Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteisti BMW vairuotojo girtumo už kyšį nepatikrinę Kauno patruliai

Kovo 23 d. Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis kyšininkavimo byloje. Du Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės 3-iosios kuopos 1-ojo būrio vyriausieji patruliai – 28-erių metų Mantas Kazlauskas ir 45-erių metų Robertas Norvilas, pripažinti kaltais paėmę kyšį. Tokiu būdu galimai girtas dvigubą ištisinę juostą kirtęs BMW vairuotojas išsisuko nuo atsakomybės.
Robertas Norvilas ir Mantas Kazlauskas
Robertas Norvilas ir Mantas Kazlauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Teismo sprendimu, M.Kazlauskas pripažintas kaltu. Jam skirta 200 MGL dydžio (7 532 eurų) bauda. Įskaityta laikinajame sulaikyme praleista diena, todėl galutinė bauda kiek sumažinta – nuteistasis turės sumokėti 7 456 eurus.

Susikompromitavusiam pareigūnui atimta teisė vienus metus dirbti valstybės tarnyboje. Nušalinimas nuo pareigų paliktas galioti, iki įsiteisės teismo nuosprendis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamieji teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamieji teisme

Teismo sprendimu, M.Kazlauskas, darydamas nusikalstamą veiką, buvo aktyvesnis, tačiau jo kolega pritarė daromai veikai.

Tad R.Norvilas taip pat pripažintas kaltu. Jam skirta 100 MGL (3 766 eurų) bauda, į kurią įskaityta laikinajame sulaikyme praleista diena. Jam taip pat atimta teisė vienus metus dirbti valstybės tarnyboje.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Nė vienas nuteistasis savo kaltės nepripažino, tačiau aplinkybės, kad tikrino minėtą automobilį, neneigė. Teismas kaltės neigimą vertino kaip siekį išvengti atsakomybės, nes paimto kyšio faktą patvirtino byloje surinktų įrodymų visuma: liudytojų parodymai, vaizdo kamerų įrašai, kyšį davusio asmens telefoninių pokalbių turinys ir banko sąskaitos išrašai, policijos informacinės sistemos duomenys ir kt.

Skirdamas bausmes kaltinamiesiems teismas atsižvelgė, kad kyšio suma buvo nedidelė, taip pat į tai, kad M.Kazlauskas buvo aktyvesnis nusikalstamos veikos dalyvis, kaltinamieji neteisti, charakterizuojami teigiamai. Tai, kad nusikalstamą veiką padarė veikdami bendrininkų grupėje, pripažinta jų kaltę sunkinančia aplinkybe.

Nuosprendžio paskelbime teisiamieji nedalyvavo. Kaip tikino R.Norvilo gynėjas, teismo posėdžio metu išsakyti nuteisimo motyvai jam pasirodė nepakankami – apie galimai M.Kazlausko daromą nusikaltimą jo ginamasis tvirtina nežinojęs.

Bylos duomenimis, būdami valstybės pareigūnais, dirbdami Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės 3-iosios kuopos 1-ojo būrio vyriausiaisiais patruliais ir vykdydami tarnybines pareigas, patruliuodami Kauno mieste, V.Krėvės pr., tarnybiniu automobiliu 2016 metų rugpjūtį padarė nusikaltimą – paėmė kyšį.

Patruliavimo metu policininkai pastebėjo ir sustabdė automobilį „BMW 320D“, kurio vairuotojas apsisuko kirsdamas dvigubą ištisinę liniją.

Prie vairuotojo priėjęs M.Kazlauskas nevykdė patrulių veiklos instrukcijos. Budėtojui nepranešė, kur ir kokį automobilį sustabdė. Vietoje to priėjęs prie vairuotojo nurodė, kad pastarasis pažeidė Kelių eismo taisykles – apsisuko kirsdamas dvigubą ištisinę liniją, be to, galimai vairavo neblaivus.

Po to M.Kazlauskas susitarė su vairuotoju dėl kyšio už savo bei R.Norvilo, kaip pareigūnų neteisėtą neveikimą vykdant įgaliojimus, nepatikrino sustabdyto vairuotojo blaivumo.

R.Norvilas stebėjo visą įvykių eigą sėdėdamas tarnybiniame automobilyje ir suprato, kad yra daroma nusikalstama veika, bei tam pritarė. Pareigūnai tiesiogiai priėmė ne mažesnės kaip 60 eurų vertės kyšį grynaisiais pinigais, kuriuos BMW vairuotojas įdėjo į tarnybinio automobilio priekinių dešiniųjų durelių dėtuvę ir kuriuos vėliau abu pareigūnai pasidalijo.

Iš įvykio vietos pareigūnai, iki tol tempę patikros laiką, pasišalino tik tuomet, kai gavo kyšį.

Kol vyko teisminis procesas, pareigūnai nuo tarnybos buvo nušalinti. Vienas jų, R.Norvilas, paliko tarnybą savo noru ir įsidarbino kitur.

„Neteisėti pareigūnų veiksmai netoleruojami ir vertinami principingai, nuosprendžiui įsiteisėjus, pareigūnas M.Kazlauskas bus atleistas. Policijoje yra nuolat vykdomos ir ateityje toliau bus aktyviai atliekamos vidaus kontroles priemonės“, – akcentuoja Kauno apskrities VPK vadovybė, dėkodama pilietiškiems gyventojams už teikiamą informaciją.

Gyventojams Kauno apskrities policija primena, kad apie neteisėtus pareigūnų veiksmus visuomet galima pranešti Kauno apskrities VPK anoniminiu pasitikėjimo tel. (8 37) 303 050.

Šį mėnesį Kauno apygardos teismas nuteisė jau vieną Kauno policininką. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos vyriausiasis tyrėjas Nikolajus Gandziukas pripažintas kaltu reikalavęs kyšio. Jam skirta 6 025 eurų bauda, kuri buvo kiek sumažinta dėl to, kad kaltinamajam teko praleisti kurį laiką už grotų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius