Panevėžio pataisos namuose trūksta vaistų: „Vietoj tablečių nuo kosulio duoda saldainių“

Feisbuke sklinda Panevėžio pataisos namų nuteistųjų pagalbos šauksmas. Siaučiant gripo sezonui, kaip teigia čia kalinčios moterys, trūksta vaistų. Sergančiąsias neva bandoma gydyti mėtiniais saldainiais ir paracetamoliu. Kalėjimų departamentas neigia, kad susirgusiosios negauna tinkamos pagalbos, tačiau pripažįsta – šiuo metu trūksta lėšų vaistams įsigyti.
Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas
Asociatyvi iliustracija/Panevėžio pataisos namai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Feisbuke dar praėjusią savaitę pasirodė Panevėžio PN nuteistosios pagalbos prašymas dėl vaistų trūkumo.

„Moterų pataisos namuose visiškas skurdas! Siaučia gripas, o vaistų nėra! Vietoj tablečių nuo kosulio duoda mėtinius saldainius. Į nosį purškiamų vaistų nėra, nuo skausmo tablečių bei tepalo nėra, nuo skrandžio jokių vaistų nėra!

Netgi nėščiosioms nuo padidėjusio rūgštingumo jokių vaistų nėra, gydo visas ligas vien paracetamoliu! Ligoninėje po operacijos gydytojai išrašo tam tikrus vaistus tolimesniam gydymui, bet gali tik pasvajoti, kad tu juos gausi moterų zonoj.

Gali mirti ir raitytis iš skausmo, valdžiai nusispjauti ant mūsų! O tik pabandyk iš ten kur nors aukščiau kreiptis, tai tave suės su visais batais“, – tokio turinio įrašas paskelbtas feisbuke.

Gali mirti ir raitytis iš skausmo, valdžiai nusispjauti ant mūsų!

Kreipsis į Teisingumo ministeriją

15min susisiekus su Kalėjimu departamentu, jo atstovė Simona Banėnienė patvirtino, kad Panevėžio pataisos namai šiuo metu išties susiduria su finansinių išteklių trūkumu vaistams įsigyti.

Anot jos, Panevėžio PN vadovybė paskaičiavo papildomų lėšų poreikį ir ketina kreiptis į Teisingumo ministeriją dėl papildomų valstybės biudžeto asignavimų įstaigos veiklai skyrimo.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Laisvės atėmimo vietų ligoninė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Laisvės atėmimo vietų ligoninė

„Tačiau netiesa, kad nuteistos moterys nėra gydomos ar susirgus joms nesuteikiama pagalba. Pataisos namuose nuteistosios gydomos ambulatoriškai, o tos, kurioms reikalingas stacionarinis gydymas, konvojuojamos į Laisvės atėmimo vietų ligoninę ar viešąsias asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Šiuo metu būtiniausi vaistai nuteistosioms yra skiriami“, – atsako S.Banėnienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad kartais nuteistosios negauna pageidaujamo pavadinimo vaistą, tačiau joms suteikiami generiniai vaistai su ta pačia veikliąja medžiaga. Taip yra todėl, kad vaistai perkami viešųjų pirkimų būdu.

„Tai kartais sukelia nuteistųjų nepasitenkinimą, ypač jei iki įkalinimo jos buvo įpratusios vartoti tam tikro pavadinimo vaistą“, – paaiškina KD atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius