Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nuo STT agentu apsimetusio kaimyno nukentėjusi medikė apeliaciniu skundu nieko nepešė

Šių metų gegužę Kauno apylinkės teismas nuteisė 21-erių metų Mindaugą Kazimierą Naujanį už tai, kad, apsimetęs STT agentu, jis pagrobė Kauno ir Vilniaus savivaldybių tarnybinius automobilius ir kėsinosi apiplėšti pažįstamą medikę. Tam jis žadėjo panaudoti „tiesos serumą“. Tuomet apsukrus jaunuolis belangės išvengė. Nesusitaikydama su tuo, nukentėjusioji padavė apeliacinį skundą.
Mindaugas Kazimieras Naujanis
Mindaugas Kazimieras Naujanis / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

Kauno apylinkės teismas gegužės mėnesį paskelbė verdiktą – tik pagrindinį išsilavinimą įgijęs Žiežmarių gyventojas M.K.Naujanis pripažintas padaręs tris jam inkriminuotas nusikalstamas veikas. Subendrinus visas paskirtas bausmes, „STT agentui“ paskirta kalėti trejus metus ir du mėnesius, bausmės vykdymą atidedant trejiems metams. Nuteistasis buvo priverstas dalyvauti elgesio pataisos programoje, nuo vakaro 21 valandos iki 6 valandos ryto būti namuose, neišvykti už miesto ribų be pareigūnų žinios.

Prokuroras prašė kaltinamajam paskirti dvejų metų ir devynių mėnesių įkalinimo bausmę. Kaltinamasis prašė panaikinti sukčiavimo epizodą, motyvuodamas tuo, kad grąžino apgaule iš Vilniaus ir Kauno savivaldybių paimtus automobilius. Tačiau teismas laikė šias nusikalstamas veikas visiškai įvykdytomis.

Bausmės vykdymo atidėjimo sprendimą priėmęs Kauno apylinkės teismo teisėjas Rimantas Grigas motyvavo tuo, kad prieš prasidedant šiam teisminiam nagrinėjimui, M.K.Naujanis nė karto nebuvo teistas. Visi trys nuosprendžio dieną turėti jo teistumai atsirado jau nagrinėjant bylą teisme.

Civilinis nukentėjusiosios Danguolės Š. ieškinys Kauno apylinkės teisme gegužę tenkintas tik iš dalies – priteistas 500 eurų neturtinės žalos atlyginimas, nors moteris reikalavo tūkstantinės sumos.

Pateikė apeliacinį skundą

Nesutikdama su visu tuo, kad „tiesos serumą“ prieš ją panaudoti siekęs kaimynas išvengė belangės, negana to, teismas nepriteisė tinkamo moralinės žalos atlyginimo, Danguolė Š. pateikė apeliacinį skundą. Kauno apygardos teisme jis buvo gautas birželio 4 dieną.

Nukentėjusioji ir jos atstovas apeliaciniame skunde prašė pakeisti Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų 2018 metų gegužės 21 dienos nuosprendį ir M.K.Naujaniui skirti griežtesnes bausmes už jo padarytas nusikalstamas veikas, be to nukentėjusiosios civilinį ieškinį tenkinti pilnai ir priteisti 10 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą, taip pat 968 eurus bylinėjimosi išlaidų advokato teisinėms paslaugoms apmokėti.

Spalio 16 dieną Kauno apygardos teismas nusprendė skundą atmesti, nes skirta bausmė atitinka bausmių tikslus.

Spalio 16 dieną Kauno apygardos teismas nusprendė skundą atmesti, nes skirta bausmė atitinka bausmių tikslus ir nėra pagrindo teigti, kad ji būtų neproporcinga padarytų nusikalstamų veikų pavojingumui ir todėl neteisinga.

Teisėjų kolegijos nuomone, apylinkės teismo priteista neturtinė žala yra pagrįsta ir toks atlyginimas yra pakankama patirtos žalos kompensacija, jis užtikrina nuteistojo ir nukentėjusiosios interesų pusiausvyrą, yra teisingas, protingas ir sąžiningas, todėl padidinti neturtinės žalos dydį nėra teisinio pagrindo.

Pažymėtina, jog neturtinės žalos atlyginimo paskirtis yra ne nubaudimo ar turtinės padėties pagerinimo, bet kompensacinė, nukreipta į prarastų neturtinių vertybių bei socialinio teisingumo atkūrimą.

Kaip teigiama Kauno apygardos teismo nutartyje, apylinkės teismas išsamiai ištyrė visas bylos aplinkybes, tinkamai įvertino byloje esančius įrodymus ir priėmė teisėtą ir pagrįstą nuosprendį, todėl tenkinti nukentėjusiosios apeliacinio skundo bei keisti skundžiamą nuosprendį nukentėjusiosios skunde nurodytais motyvais nėra įstatyminio pagrindo. Išnagrinėjęs apeliacinį skundą Kauno apygardos teismas sprendžia, kad jis nepagrįstas, todėl nutarė jį atmesti.

Esant tokioms aplinkybės bei įvertinus nukentėjusiosios atstovo apeliaciniame skunde keliamus klausimus (neturtinės žalos dydžio nustatymo nukentėjusiajai ir bausmės individualizavimo pagrįstumas), bylos sudėtingumą ir apimtį (devynios veikos, vienas nuteistasis, bylą sudaro 7 tomai), tai, kad atstovas atstovavo nukentėjusiosios interesus ir pirmos instancijos teisme, buvo susipažinęs su bylos medžiaga, teiktų teisinių paslaugų apeliacinės instancijos teisme apimtį (vyko vienas teismo posėdis, nebuvo atliekamas įrodymų tyrimas) ir vadovaujantis proporcingumo kriterijumi, teisėjų kolegija nusprendė, kad nukentėjusiosios prašoma priteisti suma už advokato paslaugas apeliaciniame procese yra aiškiai per didelė, todėl mažintina iki 450 eurų.

Ši Kauno apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo jos priėmimo dienos.

Įkalinimo išvengė ne kartą

15min primena, kad sumaištį teismo posėdžių metu dažnai kėlęs M.K.Naujanis šioje byloje nuteistas ne tik dėl pasikėsinimo apiplėšti, bet ir sukčiavimo, dokumentų klastojimo, pareigūno vardo pasisavinimo.

Informaciją apie 2016 metų rugsėjį planuotą įvykdyti įžūlų apiplėšimą teisėsaugos pareigūnams perdavė vienas M.Naujanio pažįstamų – Dalius B., pats planavęs dalyvauti pasikėsinime apiplėšti, tačiau išvengęs baudžiamosios atsakomybės, nes atsisakė įgyvendinti nusikalstamą veiką ir sutiko viską papasakoti teisėsaugai.

Nuteistojo pažįstama gydytoja Danguolė Š., gyvenanti šalia jo Žiežmariuose, turėjo būti išviliota iš darbovietės Elektrėnuose ir nuvežta į mišką, kur M.Naujanis ketino suleisti jai internetu įsigyto valią paralyžiuojančio „tiesos serumo“ – skopolamino. Atlikęs tai, jis žadėjo pasisavinti medikės pinigus, bankines korteles su PIN kodais, kitą turtą. Kaltinamasis savo plano įgyvendinimui taip pat buvo įsigijęs antrankius, dujų balionėlį, švirkštą ir mėlyną švyturėlį, imituojantį policijos automobilį.

Anksčiau 15min pakalbinta nukentėjusioji byloje gydytoja Danguolė Š. tikino, jog tai – ne pirmas susidūrimas su M.K.Naujaniu teismo posėdžių salėje. Pasirodo, 2015 m. kaltinamasis buvo įsibrovęs į jos ir sesers namus. Nužudė net moters augintinį – šuo rastas pakartas.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Mindaugas Kazimieras Naujanis
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Mindaugas Kazimieras Naujanis

Jaunuolis šioje byloje nuteistas ir dėl pareigūno vardo pasisavinimo. Tai jis atlieka ne pirmą kartą – anksčiau teistas už tai, kad apsimetęs VSD pareigūnu, iš Kauno „Aušros“ gimnazijos direktorės ruošėsi išvilioti dokumentus. Tuomet jis teisinosi priklausantis tam tikrai organizacijai, vykdančiai socialinius eksperimentus. Tiesa, įkalinimo vaikinas išvengė. Teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė į tai, kad nesunkius nusikaltimus padaręs M.K.Naujanis yra jauno amžiaus, turi pastovią gyvenamąją vietą, o teismui pateikti diplomai, garbės raštai ir pažymėjimai jį charakterizuoja teigiamai.

Šįkart jis apgavo Kauno ir Vilniaus miesto savivaldybių valdininkus – pateikęs suklastotą STT pareigūno pažymėjimą bei paties pasigamintą netikrą pažymą dėl patirtų nuostolių ir žalos kompensavimo, reikalavo duoti tarnybinius automobilius. Kaune jis tokiu būdu pagrobė „Volkswagen Jetta“ (kiek daugiau nei 14 tūkst. eurų vertės), o Vilniuje – „Volkswagen Passat“.

Tokiu pat būdu, kuriuo ruošėsi apmulkinti ir prezidentūrą, jis apgavo ir dar vieną Žiežmarių gyventoją, buvusią savo mokytoją. Tiesa, dėl pastarosios apgavystės teisme jis kiek gailėjosi, o štai savivaldybėms tikino jokių nuostolių nepridaręs, nes automobilius grąžinęs. Nepripažino M.K.Naujanis savo kaltės ir dėl planuoto Danguolės Š., prašiusios teismo priteisti 10 tūkst. eurų moralinę žalą, apiplėšimo.

Psichiatrams ne kartą kilo įtarimų dėl šio vaikino psichinės būklės, tačiau ankstesnėse bylose atliktos psichiatrinės ekspertizės parodė, jog jis pakaltinamas.

Tiesa, ekscentriškas jaunuolis galiausiai sulaukė realios įkalinimo bausmės, kai prieš teismą šiemet stojo šeštą kartą.

Tiesa, ekscentriškas jaunuolis galiausiai sulaukė realios įkalinimo bausmės, kai prieš teismą šiemet stojo šeštą kartą: apkaltintas smurtavimu prieš savo motiną. Neva tai ši netinkamai davė parodymus Kauno apylinkės teismo byloje. Netinkamai kalbėjo, netinkama buvo ir jos mimika. Liepą už šį nusikaltimą M.K.Naujaniui skirta galutinė su ankstesniais nuosprendžiais subendrinta vienerių metų ir 11 mėnesių laisvės atėmimo bausmė bei 376 eurų dydžio bauda. Tad tik šeštą kartą nusikaltęs jaunuolis ėmė ir atsidūrė už grotų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius