Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 10 /16:26

Nusikaltimų dangstymu įtariamas Kauno policijos padalinio vadovas atvestas į teismą, bet teisėjas nusišalino

Ketvirtadienio rytą dėl melagingo pranešimo apie sprogmenį evakuotas Vilniaus miesto apylinkės teismas vėl dirba, o popietę čia jau atvestas Kauno apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos trečiojo skyriaus viršininkas Donatas Karalukas. Šis pareigūnas atsidūrė Kauno policiją sukrėtusio korupcijos skandalo centre. Šiandieną D.Karaluko likimas nebuvo sprendžiamas: teisėjas dėl ryšių su įtariamojo advokatu nusišalino nuo bylos svarstymo.
Donatas Karalukas
Donatas Karalukas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šią savaitę sulaikyti 9 asmenys, siejami su nelegalaus alkoholio verslu ir prekyba vogtomis automobilių dalimis.

Tarp jų atsidūrė ir svarbias pareigas Kauno policijoje užimantis D.Karalukas, tiesa, kol kas taip ir neatskleista, kuo konkrečiai jis įtariamas.

Pranešta tik tiek, kad D.Karalukas žinojo apie nusikalstamas veikas, tačiau užmerkė prieš jas akis.

Į šią istoriją įsivėlęs ir dar vienas buvęs Kauno pareigūnas. Kas jis, neatskleidžiama, bet jis yra užėmęs vadovaujančias pareigas.

Policininkas – be antrankių

Į teismą D.Karalukas atvestas (taip pat ir išvestas) be antrankių ir šis sprendimas kiek nustebino.

Po rezonansinės teisėjų ir advokatų korupcijos bylos kilo daug kalbų, kodėl teisėjus reikėjo surakinti antrankiais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kauno policijos pareigūnai teisme
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kauno policijos pareigūnai teisme

Tuomet policija kategoriškai neigė, kad surengtas „antrankių šou“. Pareigūnai aiškino, kad konvojaus pareigūnai greičiausiai matė požymius, kad teisėjai gali elgtis neadekvačiai, todėl policija surakindama juos antrankiais veikė pagal įstatymus.

Tačiau šįkart sulaikytą kolegą D.Karaluką vedant į teismą, pareigūnai nematė reikalo jį surakinti.

VIDEO: Kauno policininkas Vilniaus teisme: be antrankių ir be komentarų

Vis dėl D.Karaluko vizitas į teismą ketvirtadienį, galima sakyti, buvo bergždžias. Prokuratūra atkreipė dėmesį, kad įtariamąjį ginantis advokatas asmeniškai pažįsta ikiteisminio tyrimo teisėją. Pastarasis taip pat neneigė pažinties ir sutiko, kad jei jis spręstų D.Karaluko likimą – gali kilti abejonių dėl teismo nešališkumo. Tad teisėjas nuo prokuratūros prašymo dėl Kauno policininko suėmimo nusišalino. Kitas teisėjas kardomųjų priemonių klausimą spręs penktadienį nuo ankstaus ryto.

VIDEO: D.Karaluko advokato komentaras po teismo posėdžio

Kurso draugai

Teisėjas nurodė negalintis nagrinėti šio klausimo, nes įtariamojo advokatas yra jo kurso draugas.

Nusišalinau, nes gynėjas yra mano kurso draugas ir mus sieja gan geri ryšiai.

„Nusišalinau, nes gynėjas yra mano kurso draugas ir mus sieja gan geri ryšiai“, – žurnalistams sakė teisėjas Valdas Bugelevičius.

D.Karaluko advokatas Arnoldas Blaževičius žurnalistams sakė, kad jo ginamajam pateikti įtarimai dėl vienos korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos.

Kaltės nepripažįsta

Jis sakė, kad jo ginamasis kaltės nepripažįsta.

„Šiai dienai jis yra sulaikytas dviems paroms, tai po to iš karto sprendžiamas klausimas dėl suėmimo, tai jeigu žmogus bus suimtas, turbūt dėl nušalimo klausimas nebus sprendžiamas. Jeigu jis nebus suimtas, prokuratūra turbūt spręs klausimą dėl jo nušalinimo iš pareigų“, – apie D.Karoluko nušalinimą nuo pareigų policijoje kalbėjo advokatas.

Anot jo, teisėjo nušalinimą pateikė prokuroras, o teismo pirmininkas jį tenkino.

Jis tvirtino, kad klausimas dėl D. Karaluko suėmimo bus sprendžiamas penktadienį Vilniaus apylinkės teisme.

Prokuroras Gintautas Paškevičius atsisakė kalbėti su žurnalistais

Kauno policijoje – korupcijos rizikos

Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje Policijos departamento vadovybė sakė, kad įtariamųjų ratas gali plėstis.

Lietuvos kriminalinės policijos biure buvo vykdomi keli tyrimai dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestintomis prekėmis, kontrabandos.

VIDEO: Kaune grupė asmenų vykdė nusikalstamas veikas galimai turėdami policijos užtarimą

Tyrimų metu buvo užčiuoptos galimos korupcijos apraiškos Kauno policijoje. Informacija buvo pasidalinta su policijos imuniteto valdyba. Pirmadienį surengta bendra plataus masto policijos operacija.

Keturi sulaikytieji dar trečiadienį atvesti į teismą Vilniuje, juos leista suimti 10-čiai parų.

Po operacijos priimtas sprendimas laikinai Kauno policijos vadovu paskirti Imuniteto valdybos viršininką Elaną Jablonską. Į Kauną komandiruota ir dar apie 10 pareigūnų iš Lietuvos kriminalinės policijos biuro, kurie atliks auditą, šalins korupcijos rizikas.

Atlikta kelios dešimtys kratų

Tyrimas vyko daugiau kaip vienerius metus, tiriamos tokios nusikalstamos veikos kaip neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis, nusikalstamu būdu gauto turto įgijimas arba realizavimas, neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla, piktnaudžiavimas tarnyba, kyšininkavimas.

Atliktos kelios dešimtys kratų Kauno ir Marijampolės apskrityse. Tarp sulaikytųjų – vienos Kauno įmonės, kuri užsiima policijos konfiskuoto turto saugojimu, vadovas. BNS žiniomis, tai bendrovės „Aleksoto prekyba“ vadovas Rimtautas Petronis.

Kratų metu rasta ir paimta didelis kiekis akcizais apmokestinamų prekių, t. y. įvairių alkoholinių gėrimų, nepaženklintų banderolėmis – daugiau kaip 20 Euro palečių, t. y. daugiau kaip 16 000 vnt. įvairių alkoholio butelių. Taip pat rasta vogtų automobilių detalių ir kitų galimai vogtų prekių.

Taip pat iš įvairių vietų bei asmenų paimta daugiau kaip 50 000 Eur, galimai gautų vykdant nusikalstamas veikas. Priimtas sprendimas apriboti nuosavybės teises į įtariamųjų sąskaitas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius