Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 06 /16:58

Stumbro patelę sumedžiojęs Utenos politikas J.Slapšinskas tikina: šovė į šerną, pataikė į stumbrę

Aplinkosaugininkai pirmadienį pranešė nustatę, kad penktadienį Panevėžio rajone, Krekenavos–Naujamiesčio profesionalios medžioklės plotų vienete, per vykdytą varyminę medžioklę sumedžiotas saugomos rūšies gyvūnas – stumbro patelė. Vėliau Aplinkos apsaugos departamentas patvirtino, kad gyvūną nušovė Utenos rajono politikas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Jonas Slapšinskas. Jis 15min teigė, kad taip įvyko netyčia, o jis niekada nebūtų šovęs į stumbrą.
Jonas Slapšinskas
Jonas Slapšinskas / utenosvalstieciai.wordpress.com nuotr.

S.Slapšinskas 15min teigė dalyvavęs oficialioje medžioklėje.

„Išsivertė daug tų šernų, kartu su jais bėgo iš toli – aš jo nemačiau. 35 metus medžioju. Ar nebrakonieriavau! Aš ne su kažkokiu šautuvu vaikščiojau po mišką, ne kur nors bėgiojau su naktinio matymo kažkokiu prietaisu ar kur. Aš oficialioje medžioklėje, varominėje, kur buvo 50 žmonių ir varovai... Ir automatiškai, kai vertėsi šernai, bėgo, aš nemačiau jo, stumbro, argi aš būčiau šovęs į stumbrą? Niekados. Tiesiog šoviau į šerną, kartu bėgo toje bandoje, nemačiau, tas stumbras, ir jisai krito“, – 15min teigė Utenos rajono politikas.

Aš nebrakonieriavau, tiesiog yra klaida, nesėkmė yra.

J.Slapšinskas aiškino, kad iškart po įvykio jis su medžioklės vadovu iškvietė gamtosaugininkus, kurie atvyko po pusvalandžio, – medžioklė buvo nutraukta, o jis išvyko atlikti visų procedūrų. Medžioklės vadovo pavardės jis teigė neprisimenantis, nes jo nepažįsta.

Politikas tikino neturėjęs nei minties, kad kartu su šernais galėjo bėgti stumbras.

„Surašyti protokolai ir bus perduoti teismui – ir viskas. Taškas (...) Aš nebrakonieriavau, tiesiog yra klaida, nesėkmė yra. Aš oficialiai medžiojau, oficialiai, su bilietais, su viskuo – tvarkingai, varominėje medžioklėje“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis pridūrė, kad nutiko, kaip nutiko – už tai jis atsakys.

K.Mažeika: jis gailisi

Kad saugomą gyvūną nužudė būtent J.Slapšinskas, pirmasis paskelbė portalasDelfi.lt.

J.Slapšinskas yra buvęs ilgametis Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius, šiuo metu jis dirba įmonėje „Utenos vandenys“.

„Gavę papildomos informacijos, jog asmuo yra viešas, patiksliname, kad Jonui Slapšinskui yra surašytas administracinės teisės nusižengimo protokolas (...) byla bus perduota nagrinėti teismui. Atkreipiame dėmesį, kad kol nutarimas nėra įsiteisėjęs, negalima teigti, jog asmuo yra kaltas“, – BNS pranešė Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Apie situaciją teigė žinantis ir aplinkos ministras „valstietis“ Kęstutis Mažeika.

„Žinau situaciją, kalbėjau su Panevėžio urėdijos padalinio specialistais, kurie organizavo medžioklę ir iškvietė aplinkosaugininkus. Tai taip, jis sumedžiojo tą patelę, motyvų turbūt nepaaiškino, bet miškininkai iškvietė aplinkosaugininkus, kurie nustatė pažeidimus“, – BNS sakė aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

„Pats asmuo, kuris paleido neatsakingą šūvį, pripažino, kad padarė pažeidimą, nesiginčijo, pasiryžęs sumokėti žalą, gailisi“, – pridūrė jis.

Medžiotojų klubo vadovas: man buvo šokas

Kandidatuodamas savivaldos rinkimuose J.Slapšinskas nurodė nuo 2000 metų priklausantis medžiotojų klubui „Vyžuona“.

Klubo vadovas Tomas Zubovas 15min teigė apie įvykį sužinojęs iš žiniasklaidos, nes medžioklėje nedalyvavo. Pašnekovas pabrėžė, kad medžioklė vyko Krekenavoje, tad jis galėjo apie ją nežinoti.

Prisipažinsiu, kad man buvo šokas.

T.Zubovas patikino, kad J.Slapšinskas visuomet buvo labai tvarkingas medžiotojas, tad ši žinia jį labai nustebino.

„Prisipažinsiu, kad man buvo šokas“, – sakė jis.

LVŽS Utenos rajono skyriaus pirmininkas Vytautas Kazela 15min sakė jokios oficialios informacijos apie situaciją dar neturintis, o į jo skambučius J.Slapšinskas neatsiliepė.

„Kai bus viskas aišku, tada ir spręsim“, – paklaustas, ar ketina situaciją kaip nors įvertinti skyriuje, sakė jis.

Gresia didelė bauda

Anot Aplinkos apsaugos departamento, už šį pažeidimą asmeniui gresia bauda nuo 800 iki 1800 eurų, teisės medžioti atėmimas nuo 1 iki 5 metų ir privalomas pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimas.

Taip pat jam reikės atlyginti laukinei gyvūnijai padarytą žalą, kuri siekia beveik 12 200 eurų.

Pranešime primenama, kad stumbras yra įtrauktas į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą kaip saugomas žinduolis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius