Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 07 08 /17:07

Nuosprendis N.Venckienei, kurio L.Stankūnaitė laukė 12 metų: kalta ir turėjo kalėti

Panevėžyje teismas paskelbė nuosprendį buvusios teisėjos Neringos Venckienės baudžiamojoje byloje. Procese nukentėjusiąja pripažinta Laimutė Stankūnaitė šio verdikto, laukė tuziną metų. Teismas skyrė N.Venckienei realų laisvės atėmimą. Tiesa, bausmė faktiškai atlikta, nes į ją įskaičiuotas kaltinamosios iki teismo suėmime išbūtas laikas. N.Venckienė nuosprendį išklausė pasipiktinusi.

Panevėžio apygardos teisme N.Venckienė buvo kaltinama dėl keturių nusikalstamų veikų: trukdymo antstolio veiklai, pasipriešinimo valstybės tarnautojui, smūgių sudavimo arba nežymaus sveikatos sutrikdymo, teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo.

Prokuroras N.Venckienei buvo pasiūlęs skirti pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę ir pripažinti kalta dėl visų jai pateiktų kaltinimų. Tuo metu N.Venckienės advokatas ragino teismą jo ginamąją visiškai išteisinti, kaip nepadariusią jokių nusikaltimų.

N.Venckienei skirta subendrinta 1 metų 9 mėnesių ir 6 dienų laisvės atėmimo bausmė, kuri iš tiesų jau yra atlikta.

Teismo nuosprendžiu, N.Venckienei skirta subendrinta 1 metų 9 mėnesių ir 6 dienų laisvės atėmimo bausmė.

Tačiau, įskaičius suėmime išbūtą laiką, laikoma, kad ji bausmę jau atliko, pažymi BNS.

L.Stankūnaitei iš nuteistosios priteista 6 300 eurų kompensacija. Tuo metu L.Stankūnaitės dukters ieškinys šioje byloje paliktas nenagrinėtas.

Remiantis apkaltinamuoju nuosprendžiu, N.Venckienė turėtų sumokėti ir 3000 eurų dydžio žalos atlyginimą nukentėjusiąja šioje byloje pripažintai antstolei. Dar 500 eurų kompensacija priteista vienam policijos pareigūnui.

VIDEO: Teismo nuosprendis Neringai Venckienei

Be to, nuosprendžiu nuteistoji N.Venckienė įpareigota sumokėti jos ekstradicijos iš JAV į Lietuvą išlaidas, kurios sudarė apie 6 000 eurų.

Tikėjosi, kad sueis senatis

Buvusi teisėja buvo viena iš svarbiausių vadinamųjų Garliavos įvykių dalyvių, primena BNS. Ji tvirtina nenaudojusi smurto per 2012-ųjų gegužės įvykius, kai vykdydami teismo sprendimą pareigūnai iš jos šeimos namų paėmė mažametę dukterėčią ir perdavė mamai L.Stankūnaitei. Smurtas, N.Venckienės nuomone, naudotas tiek prieš ją, tiek prieš L.Stankūnaitės dukrą.

N.Venckienė teismo prašė bylą nutraukti suėjus senačiai, o jeigu ji nebus nutraukta, išteisinti dėl visų kaltinimų. Teismas iš tiesų nutraukė bylą dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo, nes suėjo jo senaties terminas.

Tačiau N.Venckienė pripažinta kalta dėl pasipriešinimo pareigūnams, antstolio nurodymo nevykdymo ir smūgių sudavimo, už ką jai skirta subendrinta laisvės atėmimo metams ir devyniems mėnesiams bausmė, rašo BNS. Į bausmės laiką įskaitytas N.Venckienės suėmime išbūtas laikas, todėl pripažinta, kad ji bausmę atliko.

Šią ketvirtadienio popietę Panevėžyje paskelbtas nuosprendis iškart neįsiteisėjo, jis tikriausiai dar bus apskųstas apeliacine tvarka. Nuteistoji dar prieš nuosprendžio paskelbimą yra pareiškusi, kad pirmosios instancijos teismo verdiktą planuoja nustatyta tvarka ginčyti.

Kaip žinoma, 2009 metų spalio 5 dieną Kaune nušautas į darbą vykęs teisėjas Jonas Furmanavičius. Tą pačią dieną prie namų nužudyta L. Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė. Prokurorai nustatė, kad žmogžudystes galbūt įvykdė garliaviškis Drąsius Kedys, N.Venckienės brolis.

D.Kedys kaltino V.Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir L.Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, V.Naruševičienės mažametę dukrą. J.Furmanavičių ir Andrių Ūsą kaunietis kaltino pedofilija. Visi teismai A.Ūsą išteisino.

N.Venckienė ilgą laiką globojo dukterėčią, nevykdė teismų sprendimų atiduoti ją motinai L.Stankūnaitei. Mergaitė iš tetos namų Garliavoje paimta įsikišus pareigūnams.

Panevėžio apygardos teismo nagrinėjamoje byloje nukentėjusiaisiais pripažinti keturi asmenys, jie yra pateikę civilinį ieškinį dėl iš viso 100 tūkst. eurų: L.Stankūnaitė yra pateikusi ieškinį dėl 20 tūkst. eurų neturtinės žalos, jos dukra – 50 tūkst. eurų, policijos pareigūnas – 2 tūkst. eurų, o antstolė – beveik 29 tūkst. eurų ieškinį.

Viename iš posėdžių Laimutė Stankūnaitė teismui prasitarė jau tuziną metų laukianti atpildo N.Venckienei dienos: ji jaučiasi tarsi ištremta ir įkalinta su dukra pogrindyje kažkur toli nuo Lietuvos.

Suprasti akimirksniu

  • Šiaulių apygardos prokuratūra dar 2012 m. spalį buvusiai teisėjai N.Venckienei pateikė įtarimus pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Tuo metu mažiausiai šešių kaltinimų sulaukusi D.Kedžio sesuo, kaip žinoma, pasislėpė užsienyje. 2013 metų balandžio 8 dieną N.Venckienė atskrido iš Vokietijos į JAV. Ji iškart pasiprašė prieglobsčio ir pradėjo dirbti bei gyventi Ilinojaus valstijoje. Kaunietės gyvenamoji ir darbo vieta nuo pat pradžių buvo vieša paslaptis.
  • Dar 2013 m. balandžio 9 d. Seimas nusprendė panaikinti „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės N.Venckienės teisinę neliečiamybę. Tuo prokurorams buvo suteikta galimybė patraukti šią parlamentarę baudžiamojon atsakomybėn.
  • 2014 m. spalį Kauno apylinkės teismas skyrė įvairiomis nusikalstamomis veikomis įtariamai N.Venckienei kardomąją priemonę – suėmimą.
  • 2018 m. vasario 22 d. Generalinė prokuratūra pranešė, kad pagal Lietuvos pateiktą prašymą Jungtinėse Amerikos Valstijose pradėtas įtariamosios N.Venckienės ekstradicijos į Lietuvos Respubliką teisminis procesas.
  • 2019 m. lapkričio 6 d. lėktuvas iš Čikagos nusileido Varšuvoje, iš Lenkijos N.Venckienė automobiliu buvo nuvežta į Kauno tardymo izoliatorių. Tų pačių metų gale, lapkričio 19-ąją, suimtoji buvo paleista į laisvę, griežčiausią kardomąją priemonę jai pakeitus švelnesniais apribojimais.

Teismo įsitikinimu, 2012 metų gegužės 17 dieną įvykis iš esmės buvo išprovokuotas N.Venckienės neteisėtų veiksmų, dangstantis jos kaip teisėjos imunitetu, kieme susirinkusia sekėjų minia ir net mažamete mergaite.

Teismo įsitikinimu, 2012 metų gegužės 17 dieną įvykis Garliavoje iš esmės buvo išprovokuotas N.Venckienės neteisėtų veiksmų, dangstantis jos kaip teisėjos imunitetu, kieme susirinkusia sekėjų minia ir net mažamete.

Teismas akcentavo, kad N.Venckienė „savo tyčiniais veiksmais sąlygojo tai, kad teismo sprendimas buvo vykdomas prievarta, jį vykdant buvo sukeltas didžiulis ažiotažas, sužaloti keli asmenys, sugadintas kaltinamosios tėvų turtas“. Už tai, teismo įsitikinimu, atsakinga yra tik kaltinamoji N.Venckienė.

Teismas pažymėjo ir tai, kad N.Venckienė, supratusi, kad jos kaip teisėjos ir kaip tuometinės Seimo narės imunitetas neapsaugos nuo baudžiamosios atsakomybės, pabėgo iš Lietuvos, ilgą laiką slapstėsi JAV, tikėdamasi, kad Lietuvai ji taip ir nebus išduota.

„Nors kaltinamoji teisiama pirmą kartą, ir pagal įstatymą jai galėtų būti skirta su areštu arba terminuotu laisvės atėmimu nesusijusi bausmė, tik skyrus laisvės atėmimo bausmę N.Venckienė bus tinkamai nubausta, t. y. bus tinkamai įvertintas jos padarytų nusikalstamų veikų pobūdis, jų pavojingumas visuomenei, jos pačios kaip asmenybės įtaka 2012-05-17 įvykiui ir jo metu sukeltoms pasekmėms, tik taip bus užtikrintas teisingumo principo įgyvendinimas“, – teismo nuosprendžio motyvaciją cituoja BNS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius