Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Palangos policijos viršininkas apie vasarą: net marškinėlių prakaito nebuvo kada išsigręžti

„Pareigūnai neturėjo, kada marškinėlių išsigręžti nuo prakaito“, – prisipažįsta Palangos policijos komisariato viršininkas Algirdas Budginas apie praėjusią vasarą. Tokios sako dar neregėjęs – karštos ir su tiek poilsiautojų. Pareigūnai neskaičiavo darbo valandų, džiugina tik tai, kad, nors iškvietimų būta gausiai, nusikaltimų sumažėjo. Juos neretai, kaip sako viršininkas, lydėjo „ponas alkoholis“.
Algirdas Budginas
Algirdas Budginas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ruduo leidžia atsikvėpti maždaug penkioms dešimtims Palangos komisariato darbuotojų, kurie įtemptai dirbo šią karštą vasarą. Jiems talkino ir kitų miestų pareigūnai, tad kurorte vasariškomis dienomis jų būta dar gausiau.

Atostogų nuotaikoms atslūgus, policininkai pamažu ir patys iškeliauja pailsėti. Apie atostogas sako jau pagalvojantis ir komisariato viršininkas Algirdas Budginas, 15min pasakojęs apie šį karštą vasaros sezoną.

Nusikaltimų buvo mažiau

– Palangos meras Šarūnas Vaitkus neseniai žiniasklaidai minėjo, jog šį sezoną užfiksuota apie 20 proc. mažiau nusikaltimų. Kokia jums pasirodė ši vasara?

– Darbo prasme tikrai nebuvo ramesnė, nes lankytojų ir svečių skaičiai buvo tikrai dideli, orai lepino juos, tad traukė žmones į pajūrį. Prisidėjo ir ta situacija, kai negali toliau išvažiuot arba gali, bet trukdo suvaržymai. Tai paskatino atvykti į Palangą.

Pagal žmonių skaičių turbūt buvo rekordinė vasara, žmonių buvo pasakiškai daug. Kai prasidėjo ir nebuvo galo, tik jau rugpjūčio antroje pusėje šiek tiek mažiau, bet važiavo ir dabar tebevažiuoja.

Ne veltui sakoma, kad Palanga vasaros sostinė. Taip galime sakyti dėl infrastruktūros, statomų objektų, esamų gyvenamųjų namų ar butų gausos. Palanga auga, čia žmonių, turinčių gyvenamuosius namus, skaičius didėja. Jei stovi penktadienį ryte, matai, kad nuo Kretingos ir Palangos kolona nori įvažiuoti.

Pagal žmonių skaičių turbūt buvo rekordinė vasara, žmonių buvo pasakiškai daug.

Turėjom vasarą tokią, kurios dar nesame turėję pagal darbo apimtis, nes kur daug žmonių, reikia nukreipt pajėgas. Ne viskas sekėsi, ne viskas apsiėjo be policijos, kitų pagalbos.

Kadangi atvažiuoja daug žmonių, reikia ir prevenciškai padirbėti, ir pasinaudoti susiklosčiusia situacija. Taip pat galima išklausyti bendruomenės pareigūnų pamokymus apie saugų elgesį. Norėdami pasiekti daugiau ausų, bandėme visur apsilankyti – stovyklose, paplūdimyje rengtose sueigose, sportiniuose renginiuose.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Policija Palangoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Policija Palangoje

Neretai pasitaiko atvejų, kad atvažiuoja ir pamiršta pagrindinius saugumo principus dėl daiktų apsaugos, palieka juos tam tikrose vietose, kur nereikėtų.

Aišku, šią vasarą nusikaltimų yra išties mažiau. Pasisekė, o prie to visi esame prisidėję, t. y. tiek žiniasklaida, tiek visi kiti. Taigi mes neprisiimame visų nuopelnų.

Daugiausia – vagysčių

– Vasara buvo karšta, žmonių gausu, o darbote, kaip sakote, neskaičiuodami valandų. Kokių tų nusikaltimų būta?

– Aišku, vagystės, bet jų, palyginti su praėjusia ir dar ankstesne vasara, gerokai mažiau, procentaliai sunku pasakyti, apie 10–20 proc.

Buvo ir viešosios tvarkos pažeidimų, bet ir šitų nusižengimų padaryta kur kas mažiau, vienas kitas smurto artimoje aplinkoje atvejis. Daugiausiai išlieka vagysčių, viešosios tvarkos trikdymų. Tačiau jų gerokai sumažėjo.

Policija aktyviai dirbo nustatinėdama neblaivius vairuotojus, jų buvo nemažai. Visa kita – pavieniai atvejai. Plėšimų neturėjome, keletą vasarą būdavo jų.

Daugiausiai išlieka vagysčių, viešosios tvarkos trikdymų.

Dėl nusikaltimų mes nustebome, kai ėmėme skaičiuoti tuos vasaros viščiukus, nes galvojome, kad bus blogiau.

Neskaičiavome darbo valandų, neretai pareigūnai neturėjo kada net marškinėlių išsigręžti nuo darbo prakaito. Kai tokie orai, tokie skaičiai žmonių, sakyčiau, gana gerai baigėme vasaros darbus.

Kai keletą kartų žurnalistus buvome pasiėmę į reidus, jie patys sakė, kad nėra apie ką rašyt. Tikrai ir man, kaip pareigūnui, atrodo, kad buvo tik smulkmenos. Bet čia panašiai būtų, jei rašytume, jog iš grūdų sandėlio, kur tonos grūdų, pavogė saują.

Situaciją suvaldėme puikiai, pajėgų turėjome tiek, kiek reikia. Taip pat darbai buvo planuojami į priekį pagal esamus renginius, orų prognozes.

Pareigūnų pakako

– Kiek pareigūnų dirba Palangos policijos komisariate ir kaip tos gretos keičiasi vasarą?

– Apie 50-imt pareigūnų dirba ramiu laikotarpiu, o vasarą gauname dar apie 14 žmonių, bet, poreikiui esant, savaitgaliui, atvažiuoja dar 28-i. Juos siunčiame į viešą erdvę, tiek uniformuotus, tiek ir neuniformuotus.

Kai tokie orai, tokie skaičiai žmonių, sakyčiau, gana gerai baigėme vasaros darbus.

Mes, 60 pareigūnų, įsiliejame tarp žmonių. Šią vasarą turėjome žirgus, kurie pakėlė nuotaiką patruliuojant parke. Taip pat vyko ir fotosesijos, žmonės labai norėjo nusifotografuoti.

Turėjome rėmėjų ir iš kitų miestų. Labai pasisekė, nes žmonės tikrai buvo įdarbinti, naudojosi mūsų turimomis priemonėmis – riedžiais, triračiais, elektriniais dviračiais ir kt. Atsiliepimai buvo labai puikūs. Todėl jau planuojama ir kita vasara.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Palangos policija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Palangos policija

Turime patalpas, kurios skirtos pareigūnų komandiruotėms, kambariai paruošti. Policijos rėmėjai gaudavo porą kambarių ir leisdavo laiką. Jiems buvo skirta nakvynė, maistas. Dirbo pagal grafiką, galėjo pasirinkti, kada ilsėsis.

– Ankstesniais metais vis pasitaikydavo pranešimų apie pavogtus prabangius automobilius ar jų dalis. Kaip buvo šį sezoną?

– Pačių prabangių mašinų vagysčių nebuvo, o iš namų, iš butų, iš patalpų vagysčių skaičius nebuvo didelis. Tad ir nuostoliai nebuvo dideli. Šios rūšies vagysčių skaičius nedidelis, tačiau vis tiek neraminantis.

Kad ir kaip bebūtų, turime atlikti savo darbą. Mes nenorime, kad žmogus išvažiuotų blogos nuotaikos, todėl stengiamės, kad mūsų darbo rezultatai būtų matomi.

150 pranešimų per pamainą

– Vasaros orai išties buvo labai karšti. Kai dėliojote darbo grafikus, gal teko kitaip planuoti darbą dėl karščių, visgi patruliavimas gryname ore tokiu oru ir sekinantis, ir pavojingas sveikatai?

– Kiekvienas savaip – kas naudojo trumpas pertraukas ir ėjo į dušą, kas naudojo vandens telkinį, bet tikrai mes beveik neturėjom kada...

Beveik po 150 pranešimų per savaitgalio vieną pamainą. Tiek dieną, tiek naktį pranešimų skaičius didelis, prie kiekvieno reikia privažiuoti. Per intensyvų savaitgalį nėra net laiko pavalgyti.

Matydamas visą situaciją, suprantu, kas čia dedasi – pareigūnai negaili savęs, nori padėti žmonėms. Aišku, visokių yra, vieni netrukdo pareigūnams, kiti kaip beįmanydami bando trukdyti ir visaip kitaip išvesti iš pusiausvyros, bet su tuo esame pasiruošę dirbti, esame apmokyti kiekvieną situaciją išspręsti. Taip pat žinome, kaip susitvarkyti su emocijomis.

Tikrai buvo situacijų, kai žmonės neturėjo laiko pavalgyti. O kai karšta, liemenės, ekipuotė, +30, praeiti kopose ar paplūdimiu, parke, patikėkite...

Kai grįžęs nusiimi neperšaunamą liemenę, atrodo, kad vis dar nesi nusiėmęs, nes visur prakaitas. Bet viskas dėl saugumo. Su oru nesusitarsi, yra kaip yra.

– Ar yra įvykių, kuriuos praėjus sezonui nešiojatės, t. y. kurių negalite pamiršti?

Tikrai buvo situacijų, kai žmonės neturėjo laiko pavalgyti. O kai karšta, liemenės, ekipuotė, +30, praeiti kopose ar paplūdimiu, parke, patikėkite...

Dirbu jau 25-erius metus. Jei pradžioje kiekvieną įvykį nešiodavausi galvoje, tai dabar nelabai kas stebina... Tiek pačių blogiausių detalių esu matęs, tiek juokingiausių.

Man juokinga, kitam gal graudu. Aš sveiko humoro mėgėjas, kartais faktai įvairūs, bet čia reikia pabūti toje pozicijoje ir pamatyti tą gyvenimą, sveikai pasijuokti, neįžeidžiant žmogaus ar įsitikinimų.

Dažniausiai, galiu pasakyt iš savo patirties, kas susidūręs su tvarkos užtikrinimu, 90 proc. konfliktinių situacijų dalyvauja „ponas alkoholis“.

– Ar jūsų įvardyto „pono alkoholio“ daug būta šią vasarą?

– Aišku, kur jo nesimato... Jis visur seka žmones arba žmones seka jį. Mano darbo diena prasidėdavo 7 val. ryte. Iki 9-tos val. dirbdavau su dokumentais, o paskui su vienu pareigūnu patruliuodavau.

Galiu pasakyti, kad tekdavo keturračiu važiuoti paplūdimiu. Tai matosi, kad nėra taip, jog žmonės būtų apsistatę, kaip kažkada prieš keletą vasarų, alaus skardinėmis, stiklo tara, kitkuo ir rimtesnį kažką atsinešę sukdavo ratą.

Jau dabar pagarba yra įstatymui, kad viešoje vietoje nereikia demonstruoti ir vartoti alkoholį. Pasitaikė, kad užsieniečiai turėdavo ir sakydavo, kad pas juos galima. Pašnekini, paaiškini, kad pas mus kitos taisyklės. Bet tikrai nemačiau įkastų į smėlį butelių. Prieš kurį laiką dar būdavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius