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gytis Mikulis ir Vytautas Adomaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gytis Mikulis ir Vytautas Adomaitis

„Vasarį paskambino Vytautas ir paprašė susitikti: reikėjo pakalbėti dėl įvykio, kuomet per įmonės vakarėlį jį sumušė Andriukaitis. Kodėl kilo muštynės? Vytautas jau žadėjo išeiti, kai kolegė paprašė padėti atsikratyti įkyriai prie jos priekabiaujančio Andriukaičio. Perspėjęs nepažįstamą kolegą, jis jau sukosi eiti, kai staiga iš nugaros pajuto smūgį“, – istoriją ėmė pasakoti policininkas.

V.Adomaitis atsidūrė ligoninėje. Iš pradžių manyta, kad liks tik mėlynė paaky, todėl atvykusiems pareigūnams buvo paaiškinta, jog viskas gerai. Tačiau vėliau draugo sveikata ėmė prastėti – veidas tino. Nustatyti akiduobės, skruostikaulio skilimai, smegenų sutrenkimas. V.Adomaičiui teko atlaikyti operaciją. Ligoninėje jis praleido apie dešimt dienų.

„Prabėgus dviem savaitėm po įvykio, sužinojęs, jog Vytautas nori privataus kaltinimo tvarka kreiptis į teismą, Andriukaitis ėmė jam rašinėti žinutes „Facebook“ paskyroje: jog nori susitikti, išsiaiškinti be teismų. Jam tai buvo svarbu, nes turėjo lygtinumą už kitas muštynes Palangoje. Be to, buvo sukėlęs konfliktą ir vienoje Kauno Veiverių g. veikiančioje kavinėje. Vytautas, manydamas, kad aš, kaip pareigūnas, išmanau teisę, paprašė manęs padėti surašyti susitarimą. Klausė, kiek už sumušimą iš Andriukaičio gali paprašyti pinigų“, – toliau istorijos detales dėliojo G.Mikulis.

15min/Artūro Andriukaičio jo sužalotam Vytautui Adomaičiui rašyta žinutė
15min/Artūro Andriukaičio jo sužalotam Vytautui Adomaičiui rašyta žinutė

V. Adomaitis jam užsiminė, kad yra girdėjęs, jog už tokius sužalojimus galima gauti kompensaciją nuo 10 000 iki 30 000 eurų ir kad iš A.Andriukaičio galima būtų prašyti 15 000 eurų. Gytis draugui atsakęs, jog tai labai dideli pinigai, reiktų apsiriboti kokiais 10 000 eurų.

Tuomet Vytautas perdavė tarpininku tapusiam Gyčiui Andriukaičio kontaktus, surašė patirtus sužalojimus ir davė juos patvirtinančias nuotraukas. Artėjo pirmasis susitikimas.

Su uniforma – nes susitiko pietų metu

Kitą dieną Gytis paskambino Andriukaičiui, prisistatė ir paklausė, kada šis nori susitikti. Andriukaitis pasiūlė susimatyti vienoje degalinėje pietų pertraukos metu.

„Mums susitikus, aš iškart pasakiau, jog nekreiptų dėmesio, jog esu su uniforma, nes esu Adomaičio draugas ir noriu jiems abiem padėti susikalbėti. Parodžiau, jog žinau, ką jis rašinėjo „Facebook“ – Vytautas niekad jam neatsakė. Andriukaitis sutiko atlyginti sumušimu padarytą žalą – pasiūlė 9500 eurų. Susiskambinau su Vytautu, šiam tiko suma, tad sutarėm, jog antram susitikimui suruošiu juridinę galią turinčius dokumentus.

15min/Tarp Vytauto Adomaičio ir Artūro Andriukaičio pasirašytas susitarimas
15min/Tarp Vytauto Adomaičio ir Artūro Andriukaičio pasirašytas susitarimas

Po kelių dienų atvežiau pasirašyti susitarimą, Andriukaitis paskaitė ir pasirašė. Buvo pažadėta susimokėti iki balandžio 1 d. Tačiau artėjant šiai datai, jis ėmė išsisukinėti. Tuomet padariau pirmą klaidą – pasakiau, kad teks mokėti po 200 eurų už kiekvieną pradelstą dieną. Nemanau, kad delspinigius būtume ėmę, juk sutartyje tai nebuvo numatyta, bet reikėjo įjungti kažkokius saugiklius, kad tai nenusitęstų“, – patikino G.Mikulis.

„Mano darbo praktikoje žmonės nuolat taikydavosi. Galvojau, kad ir Andriukaitis su Adomaičiu gali susitaikyti – padėsiu“, – teigė G.Mikulis.

Paklaustas, kodėl susitikimuose nedalyvavo pats Adomaitis, Gytis patikino, jog jis bijojo Adomaičio, nenorėjo jo matyti. Juk būtent šis žmogus jam sužalojo sveikatą.

Susitaikymas negalėjo įvykti

Įvyko trečiasis susitikimas, kurio metu turėjo būti perduoti pinigai ir pasirašyti dokumentai. Tačiau Andriukaitis į jį atėjo nešinas tik 1000 eurų. Tuomet G.Mikulis, kaip jis pats teigė, padarė antrą klaidą – sutiko priimti šiuos grynuosius, nors buvo pasiruošęs pateikti banko sąskaitą, į kurią turėjo būti pervesti visi pinigai. Tąkart Gytis ir buvo sulaikytas kolegų. Tikino reagavęs ramiai. Netgi padėjęs surinkti įrodymus.

„Matyt, suvokė, kad nesurinks pinigų. Pagalvojo, kaip galėtų išsisukti nuo mokėjimo, tad kreipėsi į pareigūnus. Matote, dirbau kelių policijoje. Mano darbo praktikoje žmonės nuolat taikydavosi. Galvojau, kad ir Andriukaitis su Adomaičiu gali susitaikyti – padėsiu. Tačiau advokatas paaiškino, kad šiuo atveju to negalėjo nutikti. Vytauto sužalojimas buvo sunkūs – privalėjo jis kreiptis į prokuratūrą. Pritrūko kompetencijos. Buvau įsitikinęs, kad viską darau teisingai,“ – patikino Gytis.

Po sulaikymo balandį išėjęs iš areštinės, V.Adomaitis nusprendė kreiptis į teismą dėl jo sveikatos sužalojimo. Prasidėjo teisminis procesas. Spalį teismas priėmė verdiktą – A.Andriukaitis pripažintas kaltu. Įvykus tai, G.Mikuliui buvo panaikintas turto prievartavimo kaltinimas. Liko kaltinimai piktnaudžiavimu tarnyba ir savavaldžiavus. Artimiausias teismo posėdis įvyks lapkričio 16 d.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius