Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteisti devyni telefoniniai sukčiai, išvilioję iš žmonių apie 100 000 litų

Nuteisti asmenys skambindavo stacionariais namų telefonais, prisistatydami artimais giminaičiais, imituodavo balsus, nurodydami, jog atsitiko giminaičiui nelaimė ir reikia pinigų policijos pareigūnui, telefono ragelį perimdavo pareigūnas, nurodydavo informaciją. Nukentėjusieji buvo kalbinami ilgą laiką, kad nespėtų atsitokėti, buvo nurodomos pinigų sumos, prašoma surašyti banknotų numerius, po to nuteistieji atsiųsdavo žmogų, kuris paimdavo pinigus. Nuo telefoninių sukčių nukentėjo apie keturiasdešimt asmenų.
Telefoniniai sukčiai
Telefoniniai sukčiai / Vilniaus apskrities VPK nuotr.

2014 m. balandžio 29 d. Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje devyni asmenys (iš jų – trys asmenys bausmę atliekantys Marijampolės pataisos namuose) buvo kaltinami dėl sukčiavimų, rengimosi padaryti sukčiavimus, pasikėsinimo įvykdyti sukčiavimus organizuotoje grupėje, vaiko įtraukimo į nusikalstamą veiką, valstybės tarnautojo vardo pasisavinimo.

Teismas nustatė, kad nuteistieji padarė ne vieną analogišką nusikaltimą. Nuteistieji bendraudavo tarpusavyje ir susitarinėjo telefonais, koordinavo vieni kitų veiksmus telefonais, nuolatos palaikė ryšį. Visų nuteistųjų sukčiavimai padaryti veikiant organizuota grupe, rašoma Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su visuomene Airinės Šerelytės antradienio popietę paviešintame pranešime.

Teisiamajame posėdyje buvo išsamiai ištirti garso įrašai, kurie iliustruoja nusikalstamų veikų darymo schemą. Tyrimas užtruko visus metus, nes pokalbių buvo labai daug užfiksuota, kai kurie pokalbiai truko po valandą. Tai, jog buvo daromi telefoniniai sukčiavimai pagal apklaustų nukentėjusiųjų nupasakotą schemą patvirtino ir ikiteisminio tyrimo metu apklausti liudytojai.

Teisiamajame posėdyje buvo pagarsinti mažamečių liudytojų parodymai, buvo peržiūrėti vaizdo įrašai su nufilmuotomis mažamečių apklausomis. Iš byloje esančios medžiagos akivaizdu, kad organizuotoje grupėje dalyvavę asmenys atlikdami užduotis, buvo pasiskirstę vaidmenimis, kad jie realizavo bendrai suderintą nusikalstamų veikų planą, veikė ilgą laiką ir intensyviai. Tai patvirtina, kad nuteistieji yra padarę eilę sukčiavimų Vilniuje bei Vilniaus rajone, taip pat Klaipėdoje.

Visi organizuotos grupės nariai siekė bendro tikslo – savo ar savo bendrininkų naudai apgaule įgyti svetimą turtą. Dalis sukčiavimų nebuvo baigti.

„Mūsų visi prašymai buvo atmesti. Tai gal jau važiuojam“, – netikėtai teismo salėje pareiškė R.Blunskis, reikšdamas nepasitenkinimą ilgai, kone valandą skaitomu verdiktu. Kaip rašo BNS, teisėja įspėjo jį laikytis tvarkos, o R.Blunskį lydėję konvojaus pareigūnai tramdė salėje esančius kitus kaltinamuosius, kad jie nesikalbėtų su nelaisvėje esančiu draugu.

Teismas nusprendė skirti nuteistiesiems laisvės atėmimo bausmes ir tenkinti nukentėjusiųjų civilinius ieškinius. Viso iš nukentėjusiųjų pusės pareikšta civilinių ieškinių už maždaug 100 102 Lt.

Grupuotės vadeiva įvardijamas Rimas Blunskis nuteistas kalėti 7 metus. Subendrinus su nuosprendžiu už kitus nusikaltimus, R.Blunskiui skirta galutinė 9 metų laisvės atėmimo bausmė.

Sergejus Zakirjanovas kalės 6, o Simonas Daukša – 8 metus.

Švelnesnės, bet irgi realios laisvės atėmimo bausmės skirtos ir dar šešiems kaltinamiesiems: Žanai Tolstych, Andrejui Filipovui, Edgarui Febergui, Tomui Šajevkai, Igoriui Gridnevui ir Artūrui Beniuliui.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius