-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nusikaltėlių aukso gysla tampantį tabaką dar kartą pažaboję kriminalistai: „Turime grėsmingą situaciją“

Bendradarbiaujant Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT), Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) pareigūnams, praėjusią savaitę Alytuje buvo aptiktas apdoroto tabako sandėlis.
Sulaikytas tabakas
Sulaikytas tabakas / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Kaip rašoma MKT pranešime spaudai, sandėlyje rasta 80 tonų tabako (vertė – apie 6,7 mln. eurų), iš kurio 10 tonų jau buvo apdorota, supakuota ir parengta išvežimui, taip pat – veikiantys tabako apdorojimo įrengimai. Sandėlį nuomojo Lietuvoje registruota UAB, neturinti licencijos tabako gaminių prekybai ir gamybai.

Tabako žaliava Lietuvoje nelaikoma akcizine preke, tad mūsų šalyje kuriasi vis daugiau šešėlinių tabako apdorojimo įmonių. Legaliai įsivežusios tabaką, tokios įmonės vėliau neteisėtai jį apdoroja ir, įtariama, tiekia nelegaliems tabako fabrikams visoje Europoje.

Rugsėjo 24 d. atvykę į vieną iš Alytaus Šiauriniame Pramonės rajone įsikūrusių įmonių, MKT pareigūnai įmonę, neturinčią licencijos tabako gaminių prekybai ir gamybai, užklupo pačiame darbo įkarštyje.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Sulaikytas tabakas
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Sulaikytas tabakas

Dalis iš penkiolikos darbininkų, kurie visi buvo Lenkijos piliečiai, plušėjo prie angare buvusių dviejų tabako smulkinimo ir drėkinimo linijų. Kiti krovė jau apdorotą tabaką į penketą mikroautobusų, jau buvo spėta pakrauti 1,6 t tabako. Mašinų vairuotojai sakėsi turėję tabaką vežti į Slovakiją.

Iš viso patalpose rasta 80 tonų įvairios kilmės tabako žaliavos, preliminariais duomenis atgabento iš Turkijos, Indijos ir Bangladešo. Nemaža šio tabako dalis, 10 280 kg, jau buvo apdorota, supakuota ir kraunama į automobilius. Taip pat rasta plastikinė talpa su glicerinu, jis naudojamas tabakui suminkštinti.

Bendra preliminari sulaikyto 80 tonų tabako vertė yra apie 6 mln. 745 tūkst. eurų. Tačiau pareigūnų vertinimais iš tokio kiekio tabako galima pagaminti apie 4 mln. 500 tūkst. pakelių cigarečių, kurių vertė būtų bent dvigubai didesnė.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Sulaikytas tabakas
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Sulaikytas tabakas

Dauguma iš trylikos įmonės darbuotojų yra Lenkijos piliečiai, po apklausos jie buvo paleisti.

MKT Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, kuriam vadovauja Kauno apygardos prokuratūra.

Antradienį, spalio 2–ąją, pareigūnai pareiškė įtarimus dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis įmonės vadybininkei, Lenkijos pilietei E.B.L., kuriai skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Artimiausiu metu panašūs įtarimai gali būti pareikšti ir kitiems asmenims.

Kaip pastebėjo MKT direktorius Mantas Kaušilas: „Turime grėsmingą situaciją – Lietuva bene vienintelė iš aplinkinių regiono valstybių nelaiko tabako žaliavos akcizine preke, tad į mūsų šalį įvežami didžiuliai neapdoroto tabako kiekiai. Įtariame, kad apdorota žaliava vėliau tiekiama šešėliniams tabako fabrikams visoje Europoje.“

Šių metų rugpjūčio pabaigoje Lazdijų rajone muitinės kriminalistai aptiko kitą sandėlį su 13 tonų tabako ir jo apdorojimo įranga. Tabaką į Lazdijų rajoną įvežė Lenkijos piliečio N.P.B. Lietuvoje įsteigta įmonė, oficialiai užsiimanti maisto tiekimu, bet irgi neturėjusi licencijos verstis tabako gaminių gamyba ir didmenine prekyba.

Panašų cigarečių gamybai paruošto tabako krovinį muitinės kriminalistai 2017 m. spalį aptiko Mažeikių rajone, kur šešėlinė įmonė maskuota tose pat patalpose legaliai veikusia lentpjūve.

Tuomet šešėliniame fabrike rasta 1,5 tonos tabako, cigarečių „Marlboro“ pakelių ruošiniai, didelis kiekis klijų, filtrų ir popieriaus cigarečių gamybai. Ten veikė nauja moderni vokiška cigarečių gamybos, taip pat kiniška rūkalų pakavimo įranga, su kuria galima pagaminti iki 150 pakelių per minutę.

MKT pareigūnų žiniomis vien kaimyninėje Lenkijoje 2018 metais (iki rugpjūčio mėn.) aptikta 18 nelegalių cigarečių fabrikų ir 30 nelegalių tabako smulkinimo sandėlių. Taigi, su panašiomis problemomis susiduria ir kitos Europos valstybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius