-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pumpėnų bibliotekininkės išžaginimas ir nužudymas: Panevėžyje teisiamas Rokas Navardauskas

Pirmadienį Panevėžio apygardos teismas atvertė baudžiamąją bylą, kurioje Pumpėnų gyventojas, dvidešimtmetis Rokas Navardauskas, kaltinamas praėjusių metų lapkritį tame pačiame miestelyje nužudęs kaimynę – Pumpėnų mokyklos bibliotekininkę.
Panevėžio apygardos teisme
Panevėžio apygardos teisme / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Bylą Panevėžio apygardos teismas nagrinėja uždaruose posėdžiuose. Taip nuspręsta todėl, kad prieš nužudydamas auką Rokas Navardauskas ją dar ir išžagino.

Būtent dėl to, jog įvykis turi ir seksualinio nusikaltimo motyvų, posėdžius nuspręsta rengti ne viešus.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio apygardos teisme
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio apygardos teisme

„Ikiteisminis tyrimas buvo išties pakankamai sudėtingas, didelės apimties, buvo skirta daug įvairių tyrimų, bet per pakankamai greitą laiką byla buvo perduota teismui. Sunku prognozuoti bylos nagrinėjimą, kiek tai užtruks. Bus kviečiami liudytojai, apklausiamas pats kaltinamasis, todėl nedrįsčiau teigti, kiek gali užtrukti.

Nenorėčiau detalizuoti ikiteisminio tyrimo metu kaltinamojo duotų parodymų, nes priimta nutartis bylą nagrinėti neviešuose posėdžiuose. Teisme šiuo metu kaltinamasis dar nėra apklaustas. Kaltinamojo pozicija gali keistis dėl jo duotų parodymų ikiteisminio tyrimo metu ir teismo posėdžio metu, todėl nedrįsčiau komentuoti, kas buvo ikiteisminio tyrimo metu“, – kalbėjo prokuroras Donatas Skrebiškis.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Donatas Skrebiškis
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Donatas Skrebiškis

Kraupus nusikaltimas Pumpėnų miestelį sukrėtė praėjusių metų lapkričio pabaigoje. Tuomet miestelyje pasklido kalbos, kad kažkur pradingusi Pumpėnų mokyklos bibliotekininkė. Moteris nepasirodė darbe, į skambučius neatsiliepė. Kaimynams įtarimą sukėlė tai, kad nors moteris ir buvo dingusi, jos namuose naktimis kartais degdavo šviesa.

Kraupi tiesa paaiškėjo tuomet, kai bibliotekininkės artimieji kreipėsi į pareigūnus. Patekę į namo vidų jie rado suverstus daiktus. Netvarka viduje bylojo apie tai, kad namuose buvo girtaujama, nors pati bibliotekininkė gyveno tvarkingai, su alkoholiu problemų neturėjo. Namuose neradę moters policijos pareigūnai ir artimieji pradėjo tikrinti kitus pastatus namo kieme. Malkinėje jie ir aptiko moters kūną. Ji buvo išrengta, subadyta peiliu.

Policijos pareigūnai metė dideles pajėgas nusikaltėliui nustatyti ir sučiupti. Dar tą pačią naktį Panevėžyje buvo sulaikytas dvidešimtmetis Rokas Navardauskas. Tuomet paaiškėjo, kad nusikaltimas įvykdytas kone prieš savaitę.

Aukos nusikaltėlis patykojo jos pačios namų kieme. Moterį jis puolė peiliu, tuomet ją tiesiog namo kieme išžagino ir vėliau nužudė. Paslėpęs kūną jis į aukos namą pasikvietė draugų ir dar kelias dienas lėbavo. Po kelių dienų išgertuvių žudikas susirinko vertingus daiktus ir paspruko.

VIDEO: Jaunuolis prisipažino Pumpėnuose subadęs bibliotekininkę

Pumpėnų gyventojas Rokas Navardauskas savo nusikaltimais miesteliui baimę varė ir anksčiau. Užpernai jis tame pačiame miestelyje po konflikto su vienu gyventoju padegė jo namą. Pastatas supleškėjo visiškai. Tuomet Rokas Navardauskas už grotų nesėdo, tačiau dabar jam gresia nelaisvė iki dvidešimties metų ar net gyvos galvos.

Pirmame teismo posėdyje kaltinamasis atsisakė duoti parodymus. Jis tą padaryti planuoja po liudininkų apklausos. Nors niekas nusikaltimo nei matė, nei girdėjo pagalbos šauksmų, tačiau teismas turės išklausyti net 17 liudininkų parodymus.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Arvydas Alekna
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Arvydas Alekna

„Šiandien buvo išklausytas kaltinamasis aktas. Mano ginamasis Rokas Navardauskas kaltinamas labai sunkaus nusikaltimo padarymu. Jis šiandien pripažįsta savo kaltę, tačiau pasinaudojo savo teise ir paaiškinimų šiandien nedavė.

Buvo priimti patikslinti ieškiniai dėl žalų priteisimo iš kaltinamojo. Turtinės žalos siekia iki 500, iki 1500 eurų, o neturtinės žalos – po 50 tūkstančių eurų, kurių prašo žuvusiosios sūnus ir duktė.

Mano ginamasis nėra labai kalbus, tačiau iš bylos medžiagos matyti, kad jis įvykdė nusikaltimą būdamas neblaivus. Aš manyčiau, kad tas neblaivumas ir turėjo reikšmę tokiam žiauriam, sunkiam nusikaltimui. Visas smulkmenas jis paaiškins savo paaiškinimuose. Ar jis gailisi, kol kas man to jis nepareiškė.

Visgi advokato pareiga ginti žmogų, ieškoti lengvinančių aplinkybių, charakterizuojančios medžiagos. Mano pareiga visais atvejais, koks jis bebūtų žmogus, atstovauti jį teisme ir ginti jo interesus, o teismas priims verdiktą.

Kadangi yra ir dar vienas sunkus nusikaltimas – išžaginimas, nukentėjusioji pirmiausia buvo išžaginta, ir po to nužudyta, todėl tokiose bylose paprastai posėdžiai vyksta uždari“, – kalbėjo kaltinamojo advokatas Arvydas Alekna.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio apygardos teisme
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio apygardos teisme

Į posėdį pirmadienį atvyko nužudytosios sūnus, tačiau jis taip pat slėpė veidą nuo objektyvų ir bendrauti su žiniasklaida nepanoro.

Jis su motina bendraudavo gana dažnai. Nors gyvena ir dirba Norvegijoje, į Lietuvą atvykdavo kelis kartus per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius