Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nužudyto kompozitoriaus T.Dobrovolskio žmona: „Dėl mūsų visų saugumo kalėjime turėtų sėdėti jie visi“

Penktadienį išgirdęs Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kad 10 metų turės praleisti pataisos namuose, Karolis Pociūnas tik liūdnai linktelėjo galva. Teismas konstatavo, kad būtent jis skėčiu sudavė du smūgius kompozitoriui Tomui Dobrovolskiui, vienas iš jų buvo mirtinas.
T.Dobrovolskio nužudymo bylos nuosprendžio paskelbimas
Tomo Dobrovolskio nužudymo byloje skelbiamas nuosprendis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Prieš trejus metus, Kūčių išvakarėse, dėl Vladimiro Putino kilęs žodinis ginčas prastos reputacijos Vilniaus bare „Psichbaris“ vėliau peraugo į smurto protrūkį ir baigėsi tragiškai. Konflikte net nedalyvavęs ir atsitiktine auka tapęs žinomas kompozitorius T.Dobrovolskis nuo patirtų sužalojimų beveik po dviejų savaičių mirė ligoninėje.

„Žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad įvyko muštynės. Neįvyko jokių muštynių, įvyko ten stovinčių žmonių užpuolimas ir jų mušimas“, – sakė teisėjas Stasys Lemežis.

Teisėjas aiškino, kad šalia „Psichbario“ su šunimi stoviniuojantis ir alų gurkšnojantis kompozitorius į konfliktą dėl politinių pažiūrų niekaip nesikišo.

Nors kaltinamieji jau anksčiau tikino, kad jiems buvo kilusi grėsmė, būtent todėl ir įvyko muštynės, teisėjas tokią versiją atmetė ir teigė, kad jie patys užpuolė prie baro buvusius ir net nepažįstamus žmones.

Teismas taip pat konstatavo, kad niekas iš kaltinamųjų, išskyrus K.Pociūną, T.Dobrovolskio neprilietė, jie tiesiog dalyvavo muštynėse su kitais asmenimis.

„Teismas konstatuoja, kad skėčiu buvo padaryta žaizda kaktoje ir pradurta akis. Akis pradurta labai stipriu, giliu smūgiu, nes buvo pradurtos galvos smegenys, arterijos“, – sakė teisėjas.

Todėl kaltinamųjų penketui – Skirmantui Jankauskui, Vyteniui Matulevičiui, Edgarui Petraševičiui, Pauliui Leščinskui ir Audriui Šalnai teismas skyrė lygtines laisvės atėmimo bausmes.

Jie pripažinti kaltais dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir sveikatos sutrikdymo. S.Jankauskui skirta laisvės atėmimo bausmė vieneriems metams, V.Matulevičiui, E.Petraševičiui ir P.Leščinskui pusantrų metų bausmės. Visiems jiems bausmės vykdymas atidėtas vieneriems metams.

A.Šalnai skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiems metams. Teismas taip pat visiems bausmės vykdymo metu uždraudė lankytis restoranuose ir baruose, būti namuose nuo 22 iki 6 val.

Nuosprendį skųs

K.Pociūnas po nuosprendžio paskelbimo neištarė nė žodžio ir neatsakė į klausimą, ar planuoja atsiprašyti nužudytojo artimųjų.

Tuo tarpu, jo advokatas Romualdas Mikliušas tikino nuosprendį būtinai apskųsiantis, nes jo ginamasis neva nepadarė nusikaltimo, už kurį buvo nuteistas.

Rūtos Strakšaitės nuotr./Advokatas Romualdas Mikliušas
Rūtos Strakšaitės nuotr./Advokatas Romualdas Mikliušas

„Kaip galvojate, jei žmogus gauna 10 metų už tai, ko jis nepadarė, ar jis skųs nuosprendį? Žinoma, kad skųs. Norėčiau, kad būtų nustatytas tikrasis žudikas“, – teigė R.Mikliušas.

Sprendimą komentavęs teisėjas S.Lemežis pažymėjo, kad bylą labai apsunkino tai, kad nė vienas kaltinamasis neprisipažino, nesigailėjo dėl T.Dobrovolskio mirties ir nuoširdžiai nepapasakojo visų aplinkybių.

Teisėjas taip pat pridūrė, kad šioje byloje teisėsauga padarė ne viską, pirmiausia taip įvyko turbūt todėl, kad T.Dobrovolskis mirė tik po dviejų savaičių, o per tą laiką renkant įrodymus nebuvo padaryta viskas, kas įmanoma. Į šiuos žodžius dėmesį atkreipė nuteistojo advokatas.

„K.Pociūnas pasakojo tą, ką jis žino. Galiu pasakyti tik tiek, kad man nuskambėjo šioks toks disonansas. Teismas paskelbia nuosprendį, paskiria bausmę, o po to komentuodamas teismas pasako tokias frazes: mes iš tikrųjų ir nesužinojome, kaip viskas vyko.

Man toks disonansas, skelbiame bausmę, bet nežinome, kaip buvo iš tikrųjų. Drąsiai galiu pasakyti vieną dalyką, tikrasis žudikas šiandien nenustatytas, tikiuosi ir norėčiau, kad jis būtų nustatytas“, – sakė advokatas.

Nauja bylų kategorija

Sudėtingą bylą kuravusio prokuroro Liutauro Rudzevičiaus nuomone, penktadienį teisme buvo įvykdytas teisingumas.

„Tai nauja bylų kategorija, kur objektyvių duomenų nėra. Iš daiktų, pėdsakų, turime tik skėtį, kuriuo padarytas nusikaltimas. Daugiau jokių objektyvių duomenų nėra, tik subjektyvūs, tai yra kitų asmenų parodymai.

Kaip matyti, proceso šalys, įtariamasis turi labai daug teisių, deja, kiti proceso dalyviai jų neturi. Ir įtariamasis pasirenka taktiką nekalbėti. Tai nauja, šiuolaikinė byla ir, kaip gražiai teisėjas pasakė, teismas konstatavo. Tai reiškia, kad teismas konstatavo, kaip viskas vyko“, – sakė prokuroras.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prokuroras Liutauras Rudzevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prokuroras Liutauras Rudzevičius

Kol kas L.Rudzevičius dar negalėjo pasakyti, ar nuosprendį skųs, nes dar nespėjo su juo susipažinti.

Nors prokuroras prašė įkalinti visus kaltinamuosius, tačiau po sprendimo jis akcentavo, kad teismas vykdo teisingumą ir sprendimą jis priėmė remdamasis Lietuvos Respublikos įstatymais.

Blogiausiu atveju visi galėjo būti paleisti. Gerai, kad nors kas nuteistas. Gerai, kad taip įvyko.

„Prokuratūra prašė griežtų bausmių atsižvelgiant į neeilinį atvejį. Ir teismas konstatavo, kad lengvinančių aplinkybių nėra, nors visi prisipažino, kad mušėsi. Bet teismas konstatavo, kad tai ne lengvinanti aplinkybė. Tai vos ne nauja teismo praktika, nors tu prisipažįsti, bet nesakai visko, tai nėra lengvinanti aplinkybė“, – sakė L.Rudzevičius.

Dėl mūsų saugumo sėsti turėtų visi

T.Dobrovolskio žmona Akvilė tikino, kad teismo sprendimą vertina gerai, nors ir norėjo, kad visi kaltinamieji būtų siunčiami į kalėjimą.

„Blogiausiu atveju visi galėjo būti paleisti. Gerai, kad nors kas nuteistas. Gerai, kad taip įvyko. Spėju, kad visi jie teiks apeliacijas ir kaip bus toliau, nežinau. Norėjau, kad būtų sodinami visi, nes, mano akimis, tai labai baisus nusikaltimas. Jie turėtų sėdėti dėl mūsų visų saugumo, bet suprantu, kad esu labai subjektyvi“, sakė A.Dobrovolskienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Akvilė Dobrovolskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Akvilė Dobrovolskienė

Teismas taip pat priteisė nukentėjusiesiems 110 tūkst. eurų, juos turės sumokėti dėl nužudymo nuteistas K.Pociūnas. Artimieji prašė, kad kaltininkai sumokėtų 2,1 mln. eurų. Tačiau A.Dobrovolskienė abejojo, ar nuteistasis pajėgs sumokėti ir tą sumą, kurią priteisė teismas.

„Dėl žalų dydžio, kaip pamatuoti mylimo žmogaus netektį? Irgi sunku apie tai kalbėti, nes čia aš dar labiau subjektyvi. Ar kas nors sutiktų savo brangų žmogų prarasti už didelę pinigų sumą? Aišku, kad ne“, – teigė ji.

T.Dobrovolskio motina Angelė Šakalienė po teismo posėdžio atsiduso su palengvėjimu, ji tikina, kad po trejų metų kančių pagaliau sulaukė sprendimo.

Kaip ji sakė, bene svarbiausias dalykas, kad teisme buvo įrodyta, jog jos sūnus nešlovino Rusijos prezidento V.Putino.

„Nebesidžiaukit, kad čia buvo patriotų žudynės, kad jie žudė iš patriotizmo. Jie žudė iš chuliganizmo, spardė, mušė, daužė nežinodami nei ką, nei kodėl“, – sakė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Angelė Šakalienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Angelė Šakalienė

A.Šakalienė sakė norėjusi kiek kitokių bausmių, bet, anot jos, T.Dobrovolskis galės ilsėtis ramiau.

„Kai pakeli žmogui spirti koją ar duri žmogui, tu nežinai pabaigos, tu nežinai, ar tu jį užmuši, ar sužeisi, ar tik pagąsdinsi.

Nebesidžiaukit, kad čia buvo patriotų žudynės, kad jie žudė iš patriotizmo. Jie žudė iš chuliganizmo, spardė, mušė, daužė nežinodami nei ką, nei kodėl.

Tai yra baisi istorija ir pamoka visiems, nes taip elgtis negalima. Ir jeigu jis bus pasodintas, nubaustas, tai tam tikra jo tragedija, jo gyvenimas sugriautas. Bet jie visi sugriovė savo gyvenimus“, – sakė A.Šakalienė.

Ji negalėjo pasakyti, ar apskųs teismo sprendimą, tačiau vienintelis jos noras, kad visi būtų nuteisti.

„Ar lygtinai, ar laisvės atėmimo bausmėmis, bet kad jie gautų bausmę, kad jie būtų nuteisti. Nes išsisukinėti iki begalybės... Kas būna, kai žmogus padaro nusikaltimą ir yra išteisinamas? Jis eina toliau, jis nesustoja, jis įgauna drąsos.

Ir eina, eina ir eina iki žmogžudystės. Jeigu nenubaus, nenuteis, tai bus ir kitos žmogžudystės“, – sakė A.Šakalienė.

VIDEO: Nužudyto T.Dobrovolskio motina: „Tai – baisi istorija ir pamoka visiems“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius