-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 06 19 /18:20

Panevėžio miesto savivaldybę krėtę STT agentai sulaikė ne tik merą, bet ir kelis verslininkus

Antradienio rytą Panevėžio miesto savivaldybėje apsilankė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai. Po pusdienį trukusio vizito pareigūnai išsivedė Panevėžio miesto merą Rytį Mykolą Račkauską. Kiek vėliau sulaikyta mero patarėja Gintarė Maskoliūnienė. Iš viso buvo sulaikyti penki asmenys.
Spaudos konferencija Panevėžio apygardos prokuratūroje
Spaudos konferencija Panevėžio apygardos prokuratūroje / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

P.Urbšys: STT domino viešieji pirkimai

R.M.Račkauskas Panevėžio meru buvo išrinktas kaip judėjimo „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ atstovas. Antradienį STT kaip liudytojas apklaustas Seimo narys Povilas Urbšys 15min po apklausos sakė, kad STT domino Panevėžio savivaldybės viešieji pirkimai, susiję su sociologiniais tyrimais ir savivaldybės veiklos viešinimo paslaugomis.

„Aš nelabai ką galėjau jiems padėti. Dėl viešinimo, tai aš net nežinau, kas laimėjo. (...) Dėl sociologinių tyrimų, taip, apie tokį poreikį, tokią galimybę, buvo kalbėta metų pabaigoje su meru, bet nei aš, nei kiti judėjimo nariai, frakcijos „Kartu“ nariai taryboje nebuvo supažindinti su tyrimo rezultatais“, – sakė P.Urbšys.

Olgos Posaškovos nuotr./Povilas Urbšys
Olgos Posaškovos nuotr./Povilas Urbšys

P.Urbšys teigė atsisakęs pasirašyti pasižadėjimą neviešinti apklausos metu jam užduotų klausimų. Anot Seimo nario, jei jis nekalbėtų apie tai, ko jo klausė apklausos metu, tokį jo tylėjimą būtų galima traktuoti kaip norą kažką nuslėpti.

„Kai kas galėtų traktuoti, kad mano tylėjimas yra susijęs su tuo, kad aš galiu būti suinteresuotas nuslėpti tai, kas man nenaudinga, ir taip sutapatinti mane su atliekamu tyrimu. Tai būtų klaidinga išvada“, – sakė P.Urbšys.

Paimti dokumentai

15min jau skelbė, kad STT pareigūnai antradienį mero kabinete ir namuose atliko kratas. Neoficialiais duomenimis, iš administracijos direktoriaus Rimanto Paužos kabineto paimti dokumentai, susiję su Panevėžio savivaldybės vykdytais viešaisiais pirkimais.

Dokumentų poėmis taip pat atliktas ir Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Tomo Juknos kabinete. STT pareigūnai jo iš savivaldybės neišsivedė, tačiau sulaikė dar kelis privačius asmenis. Jie apibūdinami kaip verslininkai. Dar trys asmenys apklausti kaip specialieji liudytojai.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Gediminas Vizbaras
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Gediminas Vizbaras

Pasak pareigūnų, veiksmai, dėl kurių pradėtas tyrimas, apima 2017–2018-ųjų metų laikotarpį.

„Galima patvirtinti, kad šiandien STT Panevėžio valdybos pareigūnai su kitų teritorinių valdybų STT pareigūnais, taip pat ir FNTT Šiaulių ir Panevėžio valdybos pareigūnai atliko suplanuotus procesinius veiksmus. Buvo atliktos kratos asmenų darbo vietose ir namuose. Iš Panevėžio miesto savivaldybės ir kai kurių uždarų akcinių bendrovių buvo paimti tyrimui reikšmingi daiktai ir dokumentai.

Šiandien buvo sulaikyti penki asmenys. Tarp jų – Panevėžio miesto savivaldybės meras, kuris įtariamas prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu tarnyba. Taip pat sulaikyta mero patarėja, įtariama prekyba poveikiu. Sulaikyti dar trys fiziniai privatūs asmenys. Tyrimas – gana plataus masto. Veiksmai atliekami ne tik Panevėžio mieste, bet ir kituose miestuose. Atliekami ir šiuo metu. Kai tik nebekils grėsmė tyrimo sėkmei, bus atskleista daugiau informacijos“, – kalbėjo Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Gediminas Vizbaras.

STT Panevėžio valdyba, atlikdama šį ikiteisminį tyrimą, tiria kai kuriuos Panevėžio miesto viešuosius pirkimus, susijusius su projektavimu, dokumentacijos rengimu. Įtariama, kad kai kurių privačių bendrovių atstovams buvo žadama paveikti Panevėžio miesto savivaldybės administracijos tarnautojus, jog šie ateityje priimtų palankius sprendimus dėl tų įmonių dalyvavimo ir laimėjimo savivaldybės organizuojamuose viešųjų pirkimų konkursuose ar dėl jau sudarytų sutarčių vykdymo.

„Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl prekybos poveikiu, piktnaudžiavimo tarnyba, kyšininkavimo, papirkimo ir neteisėto vertimosi finansine veikla. Ikiteisminio tyrimo metu surinkta duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad už pažadėtą palankių sprendimų priėmimą galimai buvo atsilyginta ir kyšiais – paslaugomis. Kyšiai buvo paslėpta forma. Tai yra duoti paslaugų forma“, – sakė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Robertas Diksa.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio miesto savivaldybės meras Rytis Mykolas Račkauskas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio miesto savivaldybės meras Rytis Mykolas Račkauskas

BNS žiniomis, STT pareigūnų akiratyje atsidūrė viešieji pirkimai, susiję su Aukštaitijos sporto komplekse planuojamu 50-ies metro plaukimo baseinu, taip pat požeminių konteinerių bei savivaldybės rinkodaros programos „Atsinaujinantis Panevėžys“ konkursai.

Kaip BNS sakė Viešųjų pirkimų (VPT) vadovė Diana Vilytė, tarnyba, gavusi rinkos signalų, nustatė, kad Panevėžio baseino konkurso kvalifikaciniai reikalavimai turėti patirties statant 50 metrų baseiną buvo ribojantys konkurenciją. Perkančioji organizacija nutraukė procedūras, konkursas iki šiol nepaskelbtas.

Paramą dėl vadinamuosiuose Sporto rūmuose planuojamo baseino yra išreiškęs ir premjeras Saulius Skvernelis, sausio pradžioje lankęsis savivaldybėje. Tuomet R. M. Račkauskas teigė, kad naują baseiną prisidedant Vyriausybei planuojama pradėti statyti jau 2019-aisiais, o statyboms reikėtų apie 10 mln. eurų.

R.M.Račkauskas Panevėžio meru buvo išrinktas kaip judėjimo „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ atstovas. Kilus nesutarimams su parlamentaru Povilu Urbšiu, iš šio judėjimo pasitraukė beveik visa savivaldybės tarybos frakcija, įskaitant patį merą. G. Maskoliūnienė dalyvavo 2015 metais savivaldybių tarybų rinkimuose kaip judėjimo „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ kandidatė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius