Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 22 /2020 06 23

Paaugliško pykčio kaina – 7-eri metai nelaisvės: nuteistas atsitiktinį praeivį žvėriškai nužudęs jaunuolis

Birželio 19 dieną padėtas taškas žvėriškos ir beprasmiškos žmogžudystės, įvykdytos Šakiuose, byloje. Arnas Ilgūnaitis, nusikaltimo padarymo metu dar buvęs nepilnamečiu, Kauno apygardos teismo nuosprendžiu pripažintas kaltu iš chuliganiškų paskatų nužudęs atsitiktinį praeivį. Žvėriškai už nieką sumuštos aukos vietoje galėjo atsidurti bet kas.
Kaltinamasis teisme
Kaltinamasis teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

A.Ilgūnaitis buvo kaltinamas tuo, kad 2018 metų gruodžio 8 dienos vakarą Šakiuose, Draugystės take, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, o tai tikrai turėjo įtakos nusikalstamos veikos padarymui, be jokios priežasties, dėl aiškaus žmogaus ir visuomenės negerbimo, elementarių moralės bei elgesio normų niekinimo, tyčia užsipuolė atsitiktinį praeivį – 58-erių metų sulaukusį vyrą.

Pyktį, susikaupusį dėl draugų kompanijoje kilusių muštynių, jis išliejo ant niekuo dėtos aukos, – vos tik išėjęs iš išgertuvių vietos. Praeiviui S.J. didele jėga kumščiais bei kojų spyriais buvo suduota ne mažiau kaip šešiolika kartų į galvą, kaklą, rankas bei krūtinę. Lūžo šonkauliai, veido srityje nustatyti daugybiniai atviri lūžiai.

Dėl tokio nepažįstamojo išpuolio nukentėjusysis patyrė lemtingus sužalojimus galvos srityje ir netrukus, dėl kraujo išsiliejimo į smegenis, įvykio vietoje mirė.

Tuo metu mokyklą dar lankęs septyniolikmetis užpuolikas buvo sulaikytas dar tos pačios dienos vakarą – jam pateikti kaltinimai iš chuliganiškų paskatų nužudžius žmogų (Baudžiamojo kodekso 129 str. 2 d. 8 p.). Už tai nepilnamečiui grėsė įkalinimas iki 10-ties metų.

Sulaikymo metu sužvėrėjusiam A.Ilgūnaičiui nustatytas 1,84 prom. girtumas. Kartu už grotų trumpam buvo patupdytas dar vienas įtariamasis – 1996 metais gimęs blaivus jaunas vyras. Tačiau vėliau jam kaltinimai nepareikšti.

Aukos kūne taip pat aptiktas didelis kiekis promilių – nustatytas sunkus girtumo laipsnis.

Pirmas teisminis posėdis šioje byloje įvyko dar pernai metų birželį. Tuo metu 2001 metais gimęs kaltinamasis jau buvo sulaukęs pilnametystės.

Nagrinėjant bylą teisme, ekspertizė sprendė, ar A.Ilgūnaitis nusikalstamos veikos padarymo metu nebuvo laikino sutrikimo būsenos, ar galėjo suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti.

Apklaustas teisme, vaikinas savo kaltę visiškai pripažino. Papasakojo, kad tą dieną vyko Kalėdų eglės įžiebimas, jis svečiavosi pas pusbrolio draugą bute. Ten kompanija vartojo alkoholinius gėrimus. Su vienu asmeniu A.Ilgūnaitis teigė jau kurį laiką konfliktavęs. Įvyko apsistumdymas, kaltinamasis iššoko pro langą. Vėliau buvo grįžęs į butą paliktų daiktų, tačiau jo niekas neįsileido.

Išėjęs į gatvę jis sutiko nepažįstamąjį S.J., paklausė jo, į kurią pusę namai. Nepažįstamasis neva tai atšovęs „gal per mažai gavai, kad klausinėji“. Tuomet prasidėjo smūgiai, kas buvo po to, kaltinamasis teigė neprisimenantis. Lyg atsirado prie parduotuvės, lyg su kažkuo dar susistumdė. Blankiai prisiminė ir tai, kaip policija jį bandė sulaikyti, kaip jis spruko nuo pareigūnų.

Teisme A.Ilgūnaitis teigė, tą vakarą buvęs piktas ir agresyvus – niekad toks nėra buvęs. Tikino, tiesiog išliejęs pyktį ant atsitiktinio gatvėje sutikto žmogaus. Tai, kad užsipuolė ir nužudė žmogų, jis neneigė ir ikiteisminio tyrimo metu. Aiškino, kad buvo apsvaigęs, o dar palikęs išgertuvių vietoje akinius, todėl matė tik siluetus.

Dėl padarytų veiksmų teisme A.Ilgūnaitis labai gailėjosi, atsiprašė nukentėjusiųjų per savo mamą, norėjo jų atsiprašyti ir posėdžio metu. Turtinę žalą kaltinamasis sutinka atlyginti, tačiau nukentėjusiųjų pareikštas civilinis ieškinys dėl neturtinės žalos atlyginimo yra, jo nuomone, per didelis.

A.Ilgūnaičio tėvai nukentėjusiųjų atsiprašė iškart po įvykio, bandė perduoti kaltinamojo tardymo izoliatoriuje parašytą atsiprašymo raštą, tačiau aukos artimieji jo nepriėmė, nepriėmė ir siūlytos finansinės paramos. Kaltinamojo tėvai teigė, kad prašomos atlyginti neturtinės žalos sumos – labai didelės, kad jų šeimoje auga dar du nepilnamečiai vaikai, jie neišgalės tokių mokėti.

Jau ir anksčiau kaltinamasis buvo teistas – 2018 m. gruodį (prieš pat lemtingus šiuos įvykius) Šakių rajono apylinkės teismo dėl melagingo įskundimo ar pranešimo apie nebūtą nusikaltimą bei dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Tuomet jam skirtas 8 mėnesių laisvės apribojimas, įpareigojant nuo 22 val. iki 6 val. būti namuose, jeigu tai nesusiję su darbu arba mokymuisi, tęsti mokslą, uždraudžiant įsigyti ir vartoti alkoholinius gėrimus.

Šių metų birželį, skelbdamas nuosprendį byloje, Kauno apygardos teismas pripažino A.Ilgūnaitį kaltu ir skyrė jam 7-erių metų laisvės atėmimo bausmę, ją paskiriant atlikti pataisos namuose.

Bausmės pradžia skaičiuotina nuo nuosprendžio paskelbimo dienos, įskaitant į bausmę laiką, išbūtą laikinajame sulaikyme ir suėmime nuo 2018 metų gruodžio 8 dienos iki šio nuosprendžio paskelbimo dienos.

Byloje buvo pareikšti nužudyto vyro artimųjų civiliniai ieškiniai.

Nukentėjusiajai R.J., teismo sprendimu, A.Ilgūnaitis turės atlyginti 5 517,83 eurų turtinę žalą bei 25 tūkst. eurų neturtinę žalą, nukentėjusiųjų A.J. bei V.J. naudai priteista po 15 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius