-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteisė už prekybą žmonėmis: į Suomiją vežę ir vogti vertę lietuviai sulaukė atpildo

Klaipėdos apygardos teismas trečiadienį paskelbė nuosprendį prekybos žmonėmis byloje. Dviems kaltinamiesiems buvo skirtos šešerių metų laisvės atėmimo bausmės pataisos namuose, dar dviems – ketverių metų laisvės atėmimo bausmės, tačiau jų vykdymą teismas atidėjo trejiems metams ir papildomai skyrė auklėjamojo poveikio priemonę – elgesio apribojimą metams.
Kauno oro uoste sulaikyta „Gillette“ klastočių siunta
Į Suomiją nugabentiems asmenims buvo nurodyta vogti peiliukus (asociatyvinė nuotr.) / Kauno teritorinės muitinės nuotr.

Keturis vyrus teismas pripažino kaltais dėl prekybos žmonėmis ir vaiko pirkimo bei pardavimo. Nustatyta, kad veikdami bendrai jie pasinaudojo trijų nukentėjusiųjų pažeidžiamumu, užverbavo juos ir nuvežė į užsienį, kur vertė vogti iš parduotuvių. Pasidaliję vaidmenimis jie sutarė, kad Gytis Gavėnia ir Audrius Dyglis suras ir verbuos aukas, A.Dyglis ir E.Žebelys veš į Suomiją, kur pastarasis juos kontroliuos, atrinks parduotuves vagystėms, o Modestas Milišauskas ir Gytis Gavėnia kontroliuos visą eigą ir realizuos vogtas prekes.

Vežė į Suomiją

Vykdant šį planą, 2015 metų vasarą buvo surasti niekur nedirbantys ir jokio pajamų šaltinio neturintys bei pinigų stokojantys jaunuolis ir du nepilnamečiai, sutikę vykti į Suomiją. Kadangi planui įgyvendinti reikėjo automobilio, ketveriukė jį nusipirko iš bendrų pinigų. Aukas jie gabeno šiuo automobiliu, o patenkant į keltą slėpė bagažinėje, nes gabenamieji neturėjo asmens dokumentų.

Vagystės buvo vykdomos skirtinguose Suomijos vietovėse, per dieną taikiniais tapdavo ir iki dešimties parduotuvių. Ką ir kaip vogti, buvo nurodoma iš anksto, pavogti daiktai buvo slepiami miške ir kas kelias dienas siunčiami į Lietuvą. Čia juos parduodavo turgavietėse ar internetu. Vienas iš jaunuolių Suomijoje įkliuvo jau pirmąją dieną, kiti – po kelių savaičių, visi jie buvo deportuoti.

Kaltę neigė

Kaltinamieji savo kaltės nepripažino ir neigė verbavę bei gabenę asmenis į Suomiją, taip pat neigė, kad juos kontroliavo, neprisipažino ir žinoję apie nukentėjusiųjų pažeidžiamumą. Kaltinamųjų teigimu, jie patys užsiėmė vagystėmis, o nukentėjusieji buvo jų lygiaverčiai partneriai. Tačiau byloje surinkti įrodymai tokius paaiškinimus paneigė. Teismo nuomone, visų keturių kaltinamųjų kaltė dėl prekybos žmonėmis ir vaikais yra visiškai įrodyta. Jų atsakomybę lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Teismas, skirdamas bausmes šioje byloje, be kita ko, įvertinto ir aplinkybes, kad nusikalstama veikla truko trumpai, ji nebuvo susijusi su smurtu, nukentėjusieji formaliai sutiko būti išnaudojami, o jauni kaltinamieji gailisi dėl padarytų veiksmų. Jiems skirtos ženkliai mažesnės už sankcijų vidurkį laisvės atėmimo bausmės, o dviem iš jų, turint pakankamą pagrindą manyti, kad bausmės tikslai dar gali būti pasiekti ir be realaus laisvės atėmimo, paskirtų bausmių vykdymas atidėtas, papildomai įpareigojant metus dirbti ir be žinios nekeisti gyvenamosios vietos.

Dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo ir realizavimo minėti keturi kaltinamieji ir jiems Lietuvoje talkinusi jauna moteris buvo išteisinti. Pagal esamą teismų praktiką, nusikalstamu būdu įgytų daiktų realizavimas savo esme yra sudedamoji prekybos žmonėmis organizavimo schemos dalis ir atskirai nekvalifikuojama.

Teismas iš dalies tenkino vieno iš nukentėjusiųjų civilinį ieškinį bei priteisė iš nuteistųjų solidariai 700 eurų neturtinės žalos atlyginimo. Teismo nuosprendžiu konfiskuotas ir automobilis, kuriuo į užsienį buvo gabenami žmonės.

Šis nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius