-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palangoje klaikiai sumušto 17-mečio mama: „Pamatęs nuotraukas pravirko net įtariamojo tėvas“

Patyčios ir santykių aiškinimasis tarp paauglių Palangoje baigėsi smūgiais, po kurių 17-metis vilnietis netekęs sąmonės, sulaužytu žandikauliu ir ėmusiomis tinti smegenimis atsidūrė Klaipėdos vaikų ligoninėje. Stipriai smūgiavęs 16-metis, anksčiau lankęs boksą, kaip teigia liudininkai, buvo neblaivus. Sužaloto berniuko artimieji nustebo, kad Palangos policija po įvykio pradėjo tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo.
Stipriai sužalotas 17-metis gydomas Klaipėdos vaikų ligoninėje.
Stipriai sužalotas 17-metis gydomas Klaipėdos vaikų ligoninėje. / Asmeninio arch. nuotr.

Kurorto policijos komisariato viršininkas Algirdas Budginas teigia, jog tyrimo eiga dar gali kisti, tačiau peržiūrėjęs vaizdo medžiagą sako pamatęs, kad rankas į darbą paleido ne įtariamasis.

Vasaromis padeda uždarbiauti Palangoje

Apie incidentą, kuris liepos 15-osios vakarą įvyko Palangoje, 15min papasakojo berniuko mama Rasa (vardas ir pavardė redakcijai žinomi). Iš sostinės moteris jau daug metų su sūnumi atvyksta darbuotis, čia sezono metu verslauja. Sūnus, pasakoja, jai padedantis išsikrauti, susikrauti dėžes su prekėmis ir pramogauja Palangoje, yra itin pamėgęs ekstremalų sportą paspirtuku, tad pagelbėjęs leidžia laiką kurorto ekstremalaus sporto parke.

Rasa sako iš sūnaus ankstesniais metais girdėdavusi, jog būdavę ir patyčių, ir nenoro priimti į būrį berniuko, kuris atvyko iš sostinės, tačiau pastaruoju metu viskas klojosi puikiai – jaunuolis susirado draugų, noriai leido laisvalaikį parke.

Vienas jaunuolių buvo lankęs boksą

„Pirmadienio vakarą atėjo į aikštę kažkoks iš matymo žinomas vaikinas su draugu. Mano sūnus sakė, kad nebendraudavo dėl skirtingų pomėgių. Jo draugai, trys iš Vilniaus ir kiti vietiniai vaikai, teigia, kad berniukai buvo išgėrę. Vaikai taip ir sakė: jis buvo girtas ir gana stipriai.

Jie atsisėdę valgė, gėrė, pradėjo tyčiotis iš mažesnių vaikų. Vienas buvo ilgais plaukais, jį vadino „pederastu“, vartojo necenzūrinius žodžius. Mano sūnus, kai buvo mažas, iš jo paties tyčiodavosi. Jis manęs klausė, kodėl parke mažesnių niekas neužstoja. Jam sukilo emocijos, bandė kelis kartus pasakyti, kad tie berniukai liautųsi. Sakė, koks skirtumas, kaip kiti atrodo, visi gali būti kokiais tik nori. Berniukai nereagavo, atseit – ko čia dar tu nori. Prasidėjo žodinis kivirčas, tada jau pasikarščiavo jie, sakydami: „Ko tu čia sieki, muštis nori?“.

Nežinau, kaip ten viskas buvo, yra vaizdo įrašas, įvyko susistumdymas, baigėsi tuo, kad mano sūnus trenkė pirmas, paskui vienas kitam trenkė.

Kiek žinau, tas berniukas lankęs boksą, užsimojo, rado gerą vietą ir mano sūnų atjungė visiškai be sąmonės. Ačiū dievui, kad ant žolės. Tada priėjo ir pradėjo spardyti batu į veidą. Draugai pamatė, kad grėsminga situacija ir skambino į policiją, puolė skirti juos. Kai išgirdo, kad iškviesta policija, vaikinai pabėgo. Atvažiavus greitajai jis tino akyse, pradėjo vemti, kliedėti. Man medikai iškart pasakė: „Laikykitės, situacija rimta“, – sakė Rasa.

Moteris sako apie nelaimę sužinojusi, kuomet skambino sūnui, o vietoj jo atsiliepė pareigūnė. Ši liepė laukti prie namų, kur netrukus greitosios medikai, paėmę mamą, skubėjo į Klaipėdos vaikų ligoninę.

Sumaitojo veidą

Nukentėjęs 17-metis šiuo metu ligoninėje malšinamas nuskausminamaisiais vaistais. Medikai jam diagnozavo žandikaulių lūžius, sužalotą nosies pertvarą, teko susiūti žandą. Dėl patirtų smūgių buvo pradėjusios tinti smegenys, tačiau, laimė, padėtis stabilizavosi.

„Atlikę tomografiją gydytojai pasakė, kad nieko nežada, padėtis labai rimta, smegenų brinkimas reiškia ir kraujo išsiliejimą, kad gali būti reikalinga skubi operacija. Visa laimė, kad viršutinė galvos dalis mažiau sužalota. Dabar nuotrupom pradeda atsiminti, daug vaistukų leidžia, nes skausmingi dalykai, – sakė mama. – Policija pradėjo tyrimą tarsi tai būtų lengvas kūno sužalojimas, o tai vidutinis arba sunkus kūno sužalojimas. Pajutau, kad viską nori švelninti to berniuko atžvilgiu, nebuvo patikrintas jo blaivumas, neatliktas narkotikų testas.“

Pareiškimą policijoje parašiusi Rasa sako vis girdėjusi klausimą, kaip dabar jausis berniuko, kuris taps įtariamuoju, tėvai. Tačiau iš sostinės į Palangą dirbti atvykusi moteris laikosi nuostatos, jog įvykis turi būti ištirtas, kaip numato įstatymai, o berniukas, parke kalbėjęs, kad nieko nebijo, turi jausti ribas.

Susisiekė įtariamojo tėvai

Su Rasa buvo susisiekę ir įtariamuoju tapusio berniuko tėvai.

„Jie žino įstatymus, žino, kad reikia domėtis, pasiūlyti padėti, tačiau nesitikėjo tokio vaizdo. Aš jiems parodžiau sūnaus nuotraukas po įvykio, kad nekalbėtų, jog nieko nebuvo ir tik du vaikinai susipešė.

Pamatęs kaip atrodo mano sūnus, tėvas pradėjo garsiai verkti, nežinau, ar sūnaus gaila, ar kad jų vaikui gali būti blogai. Jiems buvo šokas.

Nuotraukos žiaurios – visas mėlynas, ištinęs, susiūtas žandas, baisu...

Jie siūlėsi ateiti į ligoninę, bet mano sūnui tikrai nereikia tų blogų emocijų ir nepažįstamų žmonių, o ir jų kas antras sakinys buvo vis klausimas: „Kaip darysime su policija? Duodama suprasti, kad reikia susitarti“, – kalbėjo Rasa.

Aš jiems parodžiau sūnaus nuotraukas po įvykio, kad nekalbėtų, jog nieko nebuvo ir tik du vaikinai susipešė. Pamatęs, kaip atrodo mano sūnus, tėvas pradėjo garsiai verkti, – sakė berniuko mama.

Moteriai, kuri vasarą uždarbiauja, sugriuvo planai – dirbti ji privalanti dėl esamų sutarčių, nuomos kaštų. Iš Londono į pagalbą atskrido kitas sūnus, tad jie pakaitomis prižiūri sužalotą šeimos narį ir darbuojasi.

Rasa nerimauja dėl galimų pasekmių, kurias berniukas patirs dėl sužalotų smegenų. Ji sako puikiai žinanti pasekmes, nes sūnaus tėtis buvo patyręs avariją, nugrimzdęs į komą.

Pasigedo tyrimų

Advokatas Arvydas Aranauskas 15min teigė, jog kol kas, jo žiniomis, 16-metis įtariamasis nebuvo patikrintas dėl blaivumo, neatliktas ir narkotikų testas.

„Motyvuota, kad iškart po įvykio jo nerado. Palangoje nerasi... Gal neieškojo? Per valandą ar dvi neišsiblaivoma. Tėvams buvo pasakyta ateiti į komisariatą kitą rytą, taip ir įvyko“, – sakė advokatas, kitą savaitę susipažinsiantis su tyrimo medžiaga išsamiau.

Advokato žiniomis, 16-metis įtariamasis nebuvo patikrintas dėl blaivumo, neatliktas ir narkotikų testas.

Palangos policija pradėjo tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo, tačiau vėliau perkvalifikavo jį į nežymų sveikatos sutrikdymą, fizinio skausmo sukėlimą.

„Žmogui sulaužyti abu žandikauliai, veido kaulų lūžiai yra, mažų mažiausiai turėjo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Aišku, ateity gavus ekspertų išvadas, tikėtina, kad įtarimas bus tikslinamas, kitaip būti negali“, – sakė advokatas tuomet, kai dar nežinojo, jog įtarimai jau pakeisti.

Įstatymas už viešosios tvarkos pažeidimą numato baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki dvejų metų. Jei vaikinas būtų pripažintas kaltu dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo, numatomas areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Kokio stiprumo sužalojimai padaryti, nustatyti padės teismo medicinos ekspertų išvados.

Palangos PK viršininkas Algirdas Budginas: vaikiną kaltinti per anksti

Kaip 15min sakė Palangos policijos komisariato viršininkas Algirdas Budginas, tyrimo eiga pradėta kaip viešosios tvarkos pažeidimas, tačiau tyrimui tęsiantis situacija gali keistis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Budginas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Budginas

„Iš pradžių vienas atrodo kaltas, bet gali būti ir kitas kaltas. Nereikia daryti išankstinių antraščių, negalime žmonių klaidinti. Nepasakyčiau, kad tas vaikinas išsiskiria iš kitų, kad mušeika, neklaužada ar kažkas tokio. Man regis, nėra figūravęs mūsų suvestinėje.

Žodžiai po žodžių, bet rankas į darbą paleido ne įtariamasis, – sakė komisaras A.Budginas.

Vaikinas, kuriam lūžęs žandikaulis, pagal tai, ką mačiau, galimai ir pats kaltas, pats pradėjo pirmą žingsnį, pastūmimas yra jo pirmas veiksmas. Tas kitas stovėjo rankas nuleidęs į žemę. Čia išeina, kas garsiau kalba – yra teisus? Nesąmonė.

Pažiūrėjau visą vaizdo įrašą nuo A iki Ž, tai aš sakau – labai klaidinga išankstinė nuomonė. Dar gilinsimės, bet pagal vaizdą, tas, kuris gavo sužalojimą, pirmieji veiksmai yra jo. Aišku, žodžių vartotų nežinome, bet ne žodžiai, o veiksmai daro matomą žalą. Žodžiai po žodžių, bet rankas į darbą paleido ne įtariamasis“, – sakė A.Budginas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius